kategoria: Kontrolery
[#1] Adapter myszy i scroll
Jak obecnie ma się sytuacja ze scrollem myszy w adapterach USB Co wybrać aby scroll był obsługiwany przez AmigaOS 3.2 (tam stery do scrolla są już wbudowane w system). Miłym dodatkiem byłaby możliwość obsługi pada z PC.
1
[#2] Re: Adapter myszy i scroll

@QkiZ, post #1

ja wcześniej używałem adapter TOM zdaje się i działało ze scrolem,
ale chyba trzeba bylo dionstalować drivery do scrola,
a potem kupiłem niby myszkę amigową ze scrolem tu:
https://www.amigakit.com/optical-scroll-mouse-black-p-1329.html

ale coś nie działa w niej ten scroll, ale moze ja coś źle robie,
może jest jakiś konflikt sterowników, albo trzeba doinstalować,
nie badalem tematu za bardzo,

tylko uprzedam że na ta myszkę się troche naczekałem, kontakt był ze sklepem
ale długo zeszło, najlepiej wcześniej zapytać emajlem czy dostepne od reki albo ile trzeba czekac

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2026 09:32:18 przez mateusz_s
[#3] Re: Adapter myszy i scroll

@QkiZ, post #1

Mi ostatecznie działa (WARP USB) ale nie we wrzystkich kontekstach zdaje się.

OS3.2 ma natywną obsługę myszy ze scrollem więc jeśli włączysz w WB i Ci nie działa, to musi być to niesupportowana mysz.

EDIT* do adaptera może być potrzebny sterownik, są chyba 3.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2026 10:17:46 przez _DiskDoctor_
[#4] Re: Adapter myszy i scroll

@QkiZ, post #1

Ja ze scrollem na 3.2 używam Tikusa od Lotharka i dobrze działa link.
Dodatkowo ten adapter można wykorzystać też do myszy do ST i GEOSa (zmiana konfiguracji po włączeniu zasilania guzikami na podłączonej myszy). W opisie jest też coś o obsłudze pada, ale nie wiem jak to działa.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2026 10:40:01 przez prz
1
[#5] Re: Adapter myszy i scroll

@QkiZ, post #1

Ja mam Ryś MKII w kilku amigach. Też fajnie działa ze scrollem.
[#6] Re: Adapter myszy i scroll

@prz, post #4

Mam 2 takie adaptery i mają dla mnie jedną istotną wadę- przy rozruchu amigi trzeba pamiętać aby nie naciskać klawiszy myszki (boot menu) bo inaczej się przestawi w inny tryb pracy(ST/MouseC=) a zanim wrócimy do trybu amigowego to chwile trzeba się nakombinować by to przestawić.
Gdyby była możliwość wgrania softu na „sztywno” (coś jak w MouSTer- ale tam nie ma obsługi rolki myszy - chyba że wyszła jakaś nowa aktualizacja, bo te na których sprawdzałem nie obsługują poprawnie lub w ogóle rolki)-adapter byłby idealny.

Póki co korzystam z HID2Ami i sprawuje się wyśmienicie OK
[#7] Re: Adapter myszy i scroll

@prz, post #4

No to wygląda jak najlepsza opcja. Chciałbym zachować obecną bezprzewodową mysz, którą mam z adapterem, który nie obsługuje scrolla.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem