[#1] Shapeshifter&040
Pojawia mi sie informacja w Shapeshifterze, ze nie mam koprocesora matematycznego. Co zrobic? Bo niektore programy odmawiaja wspolpracy.
Mam A1200 040_36MHz(pelny)+96MBram+BVision+MacOs 7.5.5Pl
[#2] Re: Shapeshifter&040

@Tomek2, post #1

Witam

Jakie programy sie nie uruchamiaja ?
Czy pod Fusion masz takie same problemy ?
[#3] Re: Shapeshifter&040

@Norbert, post #2

Fusiona nie uzywam bo mam problem z konfigiem a poza tym nie wiem jak przeniesc partycje MacOs'a z shapeshiftera do fusion(podobno nie mozna uzywac ich - nie chodzi o plikopartycje) Nie chodzi gierka Larry6 i Photoshop 5 oraz Settlersi II.
Jak zainstalowac drukarke HP840C bo sa z nia sterowniki ale pod PowerMaca i skad je wziac?
A tak wogole to moze mi wyjasnisz jak wystartowac z fusiona i ktore partycje mozna uzywac z Shapego?
[#4] Re: Shapeshifter&040

@Tomek2, post #3

Partycje czy plikopartycje powinny dzialac bez problemu na obu emulatorach.
Jesli chodzi o plikopartycje to dla Fusiona musisz je umiescic w katalogu MSHF: i zmienic nazwe takiej plikopartycji na przyklad na MSHardFile3 (wazna jest nazwa i wielkosc liter, tylko numer sie zmienia, innych plikow z innymi nazwami Fusion nie wyswietli w liscie partycji).

[#5] Re: Shapeshifter&040

@Tomek2, post #3

Witam Pod tym adresem masz opis sterownika do HP850C A plik znajduje sie tutaj: Nie mam jak tego sprawdzic (nie mam drukarki), ale w opisie napisane jest ze dziala pod 68k i 7.x. Rowniez pod tym adresem znajdziesz jeszcze kilka sterownikow. Sprawdz ten:

[#6] Re: Shapeshifter&040

@grxmrx, post #4

ThanXX. Ale Fusion by dzialal gdybym wiedzial jak go skonfigurowac bo jakos nie chce wystartowac. 9 na dziesiec razy ma za malo ramu(mam96MB). Bylbym wdzieczny za pomoc.
[#7] Re: Shapeshifter&040

@Tomek2, post #1

A moze niemasz biblioteki 68040.library? Bez niej koprocesor jest nieaktywny.

[#8] Re: Shapeshifter&040

@Tomek2, post #6

Za malo ramu? Hmmm. A ile RAMu ustawiasz? Moze sprobuj ustawic tak, zeby jeszcze zostalo np. pare MB wolnej pamieci dla AmigaOS. Sterownik graficzny Fusiona tez potrzebuje troche pamieci, dlatego do konca nie ma co ustawiac suwaka. Jaki wyskakuje komunikat?

[#9] Re: Shapeshifter&040

@Andrzej Drozd, post #7

Mam 68040.library v.44.2
[#10] Re: Shapeshifter&040

@grxmrx, post #8

Ustawiam ok 50MB i zostaje ok. 30MB. Komunikat not enought low memory czy cus takiego.
[#11] Re: Shapeshifter&040

@Tomek2, post #10

Witam

Jaki rodzaj pamieci ustawiasz w "Memory Options"
[#12] Re: Shapeshifter&040

@Andrzej Drozd, post #7

Jeśli chodzi o Settlersów 2 wystarczy wyłączyć emulację myszy amigi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem