[#1] Zgubiona partycja MAC
Kiedyś używałem Shapeshiftera. Potem gdzieś mi się skasował katalog z nim. Po niedawnym zainstalowaniu(nowe prefsy) chcąc uruchomić Maćka z partycji (która istnieje w każym razie HDToolbox ją pokazuje) nie wiem jak ją wybrać w requesterze device gdyż tej partycji nie widać. Jak znależć ,,zgubioną'' partycję?
Pozdrawiam

[#2] Re: Zgubiona partycja MAC

@Arbuz, post #1

Wpisz taka nazwe, jaka widnieje dla partycji makowej w HDtoolboxie, w ramce obok DeviceDisk1

[#3] Re: Zgubiona partycja MAC

@Arbuz, post #1

Kiedys mialem podobnie i nic "mądrego" nie wykombinowalem tylko po partyzancku zrobilem quick format pod WB (FFS) i jeszcze raz zaznaczylem partycje. Nic na Macu nie "zginelo", ale dla bezpieczenstwa przegralem to na inna, a ta "odratowana" sformatowalem jeszcze raz. Drugi sposob to moze by odczytac z HDToolboxa... Zerknalem i umnie jest tak

HDToolbox: Partycja nr1 (czyli 0) - SS: scsi.device unit 0
HDToolbox: StartCyl: 2 - SS: Pierwszy sektor 2016
HDToolbox: EndCyl:612, TotalCyl:611 - SS: Liczba sektorow 615888
Czyli prawie to samo...
[#4] Re: Zgubiona partycja MAC

@Andrzej Drozd, post #3

tzn dokladnie tak samo (1008x611=615888)
[#5] Re: Zgubiona partycja MAC

@Andrzej Drozd, post #3

No nic jak juz zaczalem to musze dokonczyc: oczywiscie nie chodzi o partycje pierwsza tylko "dysk" pierwszy - unit 0).
[#6] Re: Zgubiona partycja MAC

@Andrzej Drozd, post #5

THX Sprawdzam

[#7] Re: Zgubiona partycja MAC

@Andrzej Drozd, post #5

Po wpisywaniu danych z HDToolBox-a - D..A blada, po sformatowaniu partycji QuickFFS jeszcze gorsza D..A bo niby ją widzi ale przy starcie chce ją poddać formatowaniu (ale głupi ten MAC )

[#8] Re: Zgubiona partycja MAC

@Arbuz, post #7

Ale chodzi w wpisanie nazwy jaka ma przydzielona partycja makowa pod HDToolboxem.
Ta nazwe wpisz requesterze do wybory urzadzenia.
Shapeshifter sam dopisze UNIT i reszte parametrow.
A moze ta partycja juz nie jest macintoshowa ?
Taka partycje dla sprawdzenia mozna podmontowac pod xfs (Aminet)
A Fusion probowales ?
[#9] Re: Zgubiona partycja MAC

@Arbuz, post #7

Ehh, "zamotalem" wczesniej. Mam nadzieje ze oddczytujac te liczby z HDToolboxa (StartCyl i TotalCyl) przemonozyles je przez 1008...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem