[#1] Internet pod MacOS
Mam problem z łączeniem się z netem pod Macos. Połączenie zamontowałem tak jak opisano w artku na tym portalu (sotware-netimac.html). Połączenie jednak za diabła nie działa. Opentransport pod MacOS mam w wersji 1.1.1 ... na Amy odpalam virtuallink.device pod MiamiDX,następny vlmirror.dev pod Shapeshifterem, jednak nic to nie daje. Pod MacOS nie ma netu. Może ktoś pomoże? Jakiś zrzut partycji systemowej? A może są jeszcze inne sposoby i sterowniki do uzyskania netu na Macos?

[#2] Re: Internet pod MacOS

@aMifan, post #1

W Miami firewall masz na "disabled"? inaczej nie bedzie netu pod macem.
Napisz na priv..cos poradzimy

[#3] Re: Internet pod MacOS

@mi^AMI^, post #2

ok

[#4] Re: Internet pod MacOS

@aMifan, post #1

To co,ma ktoś sieć pod MacOS emulowanym na Amidze? Proszę o kontakt :)

[#5] Re: Internet pod MacOS

@aMifan, post #4

Czlowiek!!!
A nie pisalem abys sie skontaktowal?
Ja MAM siec pod macem

[#6] Re: Internet pod MacOS

@mi^AMI^, post #5

Napisałem mejla - cisza z twojej strony :(

[#7] Re: Internet pod MacOS

@aMifan, post #6

Nie pamietam dokladnie, ale dostalem chyba jakis sygnal z pewnego serwera poczty, ze jakas wiadomosc wyslana ze strony ppa nie doszla pozniewaz nie podano wlasciwego adresu e-mail.
Moze sprobuj jeszcze raz lub spisz adres i wyslij przez np. yam-a.

[#8] Re: Internet pod MacOS

@aMifan, post #6

Sprobuj jeszcze raz. Problemy z o2 ;)
[#9] Re: Internet pod MacOS

@mi^AMI^, post #8

ok ale jakby co krótka piłka - co z tym opentransportem? jak powinna wyglądać konfiguracja po stronie ami i mac. Czy konieczny jest ten syfiasty vlink

[#10] Re: Internet pod MacOS

@aMifan, post #9

Jesli modem -vlink nie jest porzebny jesli kabel -to bez niego sie nie obejdzie, poza tym vlink nie jest syfiasty.
A konfig? ze strony amigi MiamiDX z podpietym vlink, ze strony maca opentransport i porzadne ustawienia w TCP/IP

[#11] Re: Internet pod MacOS

@mi^AMI^, post #10

Ustawienia mam zgodnie z artkiem na tym portalu. Problem w tym że MacOS chyba nie widzi netu. Żadnej ikony a tcp/ip w menu jest poprawnie ustawione wedle artka. Nie wiem.

Jak pod MiamiDX? Jedynie vlink ma być włączony,czy naraz siec amigowa i vlink?

[#12] Re: Internet pod MacOS

@mi^AMI^, post #10

Ok już działa. Przeinstalowałem wszystko i chodzi wporzo. Dodam jedynie że artek o sieci z tego portalu jest ciut nieprecyzyjny,ale ta sprawa innym razem... pozdrawiam

[#13] Re: Internet pod MacOS

@aMifan, post #12

Podane ustawienia jak skonfigurowac TCP/Ip na Mac'u przez Dr.Drozda ,sa tylko pod karte sieciowa.Mam wlasne Sdi i nie musze nic robic w miamidx czy w miami.
Podane Dns tez jest bledne bo trzeba wlasne podac.Takie jak pokazuje w Miamidx lub w Miami.
[#14] Re: Internet pod MacOS

@De/Vision, post #13

Ok,dzięki. Już działa :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem