[#1] Powolny "Maciek"
W swojej Amisi mam 040/32MHz. A tak ShapeShifter sądzi że ma procek zaledwie 20MHz i bodajże z taką prędkością chodzi. System MacOS 7.5.5 rom-1Mb. To jest normalne?
[#2] Re: Powolny "Maciek"

@Prince, post #1

Na takim zabytkowym procesorze to jest jak najbardziej normalne :)

[#3] Re: Powolny "Maciek"

@aMifan, post #2

Pierwsze pytanie: czy używasz plikopartycji, czy rzeczywistej partycji?
Jeżeli plikopartycja, to koniecznie dodaj buforów do partycji z emulatorem komendą ADDBUFFERS np. 3000.
Po drugie. Bez karty GFX Shapeshifter zwalnia, bo procesor poświęca dużo czasu na konwersję grafiki. Polecam sterownik TurboEVD (Aminet).
A i tak najlepiej kupić 060 i GFX.:)

[#4] Re: Powolny "Maciek"

@OSH, post #3

a spruboj uzyc romu do maca 512 kb (swoja droga nie moge go nigdzzie znalezc)
[#5] Re: Powolny "Maciek"

@mmm, post #4

mi dziala na tym 1 MB. Jezeli to nie wina systemu, procesora...to moze konstrukcji karty turbo? Na Apollo nie uzywalem, a teraz mam BlizzardaPPC.
Sordan, czy wczesniej tez odpalales to na swojej Apolo 40/50? Czy dopiero teraz z BPPC?
[#6] Re: Powolny "Maciek"

@Prince, post #1

Hej, czy jest tu ktos, kto zna sie na Macintoshach?
Jakie sa odpowiedniki amigowego startup-sequence, gdzie sa katalogi systemowe, gdzie mozna namieszac?

W szkole zablokowali dostep do folderow, porobili hasla i...chetnie bym im dokopal, ale tu pewnie trzeba znac sie od samych podstaw.

Pomozcie prosze!

Info: iMacOSX, version 10.15
Memory: 256 MB
Processor: PowerPC G3

[#7] Re: Powolny "Maciek"

@El Amigos, post #6

a znasz sie na unixie?
[#8] Re: Powolny "Maciek"

@El Amigos, post #6

Odpal jakiegos "CEDa" pod MacOSem i zrob "burdel". Wtedy bedzie czekac ich reinstalka.
[#9] Re: Powolny "Maciek"

@KAM_, post #7

A moze cos bardziej konkretnego?
Co je UNIX? Cos slyszalem o tym, ale nie wiem z czym to sie je. :)

Przeciez jakos to sie musi, uruchamiac, jaki plik jest wczytywany pierwszy, gdzie jest CEd? OK, wiem ze nie chodzi Wam o CEda, ale o jakis Macowy odpowiednik. Ta rzecz znalazlbym.

Znalazlem tez nasz CLI. Jest to Terminal. Ale komendy sa conajmniej dziwne. Napiszcie troszke wiecej, please.

[#10] Re: Powolny "Maciek"

@El Amigos, post #9

no wlasnie komendy sa unixowe.
[#11] Re: Powolny "Maciek"

@KAM_, post #10

Ludzie!!!

Czy Wy nie macie emulatorow?
Jakis ShapeShifter czy Fusion to istnieje? Jesli tak, to sa to chyba emulatorki Macow pod Ami. I nigdy Was nie interesowalo, jak sie taki Mac uruchamia?

[#12] Re: Powolny "Maciek"

@El Amigos, post #11

tzn. masz do mnie pretensje, ze nie pomagam ci zlamac kodow szkolnych komputerow? jesli nie, to spoko, jesli tak, to ****.
[#13] Re: Powolny "Maciek"

@El Amigos, post #11

Emulatory...no przeciez uzywam MacOSa na emulatorze, ale walcze jak tylko moge zeby mi to stabilnie chodzilo, ale wywala sie czesciej niz zalatany WB3.1 :)
Nawet na mysl mi nigdy nie przyszlo zeby to jeszcze czyms wieszac. Jezeli "CED" nie dziala to ja nie mam pojecia czym to zawiesic, poki sie samo nie zawiesi :)))
[#14] Re: Powolny "Maciek"

@Andrzej Drozd, post #13

juz pomijajac fakt, ze tamten mówi o OS X, a ty o emulowanym clasycznym OSie...
[#15] Re: Powolny "Maciek"

@KAM_, post #14

Wg. pewnego hasla..."milicja czy policja, jeden...pieron" :D
No, ale OS X pewnie ma ochrone pamieci (czyli to policja z monitorowana cela)
[#16] Re: Powolny "Maciek"

@KAM_, post #12

No nie..., OK.

Jesli nikt z Was nie pomoze to moze jakos sam wymysle. Ale watpie w to. :) Po prostu myslalem, ze lubicie grzebac w takich rzeczach.

Ja na Amidze to mniej/wiecej wiem do czego jest kazdy plik, ktore programy z niegom korzystaja, Wy tez tak pewnie macie. :) Pozdro!

[#17] Re: Powolny "Maciek"

@OSH, post #3

Ruszam Maca z plikopartycji i jest rzeczywiôcie okrutnie powolny.

Gdzie dokîadnie trzeba wpisac to addbuffers űeby byîo dobrze.

Z góry thx

[#18] Re: Powolny "Maciek"

@Sir_Lucas, post #17

w shellu :)

[#19] Re: Powolny "Maciek"

@rzookol, post #18

Czad!!!! To dziaîa!!!!!

Tylko czy teraz po resecie nie bede musiaî za kaűdym razen dopisywac ADDBUFFERS 3000???

Gdzie trzebato wpisac zeby za kazdym razem po resecie miec ADDBUFFERS??

I nie musiec wpisywac tego za kazdym razem

Jeszcze raz THX

[#20] Re: Powolny "Maciek"

@Sir_Lucas, post #19

A tak ładnie chodzi Maczek.

Czy wpisanie addbuffers do s-s lub u-s rozwiąze moje problemy? I czy trzeba to wpisac po lub przed setpaczem?? :S

Hilfe??

[#21] Re: Powolny "Maciek"

@Sir_Lucas, post #20

Witam widze odnowiony temat to i ja swoje trzy grosze na pewno emulator lepiej pracuje z karta graficzna .Jednak przydalby sie jakis sofcik wyciskajacy osme poty z mediatora i karty graficznej .Tu niestety problem brak softu a moze ktorys z kolegow obeznanych w temacie by cos skrobnol na ten temat.
Wiem wiem sesja i takie tam . Pomazyc dobra zecz o......
[#22] Re: Powolny "Maciek"

@Dziadziomiecio, post #21

Chętnie bym pomógł ale niestety nie udało mi się uruchomić ani Shape'a ani Fusiona na Mediatorze. Za to ładnie chodzi na BVision i BlizzardziePPC.

Tylko to nieszczęsne addbuffers,

Gdzie to dopisac...gdybym tylko wiedział

pozdrawiam wszystkich sesjowiczów
:D
[#23] Re: Powolny "Maciek"

@Sir_Lucas, post #22

Wpisz na stale ilosc buforow dla partycji w hdtoolboxie, i po sprawie.

[#24] Re: Powolny "Maciek"

@Sir_Lucas, post #22

Te ADDBUFFERS 3000 możesz wpisać w u-s lub s-s w prawie dowolnym miejscu z tym że są dwa ale.
ale nr.1 wpisz c:addbuffers dh1: 3000 >nil: żeby okno cli się nie otwierało przy starcie Amigi (dh1: to tylko przykład).
ale nr.2 addbuffers 3000 zabiera 1.5MB ramu na cache partycji i jeśli masz mało pamięci to może jej zabraknąć do innych programów.
Załóż plikopartycję dla maca na partycji SFS, nie trzeba dodawać buforów i chodzi bardzo szybko.
[#25] Re: Powolny "Maciek"

@MinisterQ, post #23

Dzieki bardzo za pomoc.

Maczek smiga super.

Jeszcze raz wielkie THX

[#26] Re: Powolny "Maciek"

@MinisterQ, post #23

Dzieki bardzo za pomoc.

Maczek smiga super.

Jeszcze raz wielkie THX

[#27] Re: Powolny "Maciek"

@Dziadziomiecio, post #21

Ja postawilem shapeshiftera na mediatorze ale wyniki grafy na makowych testach byly fatalne. Nawet prosilem o jakies stery na forum coby szybciej poszlo, ale w trakcie testow okazalo sie ze roznice miedzy nimi sa znikome. Teraz czas na grexa:)

[#28] Re: Powolny "Maciek"

@Sir_Lucas, post #22

Ja uzywam Shape'a i Fusiona na Mediatorze z Voodoo3 i dziala bez problemow co tez moglem pokazac na ostatniej Amimajowce.
Dla ShapeShiftera uzywam zewnwtrznego drivera o nazwie Picasso96 dostarczanej razem z pakietem o tej samej nazwie.
Dla Fusiona uzywam P96Refresh.
W przypadku Fusiona jest inny problem. Do wersji 3.2 nie mozna bylo uruchomic emulatora jesli Mediator pracowal w trybie MMU.
W wersji 3.3 zostal poprawiono ten problem i juz nie trzeba zmieniac trybu pracy Mediatora na NOMMU.

Co do plikopratycji, to ich nie uzywam. Stworzylem dwie partycje (MaCOS i MacStuff) ktore sa widoczne przez oba emulatory.
Dodatkowo dodalem system plikowy CrossMACFileSystem i partycje te sa normalnie widzoczne w systemie amigowym.

Mam za to inny problem o ktorym chcialem napisac w innym miejscu.
Otoz mam zmapowany KickStart 3.5 programem BlizKick. Okazuje sie jednak ze gryzie sie on z Fusionem.
Z dokumentacji do BlizKicka dowiedzialem sie ze aby nie bylo tego typu problemow nalezy dodac odpowiedni modul.
Jednak jest z tym modulem jakis problem gdyz jesli wykonam co takiego:

c:blizkick kickfile devs:kickrom44 module FusionReserve

to pokazuje sie blad:

Kicking AMIGA ROM Operating System 44.1.
obiekt zbyt duży
Couldn't plant module 'fusionreserve'!

Czy ktos moze spotkal sie z takim przypadkiem?
Uzywam Blizzarda 1260 i BlizKicka 1.24.
[#29] Re: Powolny "Maciek"

@Phibrizzo, post #28

Dodaj opcje EXTRESBUF, poczytaj w readme na ten temat.
[#30] Re: Powolny "Maciek"

@Sylwester, post #29

Faktycznie, dodanie tego parametru z odpowienia wartoscia pomoglo wgrac modul.
Jednak nie pomoglo to w odpaleniu Fusiona :(
Przegladlem dokladniej guida do BlizKicka i okazalo sie ze w sumie nie jest potrzebne
wgrywanie tego modulu gdyz zastepuje on tylko instrukcje RsrvCold lub PrepareEmul.
Z KickStartem 3.5 nie potrzeba wykonywac tych instrukcji gdyz nowa wersja exec.library
w tym KickStarcie zalatwia sprawe od reki. Na co dowodem jest uruchamiajacy sie bez problemow
ShapeShifter.
Pradopodobnie BlizKick jak i Fusion kozystaja na swoj sposob z MMU i stad bierze sie problem.
Kiedys jak uzywalem Remapollo z Apollo1240 tego problemu nie bylo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem