[#1] E-UAE i uruchamianie aplikacji z WB/Ambienta
Na linuksa istnieje coś takiego jak AOSoLIN. Łatka ta pozwala na bezpośrednie uruchamianie programów lub gier zainstalowanych na emulowanym AmigaOS.
Ponieważ nie udało mi się mimo wielu prób (potwierdzenie nie dotarło...) zarejestrować na listę E-UAE zapytam może tutaj.

Czy istnieje taka możliwość z amigowym lub mosowym E-UAE? Chciałbym mieć możliwość uruchomienia programów lub gier, ale bez potrzeby dodatkowego klikania na ikonki pod emulowanym WB.

[#2] Re: E-UAE i uruchamianie aplikacji z WB/Ambienta

@grxmrx, post #1

czytajac informacje z tej strony widac ze to fajna sprawa to Aosolin... faktycznie w przypadku gierek zblizylo by to bardziej systemy "nowej genetracji" do starej amisi (bo jak dobrze mniemam na arosa tez jest e-uae)... i jak by to powiedziec jeszcze bardziej dalo im ami klimat (stare przyslowie mowi tylko frajery nie graja w giery :) ).

[#3] Re: E-UAE i uruchamianie aplikacji z WB/Ambienta

@grxmrx, post #1

Jak mi zasygnalizował Norbi jest taka możliwość i to od dawna w amigowym czy mosowym UAE. Pod emulowanym AmigaOS trzeba włączyć program uae_rcli (jest on w archiwum z amigowym UAE). Uruchamianie programów z poziomu AmigaOS/MorphOS-a odbywa się za pomocą polecenia arexx'a UAEEXE.
Niestety nie udało mi się jeszcze tego ogarnąć, musze wiedzieć jak ten skrypt napisać lub jak polecenie wysłać ;)

[#4] Re: E-UAE i uruchamianie aplikacji z WB/Ambienta

@grxmrx, post #3

Pod emulowanym AmigaOS trzeba włączyć program uae_rcli (jest on w archiwum z amigowym UAE).

Masz jakąś instrukcję do tej pchły ? W archiwum WinUAE nie mogę się jej dopatrzeć...

[#5] Re: E-UAE i uruchamianie aplikacji z WB/Ambienta

@Dopuser, post #4

Tutaj:
http://daminet.pl/~grxmrx/archiwa/amiga_uae_guide.lha

Jest to stara instrukcja w amigaguide do amigowego UAE.

[#6] Re: E-UAE i uruchamianie aplikacji z WB/Ambienta

@grxmrx, post #3

To dziala, ale w wersji 0.8.27.
W czasie uruchamiania w okienku CLI pokazuje sie ze port Arexx jest uaktywniany.
W wersji 0.8.28 SDL nie ma tej informacji, chociaz w Scoucie widac ze taki port powstaje.
Moim zdaniem w wersji SDL nie jest uruchamiany port Arexxa i dlatego uae_rcli, mimo wypisania w oknie CLI "Remote CLI started", nie pozwala na przesylanie komend z Workbencha/Ambienta.
[#7] Re: E-UAE i uruchamianie aplikacji z WB/Ambienta

@Norbert, post #6

hmm, te nowe UAE na pewno ma port arexxa, bo mozna programem sterowac, chodzi mi np. o zmiane predkosci odswiezania w czasie pracy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem