[#1] fMSX v2.4 beta
Niedługo na mojej stronce (za zgodą autora) umieszczę fMSX v2.4 beta wraz ze úródîami.
Jest to emulator komputera MSX popularnego w latach 80-tych gîównie w Japonii i USA, ale także paru krajach Europy. A jako że emulator bez oprogramowania nic nie jest (właściwie) wart, chciałbym zamieścić w celach "testowych" parę gierek (podobnie jak to ma na PPA w dziale emulacji)... tylko pytanie brzmi, czy nie będą mieli objekcji moderatorzy forum?
Pytam sië, poniewaű chciaîbym podaę linka do tej strony.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.05 20:54
[#2] Re: fMSX v2.4 beta

@Solo Kazuki, post #1

Właśnie wrzuciłem na swoją stronę

http://members.lycos.co.uk/kazuki/

fMSX 2.4beta wraz ze źródłami

Jest tam też trochę gierek na MSX... ale zanim COKOLWIEK ściągniesz przeczytaj:

http://www.emulki.ppa.pl/legal.php
[#3] Re: fMSX v2.4 beta

@Solo Kazuki, post #2

Acha... i uprzedzając pytania: gry na MSX wykorzystują zazwyczaj dwu (lub więcej) przyciskowe joystick'i. Na szczęści dla posiadaczy zwykłych joy'ów joystick da się zastąpić (całkowicie lub częściowo) klawiaturą. Zazwyczaj drugi przycisk to [SPACE], [SHIFT], [ALT], [ENTER], [M] lub [C]. W ten sposób można grać na jednoprzyciskowym joy'u "wspomagająć" się klawiaturą.
[#4] Re: fMSX v2.4 beta

@Solo Kazuki, post #3

I jeszcze jedna sprawa: W związku z tym, że AWeb ma problemy ze spacjami, polecam przeglądać stronę IBrowse 2.3+. Nie wiem, jak ma się sprawa z Voyager'em.
[#5] Re: fMSX v2.4 beta

@Solo Kazuki, post #4

A w sprawie źródeł... Autor (Hans Guijt) już sobie rozwój emulatora odpuścił. Niemniej jednak stwierdził że "lepiej by się ktoś tym zajął, niż miało to leżeć odłogiem na moim HD". Więc jakby ktoś chcał się pobawić nic nie stoi na przeszkodzie, tylko żeby uwzględnił autora w readme/podziękowaniach/about/itp
[#6] Re: fMSX v2.4 beta

@Solo Kazuki, post #1

fMSX to naprawdę dobry emulatorek, bardzo szybki, szkoda, że komodorowe emulatorki
nie dorównują na słabszych konfigach, ale to już z racji tego, że pełna emulacja c64
jest ponoć skomplikowana choć obie maszyny, tzn. msx i c64 mają tak z przymrużeniem
oka porównywalne parametry.

Sam klimat msx bardzo mnie zainteresował pewien czas temu, chciałbym mieć takie coś
na własność nawet. Może kiedyś... 8bit ma w sobie to coś. Pecet jest jak ten zwykły
banan, a komputery 8-bitowe są jak Chipita ;).

[#7] Re: fMSX v2.4 beta

@BagoZonde, post #6

erm... jakby ci to powiedzieć? MSX to cała rodzina kompatybilnych w dół maszyn i o ile MSX jest od C=64 nawet chyba troszkę gorszy, o tyle MSX 2 czy MSX Turbo można porównać do A500 czy nawet A1200.

[#8] Re: fMSX v2.4 beta

@Solo Kazuki, post #7

W którymś z ostatnich ACSów, zdaje się w tym z błękitną okładką i klawiszami, jest fajny artek o emulacji MSX'a.
[#9] Re: fMSX v2.4 beta

@R-Tea, post #8

To jess numer ACS 3-2000, strasznie mnie właśnie ten artek podjarał
a szczególnie screeny z tych gier (środkowy na dole strony 42 po prostu
wymiata, odpadają wszelkie raytracingi, 3d i te sprawy, piksel rządzi :)).

[#10] Re: fMSX v2.4 beta

@Solo Kazuki, post #1

Nastąpił malutki update na mojej stronce. Dostępne jest więcej dysków i ROMów.

[#11] Re: fMSX v2.4 beta

@Solo Kazuki, post #10

Do szybkiego i łatwego zapoznania się z grami z MSX i MSX2 przydaje się MSX MBox (dla PC). Jest to paczka emulatorów, gier plus screeny do każdej oraz frontend, którym uruchamiamy wybrany tytuł bez ustawiania jakichkolwiek opcji.
[#12] Re: fMSX v2.4 beta

@s2325, post #11

Tyle że NIE KAŻDY ma PC... a pozatym ta "paczka gier" może być... erm... "niezbyt dobra". A ja się staralem zawrzeć te moim skromnym zdaniem najlepsze gry na MSX, jakie miałem.

Pozatym na Amigë jest kilka emulatorów MSX'a, tylko űe trzeba ich samemu poszukaę (aminet, itp). Ale uwaűam űe fMSX jest najlepszym dostëpnym na classic'a.

Ostatnia modyfikacja: 23.02.06 15:11
[#13] Re: fMSX v2.4 beta

@Solo Kazuki, post #12

W grach sprzed tylu lat brak słabizn, teraz po prostu urosły nasze wymagania co do tego w co gramy. Grywalność niektórych staroci spada, co nie oznacza, że zawsze był to nieudany produkt. Wiesz przecież o tym znając coś takiego jak Amiga.
[#14] Re: fMSX v2.4 beta

@s2325, post #13

Oj, mylisz się... i to BARDZO! Ja do dzisiaj gram w gry na NES, MSX czy C=64 i wierz mi - są dobre gry i gnioty, tak jak dzisiaj.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem