[#1] Mac na nowych Ami
Witam!
Może na początek zaznaczę, że jestem "świeżak" na forum. A w amigowym świecie może bardziej by pasowało: "odświeżany". Rozstałem się z Amigą jakiś czas temu (ostatnia konfiguracja: A1200+ppc160+040/25 bez karty GFX). Zanim wyszedł system 3.5 już nie miałem Amigi. Trochę się od tego czasu zmieniło. Od jakiegoś czasu ponownie zacząłem zaglądać do amigowego światka. Muszę powiedzieć, że nie bardzo mogę się połapać.
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby mi ktoś "wyłożył jak krowie na rowie" jaka jest sytuacja. Chodzi mi o to, że w najbliższej przyszłości zmierzam powrócić na łono amigowe i mam kilka pytań:

1. Jak jest z emulacją macintosha? Z Pegasos'em otrzymuje się mac-on-linux a z Amiga One? Jak sprawdza się on w pracy i czy można instalować systemy 10.x?

2. Jaka jest prędkość pracy na emulowanym macu?

3. Jak wygląda sytuacja z softem na MorphOS i AmigaOS4? Może to moje subiektywne odczucie, ale wydaje mi się że na OS4 ostatnimi czasy pojawia się więcej softu niż na MOs-a.

4. Kwestia stałego łącza: czy w/w systemy można skonfigurować do pracy z internetem za pośrednictwem osiedlowej sieci?

Wybaczcie za lamerskie pytania. Obiecuję, że będzie ich więcej
No chyba, że mnie admin zbanuje
Pozdrawiam!

[#2] Re: Mac na nowych Ami

@mgrod, post #1

Co prawda sam nie emuluję Maca, ale z tego co słyszałem, na Pegasosie działa tak samo szybko jak Mac o takim samym procesorze i można instalować systemy 10.x. Ale osoby które same używają MOL-a na pewno podadzą więcej szczegółów.

Co do ilości softu to fakt, że ostatnio na sztuki wychodzi więcej dla OS4, ale popatrz co to są za programy - 99% z nich to szybkie porty badziewiastych gierek w SDL-u. Jeżeli nie będziemy tego liczyć, to okaże się, że zarówno na OS4 jak i na MOS-a nie wychodzi prawie nic (taka jest brutalna prawda), a przewaga OS4 niknie.

Co do stałego łącza, to mam sieć z kablówki i MOS radzi sobie z nią bez problemu.

[#3] Re: Mac na nowych Ami

@mgrod, post #1

4. Kwestia stałego łącza: czy w/w systemy można skonfigurować do pracy z internetem za pośrednictwem osiedlowej sieci?

Kazda Amige mozna. Gorzej jest z softem. Wlasciwie nie ma przegladarki WWW (te ktore sa, delikatnie mowiac sa zacofane i nadaja sie do okolo 1998 roku). Poki co nie ma tez DC++ (ma dopiero wyjsc).
Reszta softu jest. Czesto duzo lepsza niz odpowiedniki z innych platform ;)
[#4] Re: Mac na nowych Ami

@Andrzej Drozd, post #3

Przepraszam, że off-topic:
A pan to Pan? Z Magazynu Amiga?
[#5] Re: Mac na nowych Ami

@Andrzej Drozd, post #3

Co do przeglądarki, to ma się to już wkrótce zmienić w przypadku MOSa. :)
Zapraszamy na Amizaduszki (5.11.2005) w Krakowie - na pewno będzie można dowiedzieć się więcej szczegółów, a być może COŚ zobaczyć...
[#6] Re: Mac na nowych Ami

@mgrod, post #1

> 1. Jak jest z emulacją macintosha? Z Pegasos'em otrzymuje się
> mac-on-linux a z Amiga One? Jak sprawdza się on w pracy i czy
> można instalować systemy 10.x?

Można. Działa nawet 10.4 (tiger). MacOnLinux oczywiście działa na Pegasosie jak i AmigaOne o czym można przeczytać na stronie projektu.

> 2. Jaka jest prędkość pracy na emulowanym macu?
Nie jest to emulacja bo procesor jest ten sam (choć mogę tym stwierdzeniem nieco uogólniać).
Co do prędkośći to mogę podejrzewać, że jest zbliżona do Maców, ale nie mogę tego potwierdzić. Najlepiej gdyby ktoś kto pracuje na tych systemach i widział MacOnLinux w działaniu np. na Pegasosie2 wypowiedział się jak to jest.
Mi w uzywaniu MacOSX na MacOnLinux nie podoba się brak obsługi rolki w myszce i 3D.

[#7] Re: Mac na nowych Ami

@mgrod, post #1

ad1. na pegazie mol smiga nie licząc tego, że mol nie emuluje opengl (przez co macosx do najszybszych nie nalezy, za to 9 smiga aż miło )

ad3. fakt, subiektywne odczucia czasem zawodzą ;), jedynimi programami których nie ma na mosa a jest na os4 są VICE, FPSE i protracker2.2 - wszystkie one mogą być uruchomione na mosie po zainstalowaniu wrappera do binerek os4
jedyne co ma os4 natywne więcej niż mos to stery do kart muzycznych

ad4. nie ma żadnych problemów z siecią i na mosie i na os4
[#8] Re: Mac na nowych Ami

@wali7, post #5

kiedy....?? Jak zwykle dowiaduje sie ostatni ;) pewnie i tak nie zdaze.

[#9] Re: Mac na nowych Ami

@_arti, post #8

jak bym jeszcze czytal do konca...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem