Witam!
Może na początek zaznaczę, że jestem "świeżak" na forum. A w amigowym świecie może bardziej by pasowało: "odświeżany". Rozstałem się z Amigą jakiś czas temu (ostatnia konfiguracja: A1200+ppc160+040/25 bez karty GFX). Zanim wyszedł system 3.5 już nie miałem Amigi. Trochę się od tego czasu zmieniło. Od jakiegoś czasu ponownie zacząłem zaglądać do amigowego światka. Muszę powiedzieć, że nie bardzo mogę się połapać.
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby mi ktoś "wyłożył jak krowie na rowie" jaka jest sytuacja. Chodzi mi o to, że w najbliższej przyszłości zmierzam powrócić na łono amigowe i mam kilka pytań:
1. Jak jest z emulacją macintosha? Z Pegasos'em otrzymuje się mac-on-linux a z Amiga One? Jak sprawdza się on w pracy i czy można instalować systemy 10.x?
2. Jaka jest prędkość pracy na emulowanym macu?
3. Jak wygląda sytuacja z softem na MorphOS i AmigaOS4? Może to moje subiektywne odczucie, ale wydaje mi się że na OS4 ostatnimi czasy pojawia się więcej softu niż na MOs-a.
4. Kwestia stałego łącza: czy w/w systemy można skonfigurować do pracy z internetem za pośrednictwem osiedlowej sieci?
Wybaczcie za lamerskie pytania. Obiecuję, że będzie ich więcej

No chyba, że mnie admin zbanuje

Pozdrawiam!