[#1] Uszkodzone pliki *.sit??
Ostatnio sciagnalem sporo oprogramowania na Maca w plikach *.sit. Pliki sciagnalem na PC, wypalilem bodajze w Nero. Kiedy probuje je rozpakowac StuffIt-em pod Shapeshifterem okazuje sie to niemozliwe. Stuffit nie otwiera plikow ... czy jest jakis sposob zeby oworzyc pliki bez ponownego ich sciagania ?? Nie mam mozliwosci sciagnac bezposrednio pod MacOS ... Zapewne ma to związek ze sposobem w jaki MacOS zapisuje pliki ...

[#2] Re: Uszkodzone pliki *.sit??

@twardy, post #1

A może rozpakowywacz jest za stary (wersja prg'u), żeby poprawnie rozpakować archiwum?

Jeśli możesz, to spróbuj na Amidze przez pakiet xad. A na pececie najlepszy jest WinRAR - jakaś nowsza wersja na pewno da radę.

Jeśli i to zawiedzie - proponuję poszukać jakichś pluginów do WinRARa czy Total Commandera.

[#3] Re: Uszkodzone pliki *.sit??

@twardy, post #1

hmm powinno sie dac rozpakowac jak napisal el_amigos sprobuj nowszego stuffita,
uruchamiajac stuffita i wybierajac z menu bodajze expand tez nie idzie??

[#4] Re: Uszkodzone pliki *.sit??

@AmiChris, post #3

Mam wersje 4.0.1 z 1996 roku. Jest cos nowszego na 68k ??

[#5] Re: Uszkodzone pliki *.sit??

@twardy, post #4

Ok, zassalem jakas inna wersje Stuffit Lite. Przy probie rozpakowania sitow mam info ze archive is corrupted i unexpected end of file. Co ciekawe tego stuffita zassalem na pc, nagralem na dyskietke 720kb i przenioslem do SS bez problemow ....

[#6] Re: Uszkodzone pliki *.sit??

@twardy, post #5

Ja jakieś archiwum .sit otworzylem bez problemów przez xad. Jeśli xad nie masz (albo Amigi w ogóle nie masz), to spróbuj WinRARem.

[#7] Re: Uszkodzone pliki *.sit??

@twardy, post #1

Może źle zostały zapisane, albo to są pliki dat-sit, zmień nazwe
pliku dla sprawdzenia z .sit na .dat i jeszcze sprawdź mojego sita.

[#8] Re: Uszkodzone pliki *.sit??

@El Amigos, post #6

> Ja jakieś archiwum .sit otworzylem bez problemów przez xad. Jeśli xad nie masz (albo Amigi w ogóle nie masz), to spróbuj WinRARem.

Popieściło ciebie, stary (sorki!)? Tak możesz sobie może archiwum otwierać, ale zgrywać w taki sposób plików z tego archiwum przeznaczonych na Mac nie ma sensu, bo potracisz resource fork.

[#9] Re: Uszkodzone pliki *.sit??

@twardy, post #4

> Mam wersje 4.0.1 z 1996 roku. Jest cos nowszego na 68k ??

Tak. na 68k jest wersja 5.5. po dalsze szczegóły zapraszam na priv'a.

[#10] Re: Uszkodzone pliki *.sit??

@AmiChris, post #3

> hmm powinno sie dac rozpakowac jak napisal el_amigos sprobuj nowszego stuffita
> uruchamiajac stuffita i wybierajac z menu bodajze expand tez nie idzie??

tak, wystarczy dać Expand. A jeszcze latwiej zrobić tak: chwytasz plik .sit i przeciągasz go na ikonkę stuffit expander. Oczywiście jeszcze łatwiej jest w wersji 5.5, bo zaznaczasz plik i z menu findera dajesz [Expand] - do 5.5 jest dodany dodatkowy programik dodający opcje pakowania i rozpakowywania w finderze (górne menu).

[#11] Re: Uszkodzone pliki *.sit??

@twardy, post #5

info ze archive is corrupted

Po pierwsze i najwazniejsze. Jezeli pliki sciagales za pomoca przegladarki IE, to jak najszybciej wyrzuc dziadostwo, poniewaz wiele stron z softem na Maca lubi przerwac sciaganie. Niestety IE nie posiada kontynuacji sciagania przerwanego pliku, a co gorsze - nie zakomunikuje ze plik nie jest caly. Pewnym rozwiazaniem byla jakas nakladka typu Down Akcelerator Plus (czy jakos tak), ale ogolnie do sciagania polecam Opere (bez problemu mozna kontynuowac przerwane pliki) lub Ibrowse (np. pod WinUAE).
No i tak jak napisal Solo Kazuki, uzyj StuffIta w wersji 5.5.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem