[#1] Basilisk i Word i coś jeszcze
1. Na Basilisku zarzucam MacOS7.5.5PL. Zapuszczam Worda i nie mam polskich liter (logiczne bo czy nie Word nie jest po polsku). Jak zrobić żeby były polskie znaki?
2. Przypuścmy że gra która wymaga 256 kolorów(przeważnie starsze gry tak wołają) wrzucam 8 bit na Basilisku Mac ma obraz w odcieniach szarości i grać się nie da. Ma ktośna to sposób?
Pozdrawiam
[#2] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Arbuz, post #1

Ad.2 W ustawieniach ekranu Maca wybierasz monitor kolorowy a nie cz-b, tak to działa w Shapeshifterze, Baziliska nie znam.
[#3] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Arbuz, post #1

ma obraz w odcieniach szarości i grać się nie da

Musisz ustawic kolory w Finderze, w prefsach. MacOS lubi zmienic sie na 16 odcieni szarosci, gdy przy odpaleniu zmienisz rodzialke na inna niz ta w ktorej wczesniej startowal Mac.
[#4] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Sylwester, post #2

Właśnie że ten sposób nie działa jak trzeba bo właśnie jest kolor a jak zarzucę cz-b to ekran robi się biały z kilkoma ciemnymi liniami niestety
[#5] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Sylwester, post #2

Poza tym ekran Maćka mam już kolorowy więc bardziej już nie będzie :D
[#6] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Arbuz, post #1

> Zapuszczam Worda i nie mam polskich liter (logiczne bo czy nie Word nie jest po polsku). Jak zrobić żeby były polskie znaki?
http://s24.yousendit.com/d.aspx?id=0KK6FGUHJ2Z8720QP7NUOLPFSS

[#7] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Arbuz, post #5

Poza tym ekran Maćka mam już kolorowy więc bardziej już nie będzie

To w koncu masz w 256 kolorach, czy w 16 odcieniach szarosci? Jezeli byl w 16, to przedstawienie na 256 w preferencjach MacOSa nic nie pomoglo?

PS. Nie wiem jak Bazyliszku, ale aby pograc na ShapeShifterze, to ekran musi byc w rodzialce 640x480x8bit lub 800x600x8bit. W wyzszych rodzialkach i mniejszej ilosci kolorow, gry ktore uzywaja wlasnego ekranu nie wystartuja.
[#8] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Andrzej Drozd, post #7

W prefsach bazyliszka ustawiam 8 bit a Mac otwiera się w palecie biało czarno szarej i praktycznie nic nie widać (w tym przypadku w finderze stoi jak byk 256 kolorów). Zauważyłem jedno że jeśli otworzę MacOs na oknie Ambienta wszystko jest w porządku i gierki też idą. Taka kaszanka jest tylko w trybie pełnoekranowym. Shapeshiftera używałem też na Amidze i takiego problemu nie miałem (BVision).
[#9] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Tą stronę mam ,,Blocked by Websense" niestety net mam tylko w pracy. Możesz przybliżyć co na niej jest?
[#10] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Arbuz, post #9

http://d24.yousendit.com/D/0KK6FGUHJ2Z8720QP7NUOLPFSS/SKOLMAN-FontyPL.sit

[#11] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Arbuz, post #8

BasiliskII ma błąd polegający na ustawieniu złej palety w trybie 8 bit pełnoekranowym, tak więc 8bit tylko w oknie. Co do kolorów, to u mnie też często 8bit otwiera się w odcieniach szarości, wchodzę do ustawień grafiki (tam gdzie rozdzielczość i ilość kolorów), zmieniam z szarości na kolor i działa (do następnego uruchomienia Basuliska - czasem uruchomi się w kolorze, ale zazwyczaj w szarościach). Gry działają (te które sprawdzałem - Warcraft i WarcraftII).
[#12] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@wali7, post #11

THX już wszystko jasne tylko że ta zmiana kolorów nie działa. Chyba będę szukał jakiegoś nowszego MacOsa
[#13] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

To samo niestety co wyżej pisałem. Pociągnę to z innego żródła.
[#14] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@wali7, post #11

Te odcienie szarości to u mnie są takie że praktycznie nic nie widać a już nie mówiąc nic o ustawieniu
[#15] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Arbuz, post #1

Korzystaj z czcionek które mają w nazwie "CE". Wtedy będziesz miał polskie litery w Wordzie.
W przypadku przenoszenia dokumentów z polskimi literami na pecetową wersje worda równiez wystepuja komplikacje.
A co do kolorów to pomaga wykasowanie plików z katalogu "Preferencje", (preferencje Monitora).

Czy tylko u mnie Basislisk na MOSa jest tak niestabilny? Po uruchomieniu emulacji zdąży pokazac sie tylko kursor i jest zamrozenie programu.
[#16] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Norbert, post #15

Nie mam problemow z Basisliskiem. Po wielu probach stwierdzilem ze jedyny MacOs nie ,,wiechliwy'' na Basilisku to 7.5.5 (w kazdym razie u mnie tak jest) Polskie fonty sa ale mam jeszcze pytanie jak wrzucic pliki z PC (1250) czy z Pegaza (ISO) aby byly polskie znaki (Word 6).
[#17] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

THX pomoglo.
[#18] Re: Basilisk i Word i coś jeszcze

@Arbuz, post #16

Jesli to pliki .txt to mozna przekonwertowac je na format macowy, lub przed przeniesieniem polskie znaki zamienic na kombinacje dwóch znaków (np. ą jako *a, ć jako *c) a potem pod wordem zrobic odwrotne "dekodowanie" (najlepiej zrobic makro)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem