[#1] ShapeShifter problem z dyskiem
Skonfigurowałem ShapeShifter'a - chyba dobrze, bo się uruchamia. W menu dyski utworzyłem plikopartycję 450MB - na początek. Pamięć ustawiłem wszędzie na dowolną. Uruchamiam SS i startuje z cd-rom'u. Rusza instalacja Mac Os 8.1, wszystko wygląda obiecująco. Ładuję się surowy pulpit instalacyjny. Wyświetla się okienko z informacją, że dysk jest nie zainicjionwany i czy go sformatować. Plikopartycję rozpoznał dobrze na 450MB. Wpisuję nazwę i daję ok. W tym momencie wywala mnie z SS z błędem Shifter'a że program czeka na zakończenie operacji dyskowych (błąd #80000008). Tak samo się dzieję, gdy zamiast plikopartycji ustawię partycję w DeviceDisk.

Jednym zdaniem: nie mogę sformatować ani partycji, ani plikopartycji już pod samym Mac Os'em.

O co tu chodzi?? Może ktoś miał podobny problem i wie jak mu zaradzić?

Amiga 1200 Apollo1240/40 Os 3.9 32MB Fast
[#2] Re: ShapeShifter problem z dyskiem

@Comail, post #1

Hmm... A masz zaptaszkowane w opcjach "Mac OS 8"?

Jesli tak, to moze sprobuj (o ile mozesz) odpalic starszy system (np. 7.6.1) i na nim sformatowac partycje... (plikopartycja z preinstalowanym 7.6.1 byla na jednym z coverCD ACSa)

[#3] Re: ShapeShifter problem z dyskiem

@Comail, post #1

Rusza instalacja Mac Os 8.1

Ja zostalem przy 8.0. Z 8.1 zawsze byly jakies problemy, a to z polskimi znakami, a to z czyms...Z drugiej srony masz troche malo ramu. Ja ustawiam Macowi 48 MB. Sprobuj wersji 7.6. Zawsze to jakis kompromis...
A co do zwiechy z koncowka 08. Czyzby znowu zasilanie? ;)
[#4] Re: ShapeShifter problem z dyskiem

@recedent, post #2

Dzięki za odpowiedź. Nie mam niestety OS 7.6. Cover'a z preinstalowanym systemem też nie mam. Właśnie bez zaptaszkowanego Mac OS 8 mode w ogóle się instalka systemu nie bootowała. To wygląda na błąd samego ShapeShiftera. Bazilisk'a II w ogóle nie udało mi się skonfigurować tak żeby się instalka OS'a zabootowała. Może nie ten rom - korzystałem z Quadra 950, ale w sumie to instalka startuje pod SS, tylko ten błąd z formatowaniem. Nie mam pojęcia o co tu chodzi. SS 3.11 ściągnąłem z aminetu.

Może dysk niezaktualizowany - ale wtedy wszystko wolno chodzi i mieli dyskiem. A poza tym niedawno formatowałem dysk i stawiałem system.
[#5] Re: ShapeShifter problem z dyskiem

@Andrzej Drozd, post #3

Dzięki za odpowiedź. Chyba najpierw instaluje się 8.0 a potem trzeba patcha wgrać z tej płyty - zonk w tym, że Shifter uruchamia się, instalka bootuje się z cd-rom'u. Problem pojawia się przy formatowaniu plikopartycji, jak i przy formatowaniu partycji dyskowej. Na blacie pojawia się tylko ikonka płyty Mac OS i wyskakuje okienko... coś tam że dysk nie jest zainicjowany i czy go sformatować. Dostępna jest jedna partycja której rozmiar zgadza się z ustawieniami plikopartycji utworzonej pod SS. Wpisuję nazwę i wciskam 'Continue'... w tym momencie wywala mnie z emulatora i pojawia się ten błąd:

błąd programu ShapeShifter (błąd #80000008) /nie wiem czy liczba zer się zgadza/ DyskTask program czeka na zakończenie operacji dyskowych.

Zatrzymaj lub Rebootuj - możliwości z których mogę skorzystać ale nie chcę ;)

Więc to chyba nie zasilanie. Amige mam w Towerze Gift Top z zasilaczem 250W w slocie jest Apollo1240/40 a do kontrolera IDE podłaczone są tylko dysk i cd-rom.
[#6] Re: ShapeShifter problem z dyskiem

@Comail, post #5

Pewnie nie pomogę w tym problemie z wieszaniem się SS (chociaż kto wie), ale mała sugestia - nie zakładaj plikopartycji dla emulowanego maca, tylko fizyczną partycję. ShapeShifter działa tragicznie powoli przy każdym dostępie do danych na plikopartycji (a MacOS często lubi pogrzebać na twardzielu), przy używaniu fizycznej partycji jest zupełnie inny komfort pracy.
A sam błąd 80000008 jest dosyć często spotykany, powody mogą być (chyba) różne. Opisy błędów opisują go jako CPU Trap - Privilege Violation. Spróbuj poprzestawiać coś w opcjach SS, zwłaszcza w ustawieniach CPU i RAM (może masz za mało RAM) i grafiki - wypróbuj na początek tryb 2 kolorowy beż żadnych cudów.

Ostatnia modyfikacja: 27.02.06 16:10
[#7] Re: ShapeShifter problem z dyskiem

@Comail, post #1

To wyglada jak zla wersja biblioteki 040 lub 060 library, albo setpatcha.

[#8] Re: ShapeShifter problem z dyskiem

@11MASTEr, post #7

Nie wiem - to możliwe jest. Czy na aminecie znajdę poprawne wersje bibliotek i setpatch'a? Te z których korzystam są z właśnie z aminetu o ile pamięć mnie nie myli. Dzięki za rady.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem