[#1] AtariST i gry warte polecenia
Przyznam, że miałem do czynienia z AtariST, na salonie gier na moim osiedlu wiele lat temu. Wracając do tamtych czasów wracam nostalgicznie tylko i wyłącznie do gier, które można było uruchomić na tym sprzęcie. Stąd też moje pytanie. Jakie gry, które nie wyszły na Amigę a wyszły tylko na AtariST są warte uwagi? Pytam bo chciałbym wiedzieć czy może były jakieś hity na ten sprzęt, na sieci właściwie nie wiem czego szukać, z tego co wiem dużo tytułów na AtariST jest również dostępne na Amigę. Być może to, że zainteresowałem się Amigą sprawiło, że nie słyszałem o jakimś znanym tytule na AtariST.

[#2] Re: AtariST i gry warte polecenia

@grxmrx, post #1

Był taki zarąbisty klon Arkanoida. Już na pierwszej planszy jak się złapało parę fajnych bonusów, to miało sie pięćset kulek pięć razy większych niż standardowe i to przechodzących na wylot. Trzy sekundy totalnej sieczki i plansza była pusta. Kilka lat temu znalazłem coś podobnego na Internauci.pl pod nazwą typu Arkanoid95. Nigdy nie widziałem czegoś podobnego na Ami!
[#3] Re: AtariST i gry warte polecenia

@grxmrx, post #1

A ja moze troche inaczej. Znamy dobrze inne emulowane systemy, ale jakos nigdy nie bylo zainteresowania Atari ST. Czy mozna by ta platforme kiedys przyblizyc na PPA? Ale nie chodzi mi o goole, tylko tak z punktu widzenia Amigowca. Teraz po latach, gdy juz umilkly wojenki i wszyscy mamy dosc peceto-pralko-video-żon, takie wedrowki w przeszlosc to niezla atrakcja. Zaloze sie ze dopiero teraz dojedzie do nas to, ile np. Atari ST ma wspolnego z tym co lubimy w Amidze :)
[#4] Re: AtariST i gry warte polecenia

@Andrzej Drozd, post #3

Battle Ghost z Atari ST jest prawie nie do odróżnienia od wersji z Amigi. Golden Axe różni się tylko słabszą muzyką i dźwiękami w nieco gorszej jakości, ale to wciąż te same dźwięki. Turrican wygląda b. podobnie, ale samplowana muzyka jest tylko na czołówce gry, potem słychać tylko atarkowe pipczenia w miejscu muzyki - nie byłem tym zachwycony. Przydałaby się strona z porównaniami gier z tych dwóch platform, nigdy takiej nie napotkałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem