[#1] MorphOS i FPSE
Mam OS4Emu 1.9 i FPSE z GUI Tarnaka. Wszystko jest ok... poza tym, że nie mam dźwięku. Co prawda używam SBL! a nie Pegasos Audio, ale testowałem też z wyjścia audio Pega.

[#2] Re: MorphOS i FPSE

@Solo Kazuki, post #1

Hmm... dziwne... teraz mam dźwięk. Nie wiem jakim cudem, ale coś się "ustawiło"...

[#3] Re: MorphOS i FPSE - ScreenMode

@Solo Kazuki, post #2

nie wie ktoś, czy da się ustawić w FPSE konkretną rozdziałkę w FullScreen bez ScreenModeReq za każdym razem?

[#4] Re: MorphOS i FPSE - ScreenMode

@Solo Kazuki, post #3

Nie wiem czy da się ustawić rozdziałkę na stałe. W dokumentacji nic o tym nie pisze, więc mozliwe że nie. Przynajmniej bez tricków.
Ale skorzystam z tego wątku, bo mam inne pytanie w tym temacie.
Chcę odpalić grę z CD. Po kliku na Start CD płyta ani drgnie. Snoopium zatrzymuje się na błędzie:
"bios/scph1001.bin" Read Fail.
Tuż przed nim jest FPSE.ini Read OK.
W dokumentacji pisze, że z tego pliku korzysta niewypuszczona jeszcze wersja 0.10 FPSE.
BIOS Emu - N/A (v0.10 only). Use BIOS emulation instead of BIOS dump. May be less
compatible.

W logu zrobionym przez FPSE w katalogu T: pierwszy i jedyny wpis to No BIOS file could be found
Czyżby jednak wersja 0.09 FPSE też wymagała tego biosu?

Ostatnia modyfikacja: 06.10.06 19:14
[#5] Re: MorphOS i FPSE - ScreenMode

@R-Tea, post #4

Tak, wymaga... a przynajmniej mnie nie działał bez, a zamiast kombinować wolałem sobie ściągnąć BIOS. ;)

[#6] Re: MorphOS i FPSE - ScreenMode

@R-Tea, post #4

Zresztą... nie wiem jak z twoim angielskim, ale...

BIOS Emu - N/A (v0.10 only). Use BIOS emulation instead of BIOS dump. May be less
compatible.

znaczy

BIOS Emu - N/A (Not Available, czyli nie dostępny) (tylko v0.10). Używa emulację BIOS zamiast zrzutu BIOS. Może być mniej kompatybilny.

czyli że ta emulacja ma być dopiero w wersji 0.10. Teraz trzeba mieć plik z BIOS.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.06 00:21
[#7] Re: MorphOS i FPSE - ScreenMode

@Solo Kazuki, post #6

Mój angielski jest średnio na jeża :)
Znalazłem już ten bios ale dalej jest jakiś problem.
FPSE nie zgłasza już pretensji do biosu ale jak klikam na Start CD otwiera requester "Select File" (?) O jaki plik mu chodzi?
A log wygląda tak:
Initializing system...
---------------------------------------------------------
(.) Allocating memory blocks...
(.) Initializing hardware resources...
opened DLL plugin/gpupete.dll
opened DLL plugin/spupeops.dll
opened DLL plugin/joy0key.dll
opened DLL plugin/joy1null.dll
opened DLL plugin/cdimage.dll
opened DLL plugin/parnull.dll
CD initialization failed.
(x) hw_init: Couldn't initialize the hardware!

Jakieś pomysły?
[#8] Re: MorphOS i FPSE - ScreenMode

@R-Tea, post #7

Może chce obraz płyty?
[#9] Re: MorphOS i FPSE - ScreenMode

@R-Tea, post #7

Hmm... a jakiego GUI używasz?

[#10] Re: MorphOS i FPSE - ScreenMode

@Sylwester, post #8

@ Sylwester
Może chce obraz płyty?
Też tak myślałem, ale nie mam obrazu. Z ciekawości wskazałem mu głównego execa gry (są jakieś 2: CARMA.EXE i MAINFE.EXE) i NIBY wystartował. CD przez krótki momencik się zakręcił, przewinął się jakiś krótki animowany logos, pojawiło się logo PS na czarnym tle i na tym koniec. I oba te execi zachowują się tak samo. Czytałem, tu na forum, że gry pod FPSE ładują się wieki ale czy to trwa więcej niż 5 min? I czy nie powinno temu towarzyszyć kręcenie CD?

@ Solo Kazuki
a jakiego GUI używasz?

To jest jakieś MUIowe GUI. Nie ma żadnego About. FPSE-GUI v1.01
version: FPSE-GUI v1.01 (040719)

Ostatnia modyfikacja: 07.10.06 23:15
[#11] Re: MorphOS i FPSE - ScreenMode

@R-Tea, post #10

Używasz te GUI Tarnaka? About masz po naciśnięciu logo u góry okienka (to z obrazkami). Jeżeli tak, to wystarczy wpisać odpowiedni device i wybrać odpowiedni unit... i już. Wybierasz z Device CD-ROM, wrzucasz CD do napędu, dajesz start i wszystko powinno działać ok.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem