[#31] Re: Emulator maca a prędkość działania

@BULI, post #30

No tego Ci nie powiem, gdyż ani ja, ani Jarek nie posiadmy tych kart graficznych. Ale wydaje mi się, że to przyśpiszenie jest głównie dzięki szybszej pamięci w Amidze 4000 (jak napisał wcześniej zresztą Andrzej Drozd), a także szybszemu kontrolerowi dysku. Ponadto nie bez znaczenia jest szybszy transfer danych do karty graficznej w Amidze 4000.

[#32] Re: Emulator maca a prędkość działania

@AS, post #31

Odświeżając temat mam kilka pytań

Używam shapesiftera 3.1 system 7.6.1 na dopałce ACA1230 28 MHz AGA, EVD 60Mb, system jest postawiony na wirtualnym dysku jednoplikowym (gotowiec z netu). Prędkość działania okienek jest do przyjęcia, ale jak zacznie coś odczytywać z dysku to wszystko muli, np. sam system uruchamia się prawie 2 godziny.
Pytanie czy jest jakaś opcja co by to przyspieszyć np. czy jak zrobię plikopartycję to coś pomoże, a może system niższy np. 5.X. , a może ten typ tak.

Oświadczam, że to moje początki z makiem i proszę o wyrozumiałość.

[#33] Re: Emulator maca a prędkość działania

@cim, post #32

sam system uruchamia się prawie 2 godziny

To przejęzyczenie, czy naprawdę system wstaje 2 godziny ?
Jeżeli tak, to masz coś bardzo skopane :) U mnie na 040 nie uruchamia się nawet 2 min, masz zainstalowany zewnętrzny szybki sterownik grafiki w ss ?

[#34] Re: Emulator maca a prędkość działania

@cim, post #32

Najszybciej smiga na realnej partycji

[#35] Re: Emulator maca a prędkość działania

@cim, post #32

addbuffers nazwa_partycji: 1000

albo postaw partycje na SFS, albo zrob partycje a nie plikopartycje

[#36] Re: Emulator maca a prędkość działania

@rzookol, post #35

U mnie działa świetnie na plikopartycji, z tym zastrzeżeniem, że plik wrzucony jest na partycję SFS. Różnica przy SFS jest kolosalna i bez tego nie ma co podchodzić do tematu ;)

[#37] Re: Emulator maca a prędkość działania

@Jacques, post #36

To nie jest przejęzyczenie PRAWIE 2 Godziny (ale z tym prawie to wiecie jak jest)
Jeśli chodzi o zewnętrzny ster grafiki w SS to mam na myśli SS w Ami i tu jest FBlit pod OS3.9, jeżeli chodzi o SS w Macu to nie mam pojęcia.
Czy plikopartycja musi być na osobnej partycji amigowej czy tak jak w UAE jakikolwiek folder?

[#38] Re: Emulator maca a prędkość działania

@cim, post #37

Tak mówię o sterowniku w maku, a dokładniej jaki masz ustawiony w opcjach emulatora, podejrzewam, że jest ten wewnętrzny, i dodatkowo masz ustawione miliony kolorów. Koniecznie podmień na np: Savage

[#39] Re: Emulator maca a prędkość działania

@Hellena, post #38

W opcjach emulatora mam zewnętrzny sterownik z aminetu AmigaEVD12 i używam 4 kolorki. Ponieważ Savage wymaga MMU, a u mnie jest ec30 i nie próbowałem z nim.

Na aminecie w paczce "Savage030Demo.lha" ReadMe jest opis plików "...Savage030Demo/A3000/MMUoff" może jednak coś pójdzie, podziałam.

Jeszcze podpowiedzcie jak zmienić ten sterownik w SS Maca, gdzie skopiować sterownik, dodać wpis itp. Dzięki za wsparcie :D

[#40] Re: Emulator maca a prędkość działania

@cim, post #39

Sterownik wrzucasz do katalogu Video Drivers w katalogu ShapeShiftera, a następnie wybierasz go w oknie głównym ShapeShiftera (Graphics -> Video Driver).

[#41] Re: Emulator maca a prędkość działania

@altcomputing, post #40

Ok, tak już mam zrobione tylko czy pod systemem maca taki sterownik należy wskazać/zainstalować ? co i jak czy nie ma potrzeby.

[#42] Re: Emulator maca a prędkość działania

@cim, post #41

pod macos nie musisz go instalować, wystarczy go tylko wybrać w opcjach ss.

[#43] Re: Emulator maca a prędkość działania

@Hellena, post #42

Ok czyli podziałam z partycjami, zastanawiam się czy mam odpowiedni rom bo z tego co pamiętam mogę mieć z LC II, a wyczytałem na forach że pod 030 odpowiedni jest z LC III.

[#44] Re: Emulator maca a prędkość działania

@cim, post #43

zrob sobie partycje PFS3 .. ADDBUFFORS 1000 i po zawodach

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2011 15:56:40
[#45] Re: Emulator maca a prędkość działania

@HOŁDYS, post #44

Chyba ADDBUFFERS :)
[#46] Re: Emulator maca a prędkość działania

@cim, post #43

Dodam tylko, że minimalny system na Maka to 7.1, jak masz 7.6 to jest on optymalny pod 030. Poniżej 7 nie schodz, gdyż starsze systemy miały spore braki. Z sieci można legalnie pobrać 7.5.5 PL.

[#47] Re: Emulator maca a prędkość działania

@AS, post #46

Starsze niż 7.0.4 nie działają pod ShapeShifterem.

[#48] Re: Emulator maca a prędkość działania

@rzookol, post #35

Wystarczy 500 buforów :)
[#49] Re: Emulator maca a prędkość działania

@cim, post #37

Sprawa jet prosta. :)
Zabuforuj partycje (którą pewnie masz pewnie standardowo w FastFileSystem z blokiem 500), tak jak napisał rzookol.
Możesz to zrobić w cli lub w "wykonaj polecenie". Ręcznie.
Możesz także taką linijke przypisać do user-startup, a nawet startup-sequence.
A możesz także na stałe to wpisać w partycji, w HDToolboxie lub innym tego typu programie.

Co do sterowników grafiki na AGA dla ShapeShiftera, to polecam TYLKO TurboEVD z Aminetu. :) Jeżeli nie ruszy na procku 030, to...wymień sobie kartę lub poszukaj innego sterownika specjalnie dla 030. Na Aminecie też powinny być, chociaż ja przypominam sobie tylko wersje demo.
[#50] Re: Emulator maca a prędkość działania

@Andrzej Drozd, post #48

"addbuffers work: 1000" i zaczęło działać płynnie z tym, że plikopartycja z sys 7.5.5 której wielkość to ok 25 Mb natomiast sys 7.6.1 ma rozmiar pliku ok 106 Mb i tu bez zmian nadal wczytuje się Prawie 2 godziny zastanawiam się czy aby to nie jest przez wielkość pliku pod FFS. Więc albo przejdę na SFS tylko pytanie czy przy zmianie stracę dane na dysku ? bo jeśli tak to wolę zrobić osobną partycję na maca i po kłopocie.

[#51] Re: Emulator maca a prędkość działania

@cim, post #50

Stracisz, zrob osobna

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem