[#1] MOLK i MacOS 9.2
Mam ogromną prośbę, czy ktoś komu działa MacOS 9.2 na Molku mógłby mi go podesłać razem ze swoimi plikami konfiguracyjnymi. MacOS X startuje u mnie bez problemu, natomiast 9.2 nie mogę uruchomić.

Mój konfig to: Peg II, Radeon 8500 128MB, 512Ramu.

Z góry dziękuję. Mój adres mail jest w profilu.

[#2] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Sir_Lucas, post #1

Ja poległem na uruchamianiu MacOsa poprzez MOLK. Za to poprzez PegXMac2.0 idzie elegancko i 9.2 i tiger i leopard. Z tym że ostatni jakiś nie jest bardzo stabilny ale idzie
[#3] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Arbuz, post #2

Może rzeczywiście powinienem spróbować PegXmaca. Czy instalacja jest skomplikowana?

[#4] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Sir_Lucas, post #3

Na płycie jest Ubuntu 6.06 które instalujesz na twardzielu. Jak zainstaujesz na blacie linucha jest ikona install Macosx lub macos 9 lub macos 8. Dwuklik i wrzucasz płytę z Macosem i dalej normalne
[#5] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Arbuz, post #4

A czy muszę koniecznie instalować Ubuntu? Mam już zainstalowanego Susa.

[#6] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Sir_Lucas, post #5

Poczytaj w księdze pegasosa. Ale wydaje mi się że MacOnlinux2.0 jest tylko pod Ubuntu. Nie wiem jak jest z MacOnlinux zdaje się że 1.4. W Księdze jest dokładnie napisane tylko że po angielsku a że ja nie rozumiem tego języka więc szedłem w ciemno i i się udało.
[#7] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Arbuz, post #6

Czyli jeśli dobrze rozumiem, najpierw uruchamiasz Ubuntu a potem dopiero z blatu Ubuntu MacOSa 9.2?

Wybacz te proste pytania.

[#8] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Sir_Lucas, post #7

Idźcie jeść Maca z kluskami, a nie tam tego... :P
[#9] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Sir_Lucas, post #7

Tak. Na blacie jest kilka ikonek w tym Start macos i macos install. W ogóle to jak uruchomisz z płyty MacOnLinuxa Ubuntu to najpierw się instaluje na twardym Ubuntu (ikona install) choć można i bez tego a potem instalacja Maca. Nie wiem czy można prościej coś zainstalować. Choć muszę przyznać że CieniakAmigowiec na pewno by coś pop.......ił. Ale nie mówmy o ekstremalnych przypadkach
[#10] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Arbuz, post #9

Dzięki za pomoc. Już ciągnę właśnie Pegxmaca :) zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zastanawia mnie tylko czy komuś udało się uruchomić Macos 9.2 niekoniecznie pod Pegxmaciem...

[#11] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Sir_Lucas, post #10

A nie lepiej macosxa? Na Macosx-ie zauważyłem że stare softy z 9 też działają
[#12] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Arbuz, post #11

MacOS X mam na PowerBooku na którym niestety, nie mogę postawić nic poniżej 10.3.6. W tej chwili pomyka tam 10.5.1 który nie wspiera softu klasycznego.
Dlatego chciałem 9.2 sobie na Pegu postawić :P

[#13] Re: MOLK i MacOS 9.2

@Sir_Lucas, post #12

Na pewno możesz na PowerBooku 10.3 postawić, który dopiero można zaktualizować do 10.3.x. Myślę, że 10.2 też powinien pójść bez problemu, ale fakt, że to ciągle systemy z serii 10.
Natomiast czy warto stawiać system 9.x? No chyba że z ciekawości. Kiedyś, to trzeba było, bo brakowało programów przepisanych pod 10-tkę, ale teraz na 9.x jest mniej programów i dodatkowo wszytkie stare są przepisane już na nowe systemy. Na 9-tce nie ma wielu obecnie używanych programów np. Skype.

[#14] Re: MOLK i MacOS 9.2

@AS, post #13

Też mi się tak wydaje że 10.3 pójdzie bez problemu na PB, ale zależy mi na 9.2, ze względu na: Dark Forces, Rebel Assault I i II, kilka innych gier i programów na klasyczny system. Poza tym to taka fajna ciekowostka i wyzwanie w stylu ile da się jeszcze z niego wyciągnąć

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem