@kmilota,
post #11
trochę sie zagalopowałeś...
486 ma wbudowany FPU, do tego znacznie więcej cache, ma architekturę potokową i przede wszystkim cache potrafi działać w trybie CopyBack... nie postawiłbym na 68EC020 złamanego grosza (oczywiście przy tych samych zegarach). Oczywiście 68k ma czytelniejszy asembler, normalnie obsługuje pamięć... ale 486 jednak to sporo nowsza konstrukcja od 68EC020
Niestety, Ferrari z 1950 roku ma gorsze parametry od Volkswagena z roku 2005 ;)
Jedyna rzecz jaką mogę zarzucić w mojej opinii najlepszej polskiej amigowej gazecie: MA, to uprawianie, na zdecydowanie największą skalę, amigowej mitomanii. Pecet beeeee, Mac beeee, amiga rulez. 68000 przegania 586, OCS jest lepszy od Virge, co oczywiście zmieniło się wraz z wydaniem CV64/3D. Celowo "trochę" przejaskrawiłem, ale każdy pamiętający tamte czasy zrozumie o co mi biega :)
i jeszcze znalezionych w sieci kilka suchych faktów nt szybkości wspomnianych CPU:
68020 20 MHz - 3 MIPS
80486SX 20 MHz - 20 MIPS
Oczywiście MIPS, czyli "bogo counts" nie dają dokładnego porównania CPU z różnych rodzin, ale pozwalają zgrubnie porównać. Jak widac, nawet udało mi się znaleźć CPU dokładnie tak samo taktowane.
Zresztą "odpowiednik" 486 w czasie powstania i ficzerach, czyli 68040, wychodzi 21 MIPS przy 25 MHz, co pokazuje jak bardzo szły łeb w łeb ówczesne firmy (podobnie zresztą jak dzisiaj). Co przeczy trochę ówczesnej amipropagandzie.
Ostatnia modyfikacja: 08.01.08 01:25