[#1] Amiga 1200 i Mame
Witam czy istnieje wersja Mame pod Amisie ??
Generalnie czy 1200 + 4mb ram da rade odpalić do płynnej gry coś z mame ??
Szukając Mame pod amigę znalazlem tylko wersje pod MorphOS a cos na stare systemy 3.1 lub 3.9 ??
[#2] Re: Amiga 1200 i Mame

@djcasey, post #1

"Generalnie czy 1200 + 4mb ram da rade odpalić do płynnej gry coś z mame ??"

nie

[#3] Re: Amiga 1200 i Mame

@djcasey, post #1

Generalnie czy 1200 + 4mb ram da rade odpalić do płynnej gry coś z mame ??

a zostaje ci wogóle ramu po wgraniu systemu ? ;)

[#4] Re: Amiga 1200 i Mame

@kiero, post #2

nawet takich staroci jak 1942, 1943, black tiger ??
to jakie mame pod amige ma wymagania ?
[#5] Re: Amiga 1200 i Mame

@rzookol, post #3

generalnie poki co mam sam system 3.1 i whdload wiec wiele to nie zajmuje
ale chętnie wysłucham wskazówek co jeszcze warto do amigi do systemu wgrać. a zostaje mi ponad 5,2 mb ramu
[#6] Re: Amiga 1200 i Mame

@djcasey, post #4

tak, nawet w takie starocie.

[#7] Re: Amiga 1200 i Mame

@kiero, post #6

Na Aminecie są kompilacje pod różne wersje (030, 040, 060, PPC). Ale jak koledzy piszą, nie obiecuj sobie zbyt wiele. Poza tym te wersje są dosyć stare.

[#8] Re: Amiga 1200 i Mame

@djcasey, post #4

mame pod amige ma identyczne wymagania jak mame na inne komputery, dlaczego sądzisz że mogloby być inaczej ?

1942 mozesz zagrać w wersje amigowej

[#9] Re: Amiga 1200 i Mame

@rzookol, post #8

no jak to, nie czytałeś w archiwalnych MA że przy A1200 z 68EC020 486 wysiada?
[#10] Re: Amiga 1200 i Mame

@wali7, post #9

czytalem i wierzylem :D

[#11] Re: Amiga 1200 i Mame

@wali7, post #9

Ale to prawda. Przy tych samych zegarach 486 wysiada.
[#12] Re: Amiga 1200 i Mame

@kmilota, post #11

Chyba 286..
[#13] Re: Amiga 1200 i Mame

@kmilota, post #11

kmilota napisał(a):

> Ale to prawda. Przy tych samych zegarach 486 wysiada.

Jestem sklonny w to uwierzyc.
Jest to teraz malo istotne, ale chetnie poczytalbym jakas fachowa opinie na ten temat, bo pofantazjowac kazdy moze ;)

[#14] Re: Amiga 1200 i Mame

@kmilota, post #11

trochę sie zagalopowałeś...
486 ma wbudowany FPU, do tego znacznie więcej cache, ma architekturę potokową i przede wszystkim cache potrafi działać w trybie CopyBack... nie postawiłbym na 68EC020 złamanego grosza (oczywiście przy tych samych zegarach). Oczywiście 68k ma czytelniejszy asembler, normalnie obsługuje pamięć... ale 486 jednak to sporo nowsza konstrukcja od 68EC020
Niestety, Ferrari z 1950 roku ma gorsze parametry od Volkswagena z roku 2005 ;)

Jedyna rzecz jaką mogę zarzucić w mojej opinii najlepszej polskiej amigowej gazecie: MA, to uprawianie, na zdecydowanie największą skalę, amigowej mitomanii. Pecet beeeee, Mac beeee, amiga rulez. 68000 przegania 586, OCS jest lepszy od Virge, co oczywiście zmieniło się wraz z wydaniem CV64/3D. Celowo "trochę" przejaskrawiłem, ale każdy pamiętający tamte czasy zrozumie o co mi biega :)

i jeszcze znalezionych w sieci kilka suchych faktów nt szybkości wspomnianych CPU:
68020 20 MHz - 3 MIPS
80486SX 20 MHz - 20 MIPS
Oczywiście MIPS, czyli "bogo counts" nie dają dokładnego porównania CPU z różnych rodzin, ale pozwalają zgrubnie porównać. Jak widac, nawet udało mi się znaleźć CPU dokładnie tak samo taktowane.
Zresztą "odpowiednik" 486 w czasie powstania i ficzerach, czyli 68040, wychodzi 21 MIPS przy 25 MHz, co pokazuje jak bardzo szły łeb w łeb ówczesne firmy (podobnie zresztą jak dzisiaj). Co przeczy trochę ówczesnej amipropagandzie.

Ostatnia modyfikacja: 08.01.08 01:25
[#15] Re: Amiga 1200 i Mame

@wali7, post #14

Nie każdy 486 ma wbudowany FPU!! Ten który podałeś z mipsami go nie ma (SX)!!

Ostatnia modyfikacja: 09.01.08 11:31
[#16] Re: Amiga 1200 i Mame

@BULI, post #15

fakt, to nie ma jednak znaczenia, bo MIPSy i tak odnosza się w tym wypadku do jednostek stałoprzecinkowych
[#17] Re: Amiga 1200 i Mame

@wali7, post #14

> trochę sie zagalopowałeś...

Choinka, masz rację. Miałem na myśli 68040. A porównanie miałem za czasów studenckich w akademiku (chyba 1994). Ja miałem A4000 z oryginalną kartą procesorową z 68040 i biłem prędkościowo peceta kumpla z 486/25MHz.
[#18] Re: Amiga 1200 i Mame

@djcasey, post #4

Sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa, jeżeli wiesz iż każdy emulator ma od kilku do kilkunastu razy większe wymagania niż emulowany przez niego sprzęt (wyjątkiem od reguły są emulatory Mac'a 68k na Amigę). Co z tego iż te starsze gierki korzystają z Motorolki 68k lub słabszych (np Z80), ale to jest emulacja. Więc bez CONAJMNIEJ 040 i 32MB fast nawet nie uruchomisz gier (sam MAME zajmuje kilkanaście MB, a przecież jeszcze musisz wczytać grę i zostawić miejsce do obsługi danych). A nawet w tym przypadku MAME się wlecze jak flaki w oleju. W starsze gry można dopiero dobrze pograć na PPC (wiem, bo miałem MAME dla PPC, i np 1942 działał dobrze z dźwiękiem). Do nowszych to chyba ŻADEN klasyk się nie nadaje - tylko A1 lub Pegasos sobie z nimi radzi, ale tymi 2D.

BTW: Jako ciekawostkę dodam, iż automaty do gier są jedną z dziedzin, w której 68k bije na głowę inne procesory. do końca lat 90 około 90% PCB z grami na automaty korzystało z 68k jako głównego procesora. Intel w tej sprawie miał marginalne znaczenie, gdyż chyba poza serią gier Raiden nie ma innych gier z PCB zawierającymi x86.

Ostatnia modyfikacja: 09.01.08 18:09
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem