[#1] potrzebna pomoc przy emulatorze nes
Witam sciaglem wersje wersje coolnes z http://hem.passagen.se/flubba/coolness.html ale niepotrafie nic z nia zrobic rzucilem ja na dysk i po odpaleniu i krutkim wczytaniu syskakuje mi taki komunikat
Could not open Gadgest/tabs .gadget v39
niewiemo co z tym chodzi niewei tez gdzie mam wrzucic pliki rom w postaci plikow nes????
[#2] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@nexus6, post #1

Bibliotekę gadget masz tam gdzie być powinna ?
Uruchom najpierw SnoopDOSa i on ci pokaże czego jeszcze brak.

Pozdrawiam
[#3] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@nexus6, post #1

Chciałem coś napisać ale mięchem rzucać nie można :(

Najlepiej jak się czymś interesuje a są to emulatory, nie znaczy to ze się zainstaluje program i już działa - CZASAMI TRZEBA POCZYTAĆ DOŁĄCZONE PLIKI TEKSTOWE - tam wszystko pisze !!!

a proszę :

@NODE "usage" "Urzycie CoolNESs'a"

Pamietaj aby skopiowac tabs.gadget do SYS:Classes/Gadgets/ !!!

Ostatnia modyfikacja: 24.02.2010 21:08:45
[#4] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@RadoslawF, post #2

niewiem gdzie byc powinna ta biblioteka i niewiem tez co to jest ten SnoopDOS bardzo prosze o pomoc
[#5] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@(V)(I)mothe(P), post #3

skad ma wziosac plik tabs.gadget nigdzie go niemam
[#6] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@nexus6, post #5

Kliknij na link który podałeś, potem poczytaj tekst z prawej strony (wymagania).
A potem odpowiedz dlaczego ja nie widząc programu na oczy rozwiązałem problem a ty walcząc (podobno) z tym programem zamiast poczytać instrukcję zawracasz ludziom głowę ?
A potem jeszcze poszukaj co to jest SnoopDOS ?
Jak nie znajdziesz to odpuść sobie Amigę, jej emulator czy czym tam się bawisz.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 24.02.2010 21:46:25
[#7] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@RadoslawF, post #6

Sory ze jestem taki niuwazny rzeczywiscie w wymaganiach znajduja sie biblioteki ale skad mam je pobrac i potem do w jakim katalogu umiescic Szukalem ich an aminecie ale nie znalazlem nieche odstawic Amigi wrecz przciwnie zdecydoalem sie ja wyciagnac z szafy i uruchomic dodalem dysk twardy i z dnai na dzien przyswajam nowe ciekawe informacje wlasnie dzieki wam Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 00:27:37
[#8] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@RadoslawF, post #2

tak wiec zaopatrzylem sie w SnoopDoSa odpalilem go i podczas uruchamiania coolnes wyskoczyly nastepujace bledy
LIBS:z.library
z.library
PROGDIR:CoolNESs.preference Odczyt
LIBS:gadgets/tabs.gadget
gadgets/tabs.gadget

czy moglbys mi wytlumczyc co dalej ma zrobic zeby uruchomic coolnes
[#9] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@nexus6, post #8

Wrzucić pliki które snoop raportuje, bo najprawdopodobniej Ci ich brakuje.

[#10] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@pampers, post #9

mam juz chyba potrzebny plik ale niewiem gdzie go skopiowac ?????????

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 01:38:41
[#11] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@RadoslawF, post #2

niemam odpowiednich bibliotek gadget pisze ze nieznalazlo bibliotek v39 a takowych nie posiadam posaidam chyba starsze prubowalem ale nic z tego mam jescze jedno wyjscie posiadam coolnes z dzial umulki ale jak wrzucam rozpakowany winrarem na dysk to pisze nieprawidlwa nazwa obiektu tak wiec musze wrzucac zapakowany plik ale niepotrafie sie poslugiwac tym programem LHA moglbys mi jakos pomuc ?
[#12] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@nexus6, post #11

Odłóż Amigę do szafy i poczytaj trochę książek. Sorry za off topic, ale nie mogę patrzeć na takie byki. To jakaś plaga chyba. Klonują was? Poza tym wykaż trochę inicjatywy. Ja się zastanawiam jak my, 15, 20 czy 25 lat temu, dawaliśmy sobie radę z komputerami. Bez internetu, ba, nawet telefonu nie miałem. A teraz wystarczy wpisać hasło w Google i wszystko macie jak na talerzu. Po co zawracać ludziom głowę? Sprzęt jest wiekowy, kompletnie opisany i nic nowego już się tu nie wydarzy.

Na usprawiedliwienie tego wybuchu złości powiem tylko, że właśnie wróciłem z nocnej zmiany. Idę spać. :)
[#13] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@lumiks, post #12

Przepraszam za offtopic ta sa moje byki i jetem z nich dumny a Ty zamiast Sie wyzywac na kims nowym to byms objasnil wszystko co mi brakuje i pomogl a nie dowalac jescze kiedys niebylo internetu a teraz jest wiec nic nie stoi na przeszkodzie zeby z niego skorzysta i napisac na formu ppa chyba po to jest te forum jesli sie myle to prosze o sprostowanie
[#14] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@nexus6, post #13

nexus6 napisał(a):
> kiedys niebylo
> internetu a teraz jest wiec nic nie stoi na przeszkodzie zeby z
> niego skorzysta
To z niego skorzystaj. Tylko tracisz czas.
[#15] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@nexus6, post #1

Gdzieś ty !@#!?!% się języka Polskiego uczył??? Te bazgroły wołają o pomstę do nieba!!!

[#16] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@(V)(I)mothe(P), post #3

Ja też bym rzucił mięsem...

Czepiacie się go a sami nie lśnicie

"CZASAMI TRZEBA POCZYTAĆ DOŁĄCZONE PLIKI TEKSTOWE - tam wszystko pisze !!!"

JEST NAPISANE!!! a nie pisze

Jak Wam nie pasuje że kolega ma problemy z pisaniem to nie pomagajcie i nie odpowiadajcie...

Sorry za OT!

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 19:17:17
[#17] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@Papier79, post #15

polskiego. To przymiotnik, a te piszemy małą litera. A jeśli nie odpowiadają ci bazgroły to zmień sobie czcionkę. http://www.sjp.pl/co/bazgroły

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 19:33:53
[#18] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@nexus6, post #13

Nexus, masz peceta może? Czy piszesz z Amigi (w co wątpię). Bo jeżeli posiadasz maszynę klasy pc, to polecam uruchomić sobie jakiś emulator na pc.
Nie rozumiem też jak możesz być dumny ze swoich błędów/byków? To jak piszesz nie świadczy dobrze o Tobie. Prosiłem, byś wstawiał przecinki. Oddzielał zdania. Są to podstawowe zasady komunikowania się. Polecam więcej czytać książek. Ja wychowałem się na porządnych grach na Commodore 64 - wcześniej zdążyłem przeczytać kilkadziesiąt książek, dzięki którym mój poziom języka polskiego jest akceptowalny dla innych.
Chyba nie mówisz jedną wiązanką jak z karabinu maszynowego, tylko czasami "wstawiasz przecinek" w wypowiedzi wciągając powietrze?
W czasach, gdy stałem się szczęśliwym posiadaczem Commodore64 i w początkowych latach użytkowania Amigi - nie posiadałem internetu. Poznawałem system AmigaOS wchodząc do katalogów, czytając dokumentacje, z których wywnioskować można w przejrzysty sposób - jeżeli chodzi o AmigaOS - gdzie jaki komponent powinien się znajdować. I klasyczny Workbench i AmigaDOS nie mają dla mnie większych tajemnic. Wiem, że każda library powinna znajdować się w Libs: bądź w podpiętej ścieżce dostępu dzięki "path". Jeżeli nie potrafię w ogóle poruszać się w jakimś środowisku - w tym przypadku w AmigaOS - nie zadaję tak prostych pytań na forum czekając na podanie na tacy rozwiązania. Sięgam po internet bądź po czasopismo i dociekam. I wiele osób tak po prostu robi, a nie pyta: "ej dlaczeo mi sie nie chce to uruchomic bo sie pojawia komunikat rze nie ma library a gdzie aj to mam wzuicic". Mi się wydaje, że to nie to, że coś "Ci się nie chce" tylko, że po prostu - Ci się nie chce.

Sprowokowałeś mnie pisząc, że jesteś dumny ze swoich byków, i tym, że przecież po to jest internet! A w/g mnie wcale nie! Przeglądam forum i uciekają mi jakieś wątki, bo ktoś co chwilę pisze na tematy, które większość osób niestety nie interesuje. Oczywiście nie jestem administratorem i nic mi do tego, jednak prosiłbym abyś skontaktował się np: na GG z kimś i w ten sposób próbował rozwiązać swój problem. Możliwe, że i ja mógłbym Ci pomóc, tylko mnie nie prowokuj ;).

Jasne, że warto jest zachęcać nowych użytkowników Amigi do tego, by się nią zainteresowali, ale są pewne granice tego. Zresztą jest tyle innych wspaniałych komputerów, choćby Atari ST choć myślę, że jak na początek to Atari 2600.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 20:41:17
[#19] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@BagoZonde, post #18

z ATARI ST miałem zero wspólnego... a raczej mam czego żałować.. szkoda...

Wiadomo nikt nie jest idealny w pisowni i nie o to tu chodzi... ale jak widzę jak jeden pokazuje palcem drugiego a sam nie lepszy to mnie trzęsie :D

[#20] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@bombermax, post #19

Niech więc Cię nie trzęsie, dbajmy o swoje zdrowie psychiczne :).

[#21] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@BagoZonde, post #18

rozwiazanie ktore stosuje z powodzeniem o dluzszego czasu: jesli ktos pisze z bykami, i widac ze nie jest to przypadek, to po prostu nie odpowiadam.
[#22] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@bombermax, post #19

Dziekoweczka juz sobie poradzilem z tym i wszystko dzial musze jescze rozkminic jak ustawic kontrolsy dzwine jest to ze pod winuae niedzialalo a jak wrzucilem dysk do amigi to wszystko pieknie dziala Dzieki za pomow Wszystkim a nerwowym polecam herbatke ziolowa na uspokojenie

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 22:04:53
[#23] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@Valwit, post #17

Uniosłem się i dostałem "po uszach":) Następnym razem postaram się bez zbędnych emocji podchodzić do moich wpisów.

[#24] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@Papier79, post #23

Brawo :)

jakby każdy z Polaków miał takie coś w sobie to nasz kraj byłby piękniejszy OK Zaimponowano mi (nie tylko mi pewnie) tym wpis(Ami)em ;)

znikam stąd bo dostane bana za OT :D

Ostatnia modyfikacja: 25.02.2010 22:23:52
[#25] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@bombermax, post #16

Słuchaj, na tej stronie co podał, wszystko pisze i jest podane jak na tacy - więc trzeba mieć szeroko oczy otwarte i CZYTAĆ jeszcze raz CZYTAĆ !!!! - co jest napisane, np;

CoolGuide-PL 0.72 991021 12kB FluBBa Guide for CoolNESs in Polish

...wystarczy tylko nacisnąć, ściągnąć i CZYTAĆ!!!! - patrz, nawet jest po polsku . nie!

A jeśli nie ma w pliku który się rozpakowało - to wystarczy popatrzeć na stronę i wszytko widać - że jest do wglądu i po sprawie.

Nie czepiam się, ale można poprawić to co się napisało.

[#26] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@nexus6, post #1

zainstaluj to link
[#27] Re: potrzebna pomoc przy emulatorze nes

@Dorian3d, post #26

To juz pięć lat minęło.
Chyba tyle nie czekał na odpowiedź.
Chociaż kto wie ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem