@recedent,
post #10
Dobra rada wujka recedenta brzmi: zabootuj z plikopartycji z systemem 7.x, a następnie instaluj system 8.x z płyty na swoją makową partycję (jeśli chcesz, to wcześniej ją "zainicjalizuj" - a po naszemu - sformatuj).
Właśnie tak zacząłem robić. Dzięki Twojej podpowiedzi oraz plikopartycji - jeszcze raz dziękuję za plikopartycja z MAC OS 7.6.1. Plikopartycja uruchomiła się bez problemów. Wyczaiłem jeszcze dwie rzeczy:D podczas tego uruchomienia. Pierwsza to ilość pamięci jaką sobie emulowany MAC brał. Było to standardowe 1760KB. I tu był jeden z psów pogrzebanych. Gdy zwiększyłem do 5000KB tę pamięć to od razu nawet CD-ROM 8.1 się zbootował i leciał z instalką do czasu wystąpienia błędu - problem z dźwiękiem. Pojawił się komunikat wciśnij i przytrzymaj Shift podczas instalacji. Tak tez zrobiłem przy następnym odpaleniu, przy kolejnych odpaleniach nawet trzymałem cały czas, i problem z dźwiękiem też się pojawił

. A instalka się zatrzymywała i prosiła o wciśniecie klawisza shift i ponownie zbootowanie. Wciskałem lewy shift na Ami podczas tych wszystkich bootowań.
Spróbowałem też instalki 8.1 z MAC OS 7.6.1 i tutaj tez zonk. Dostaję info, ze na tym komputerze nie może być zainstalowany ten system MAC OS 8.1. Pewno przyjdzie mi skombinować inną instalkę.
Chciałem sobie przynajmniej z inicjalizować(sformatować) dysk ale tutaj też jest kłopot. Ten program, Drive Setup w MAC OS, widzi mój cały dysk 8808MB a nie tylko tę wydzieloną partycję. I nie za bardzo chcę coś ruszać bo sobie narobię bigosu - znaczy sie sformatuję sobie partycje Amigowe. Chyba, że jest jakiś inny sposób na sformatowanie?
Zaryzykowałem i zaraz po odpaleniu z plikopartycji poinformował mnie system, że nie rozpoznaje dysku - jednego mniemam, że CD-ROM gdyż jest to 450MB a nie mam żadnej takiej partycji. A drugi to właśnie ta partycja pod MAC OS 1GB - i tak ją tez pokazał. Takie w końcu partycję wskazałem w ShapeShifterze. Przekonam się za kilkanaście minut, gdyż forma... inicializuje się jeszcze. Oby nie dyski Amigowe, tfu tfu na psa urok. jeszcze 2/3 do zinicjalizowania...
Zła rada wujka recedenta brzmi: spróbuj z innym ROMem, może z Quadry 950? Albo spróbuj zabootować z płyty bez zwieszek (da się tak?) - tzn. ciapnij w shift jak usłyszysz startowy "kabong". Może pomoże?
Zobaczę ten ROM Quadry950 jeszcze ale to już nie dzisiaj.
A jaka jest kombinacja zamknięcie ShapeShiftera? Klawisze CTRL+Shift+Alt i ESC tylko przechodzą do Workbencha. Chcąc odpalić ponownie Shapeshiftera muszę resetowac Amigę gdyż drugi raz odpalić mi się nie pozwoli. Oczywiście po za jeszcze ShutDownem w MAC OS.
Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 23:51:22