[#1] Shapeshifter
Udało się mi skonfigurować/odpalić Shapeshiftera tak, że wyświetlił mi się blat MAC'a z dyskietką ze znakiem zapytania w centralnym miejscu ekranu monitora. Dodałem partycję specjalnie przeznaczoną pod MAC OS - DH2:. w konifguracji tegoż programu. Teraz nie za bardzo wiem jak mogę sformatować ją pod Macowy system? Z tego co poczytałem w dokumentacji to trzeba to chyba zrobić na Macu. Czy jest może sposób na zrobienie tego z Amigi? Dostęp do instalki, MAC OS8.1, mam poprzez CD-ROM w Amidze(zainstalowany MAC-handler, MAC). Do komputera Mac nie mam dostępu wcale.
Czy jest jakaś stronka, która w bardzo prosty sposób przedstawi jak sobie poradzić z instalacją systemu MAC OS na Amidze?
Wszelka pomoc mile widziana.

[#2] Re: Shapeshifter

@Tomski, post #1

po uruchomieniu MacOS zostaniesz zapytany co zrobic z partycja (formatowac czy nie)
Uruchom OS8.1 z plyty CD.
nie korzystaj z mac-handlera tylko podczep CD w prefsach SCSI DRIVERS.

http://maconamiga.amigaworld.net/shapeshifter/ss_setup.html

Ostatnia modyfikacja: 02.01.2011 00:44:27
[#3] Re: Shapeshifter

@Tomski, post #1

Musisz poszukać obrazu makowej partycji lub obrazu dyskietek systemowych.
I może to być trudne zadanie, jak masz kolekcję pirackich płyt CD z softem na Amigę to na nich znajdziesz najszybciej.

Zamiast bawienia się w emulacje maka bez karty graficznej i systemem max 7.x czy 8.x lepiej kupić za 100 do 150 zł jakiegoś DigitalAudio lub QuickSilvera z G4 i na nim pobawić się systemem 9.x, a w wolnych chwilach pooglądać na nim Morphosa.
Na QS byle miał 1GB pamięci to nawet OSX 10.4 ładnie chodzi.

Pozdrawiam
[#4] Re: Shapeshifter

@RadoslawF, post #3

Na jakiejś płytce z gazety była kiedyś plikopartycja z systemem 7.x po polsku (chyba CD z ACSu).

[#5] Re: Shapeshifter

@Tomski, post #1

Potrzebujesz płyty z systemem (piszesz, że masz - no to skonfiguruj Shapiego, żeby z niej wystartował), albo plikopartycji z systemem (7.5.3 bodajże jest/był dostępny za darmo ze strony Apple - do pobrania, ale niestety nie w formacie plikopartycji, jaka nas interesuje. Taką znajdziesz na którymś z CoverCD do ACS), albo poszukaj w sieci guide jak zrobić startową partycję na PC (za pomocą HFV explorera). Albo może ktoś z kolegów pomoże?

P.S. Ale wątek w złym dziale założyłeś.

[#6] Re: Shapeshifter

@RadoslawF, post #3

Na QS byle miał 1GB pamięci to nawet OSX 10.4 ładnie chodzi.

ale po co kupowac kolejny "zlom" pod szafe, jakiegos sztrucla made in czajna from ejpl, jak ktos ma juz w miare mocnego PCx86 (tak z min. P4 2Ghz - kazdy laptop chyba dzis ma) to uruchomi sobie PearPC (0.5 ostatnia wersja) i pobawi sie Tigerem na PPC, ew. moze sprobowac hakintosza i bedzie cieszyl sie najnowszym Leopardem x86 :)

http://www.emaculation.com

mak68k na amidze68k ma sens, jezeli mowimy o Amidze.

[#7] Re: Shapeshifter

@recedent, post #5

7.5.3 bodajże jest/był dostępny za darmo ze strony Apple

http://download.info.apple.com/Apple_Support_Area/Apple_Software_Updates/English-North_American/Macintosh/System/Older_System/System_7.5_Version_7.5.3/

proponuje tez kliknac 'parent directory' 2x i beda updejty tej wersji.

[#8] Re: Shapeshifter

@Norbert, post #2

Dzięki za ten link. Poczytałem z grubsza i może dzisiaj wieczorem spróbuje zbootować się z CD-ROM'u.

Co do kupna czegoś MAC'o podobnego to nie o to mi chodzi. Chcę MAC'a na Amidze. Ot po prostu zabawa z Ami i wszystko.

[#9] Re: Shapeshifter

@Tomski, post #8

Pewien sukces jest w odpaleniu MAC OS. Lecz nieduży. System ładuje się z CD-ROM'a ale w pewnym momencie przestaje . Kończy się na obrazku z buźkami i napisem "Welcome in MAC OS" czy jakoś tak.
Tak odpala się z instalki MAC OS 8.1. Z tym, że w Amidze ten CD'ek jest widziany Jako Power Macintosh G3. Sądzę, że tu jest chyba pies pogrzebany. Odpalałem to w trybie MAC OS 8 mode. Gdy odpaliłem bez zaznaczonej tej opcji to wypisał w emulacji MAC'a, że ten system nie może być zainstalowany na tym Mac'u, hihihi. Dowcipnisia ta Amiga;). ROM'u do emulacji MAC'a użyłem Quadry, oraz Quadry 700-900 (1MB ROM w bodu przypadkach). Takie udało się mi znaleźć dzięki wujkowi google.
MAC OS 8.0 okazał się być tour de france;), znaczy się jakimś MAC OS 8 Tour i z niego w ogóle nie chce się zbootować MAC. Od razu wyrzuca CD-ROM z napędu i kaplica.
Czy muszę skombinować inny ROM, który by poszedł z tą instalką MAC OS 8.1. Czy to ma sens? Czy to zadziała z innym ROM'em?

Czy Basilisk by sobie poradził z tą wersją systemu co posiadam?

Ostatnia modyfikacja: 03.01.2011 21:05:01
[#10] Re: Shapeshifter

@Tomski, post #9

Dobra rada wujka recedenta brzmi: zabootuj z plikopartycji z systemem 7.x, a następnie instaluj system 8.x z płyty na swoją makową partycję (jeśli chcesz, to wcześniej ją "zainicjalizuj" - a po naszemu - sformatuj).

Zła rada wujka recedenta brzmi: spróbuj z innym ROMem, może z Quadry 950? Albo spróbuj zabootować z płyty bez zwieszek (da się tak?) - tzn. ciapnij w shift jak usłyszysz startowy "kabong". Może pomoże?

[#11] Re: Shapeshifter

@recedent, post #10

Dobra rada wujka recedenta brzmi: zabootuj z plikopartycji z systemem 7.x, a następnie instaluj system 8.x z płyty na swoją makową partycję (jeśli chcesz, to wcześniej ją "zainicjalizuj" - a po naszemu - sformatuj).

Właśnie tak zacząłem robić. Dzięki Twojej podpowiedzi oraz plikopartycji - jeszcze raz dziękuję za plikopartycja z MAC OS 7.6.1. Plikopartycja uruchomiła się bez problemów. Wyczaiłem jeszcze dwie rzeczy:D podczas tego uruchomienia. Pierwsza to ilość pamięci jaką sobie emulowany MAC brał. Było to standardowe 1760KB. I tu był jeden z psów pogrzebanych. Gdy zwiększyłem do 5000KB tę pamięć to od razu nawet CD-ROM 8.1 się zbootował i leciał z instalką do czasu wystąpienia błędu - problem z dźwiękiem. Pojawił się komunikat wciśnij i przytrzymaj Shift podczas instalacji. Tak tez zrobiłem przy następnym odpaleniu, przy kolejnych odpaleniach nawet trzymałem cały czas, i problem z dźwiękiem też się pojawił. A instalka się zatrzymywała i prosiła o wciśniecie klawisza shift i ponownie zbootowanie. Wciskałem lewy shift na Ami podczas tych wszystkich bootowań.

Spróbowałem też instalki 8.1 z MAC OS 7.6.1 i tutaj tez zonk. Dostaję info, ze na tym komputerze nie może być zainstalowany ten system MAC OS 8.1. Pewno przyjdzie mi skombinować inną instalkę.

Chciałem sobie przynajmniej z inicjalizować(sformatować) dysk ale tutaj też jest kłopot. Ten program, Drive Setup w MAC OS, widzi mój cały dysk 8808MB a nie tylko tę wydzieloną partycję. I nie za bardzo chcę coś ruszać bo sobie narobię bigosu - znaczy sie sformatuję sobie partycje Amigowe. Chyba, że jest jakiś inny sposób na sformatowanie?
Zaryzykowałem i zaraz po odpaleniu z plikopartycji poinformował mnie system, że nie rozpoznaje dysku - jednego mniemam, że CD-ROM gdyż jest to 450MB a nie mam żadnej takiej partycji. A drugi to właśnie ta partycja pod MAC OS 1GB - i tak ją tez pokazał. Takie w końcu partycję wskazałem w ShapeShifterze. Przekonam się za kilkanaście minut, gdyż forma... inicializuje się jeszcze. Oby nie dyski Amigowe, tfu tfu na psa urok. jeszcze 2/3 do zinicjalizowania...

Zła rada wujka recedenta brzmi: spróbuj z innym ROMem, może z Quadry 950? Albo spróbuj zabootować z płyty bez zwieszek (da się tak?) - tzn. ciapnij w shift jak usłyszysz startowy "kabong". Może pomoże?

Zobaczę ten ROM Quadry950 jeszcze ale to już nie dzisiaj.

A jaka jest kombinacja zamknięcie ShapeShiftera? Klawisze CTRL+Shift+Alt i ESC tylko przechodzą do Workbencha. Chcąc odpalić ponownie Shapeshiftera muszę resetowac Amigę gdyż drugi raz odpalić mi się nie pozwoli. Oczywiście po za jeszcze ShutDownem w MAC OS.

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 23:51:22
[#12] Re: Shapeshifter

@Tomski, post #11

Ami przeżyła formatowanie. Sformatowałem właściwą partycję:D. Jeszcze przyjdzie mi powalczyć z instalką ...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem