[#1] Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??
Ostatnio postanowiłem pobawić się emulatorem Amstrada CPC, czyli Ami - CPC. Zgodnie z instrukcją dodałem do archiwum dodatkowe romy "French 6128 (AZERTY)". Emulator startuje, działają klawisze numeryczne i tak za pomocą F7 mogę wybrać nową dyskietkę lub np. wyłączyć emulator za pomocą F10. Czyli działa i się nie wiesza, ale...

...mam problem, nie zgłasza się Basic. Czyli nie mam dostępu do systemu, a tym samym nie mogę załadować i wylistować dyskietki oraz uruchmić czegokolwiek.
W czym leży problem?

PS. Pecetowy WinAPE ma podobnie - brak Basica, natomiast pecetowy Caprice32 od razu startuje Basiciem 1.1.
[#2] Re: Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??

@Andrzej Drozd, post #1

Naprawdę nikt nie używał tego emulatora?

Dodane: Po dodaniu biosów do WinAPE z Caprice32, emulator wystartował w Basicu. Poczytałem dostępną książkę usera w PDF dostępną na http://www.cpcmania.com. Nauczyłem się trochę dosa i bez problemu odpaliłem kilka gier. :) Boulder Dash rządzi.
Obsługa jest trochę inna niż na C64, ale pojmuję ten Basic tak jak na C64. :)
To prawie te same kompy, trochę inne od Atari.

Na Ami-CPC trzeba w tooltypach wybrać odpowiednie biosy. Te dołączone do emulatora nie działają, ani te z Caprice32. Ale i tak myślę że to jednak problem związany z biosami.

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2011 00:09:28
[#3] Re: Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??

@Andrzej Drozd, post #2

uruchomilem wersje z aminetu i byl basic.
wczytalem dyskietke, sprawdzilem zawartosc, uruchomilem programy.

Ostatnia modyfikacja: 29.06.2011 00:51:01
[#4] Re: Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??

@Norbert, post #3

Czyli działa i to u mnie jest jakiś problem. :)
Na jakiej Amidze odpaliłeś ten emulator? Na GFX czy AGA?
Na AGA jeszcze nie próbowałem. Walczę z nim na 040 i BVision.
Jutro odpalę go na Apollo 040 z AGA i sprawdzę.
Trochę uparłem się na GFX w przypadku tego emulatora, bo mam w tym pewny cel i nawet nie sprawdziłem na Apollo...
[#5] Re: Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??

@Andrzej Drozd, post #4

winna jest karta graficzna.
na PAL dziala poprawnie
[#6] Re: Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??

@Andrzej Drozd, post #4

najlepiej kupic orginalny komputer emulatory sa dla emo

[#7] Re: Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??

@HOŁDYS, post #6

To nie takie proste. :)
Nie mam miejsca. Dwie Amigi, pecet i PS2 zajmują już prawie wszystko. Zostało jeszcze jedno miejsce dla Natami.
Nawet C64 rzadko używam, ponieważ trzymam go w szafie.

Często bawię się emulatorem ZX Spectrum - ASp.
Świetny emulator, śmiga na 040, pod GFX i AGA. Nigdy nie miałem ZXa i poznałem go trochę dzięki emulatorowi, właśnie na Amidze. Kilka gier, zainteresowanie i... zabawa z ASp będzie już na stałe związana z moją rozrywką na Ami. Lubię sobie poczytać o Spectrumie, pooglądać zdjęcia jak wygląda, poczytać dane techniczne, historie, ściągnąć soft z netu i odpalić na ASp.
Ale nie mam żadnej potrzeby nostalgicznej aby mieć tą maszynkę choćby w szafie. Nie byłem użytkownikiem tego komputera.

Ostatnio zainteresowałem sie Amstradem CPC, ponieważ podobnie jak ZX Spectrum używa on procesora Z80. Więc pomyślałem że może prędkościowo emulatory CPC będą także dobrze działać na klasykach 68k.
Pierwszy kontakt z emulowanym CPC miałem ostatnio na pececie i odniosłem pozytywne wrażenie. Ale tego komputera też nie kupię, chociaż lubię o nim czytać i poznaję jego historie. :)
[#8] Re: Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??

@Andrzej Drozd, post #7

No ja ostatnio też zainteresowałem się Amstradem ;). Chciałem kupić taki nawet schneiderowski (kiedyś go miałem pożyczonego) i chciałem nauczyć się na tym assa co by nauczyć się portować rzeczy z C64 (oczywiście to odległa sprawa, ale taki mój target). No ale nie kupiłem - bo jednak okazało się, że prawdopodobnie jest uszkodzony - ale naprawdę polecam oryginalny sprzęt, teraz jestem na kupnie SNESa :P. No i drugiego C64 tak na wszelki wypadeczek :).

[#9] Re: Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??

@HOŁDYS, post #6

masz amstrada ?

[#10] Re: Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??

@Norbert, post #5

OK, na Apollo i AGA emulator odpalił się bez problemu.
Mam za to inny problem. Ami-CPC nie widzi stacji dyskietek. W tooltypach ładuje sobie standardowo disc.dsk, jednak dyskietka nie jest widoczna. Podobnie jest po naciśnięciu F7 i wybraniu dyskietki...
[#11] Re: Ami-CPC...gdzie się podział Basic w Amstradzie??

@Andrzej Drozd, post #10

Z tego co pamiętam Ami-CPC miał chyba własny format obrazów dyskietek. Jeżeli używasz dostępnego w sieci formatu to emulator go nie rozpozna. Do samego emulatora dodany był konwerter do tego formatu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem