[#1] FUZION a Settlers II
Na forum znalazłem sprzeczne informacje jeśli chodzi o uruchamianie Settlers II pod Fuzionem. Jedni piszą, że działa tylko pod SS a inni, że też da się uruchomić pod Fuzionem.
To jak to w końcu jest? Czy da się uruchomić Settlers II pod Fuzionem? Jeśli tak to jak to zrobić bo u mnie nie chce działać?
[#2] Re: FUZION a Settlers II

@dolek, post #1

U mnie Settlers2 też nie chce działać pod Fusion MacOS8.0, a byłem ciekawy czy będzie różnica w wydajności/prędkości gry głównie scrolling mapy w porównaniu z ShapeShifter. Może to wina wersji MacOS może procesora 68060...

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2015 12:13:04 przez Pawelek
[#3] Re: FUZION a Settlers II

@dolek, post #1

Spróbuj odpalić demo. Pamiętam że pełnej wersji nie dało się uruchomić bez włożonej płyty CD (obojętnie jakiej) do napędu podpiętego pod maka, ale głowy nie dam.

Działa u ciebie pod SS?

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2015 15:16:09 przez Malin
[#4] Re: FUZION a Settlers II

@dolek, post #1

Wyślij mi instalkę czy tam ISO. Sprawdzę dziś u siebie.
[#5] Re: FUZION a Settlers II

@Malin, post #3

Pod SS na pewno mu działa, u mnie też, Fusion ma jakiś problem, może niech ktoś sprawdzi na 040.
[#6] Re: FUZION a Settlers II

@Malin, post #3

SS nie mam wiëc nie wiem czy dziaîa.
Wersji demo teű nie posiadam, jak znajdë to przetestujë.
Z "jakâô" (OS8.1) pîytâ CD przetestowaîem i nie poszîo. Moűe powinna byę jednak pîyta od Settlersów II?
[#7] Re: FUZION a Settlers II

@dolek, post #6

No to wygląda na to że coś mi się pomyliło. Uruchomiłem to kiedyś jak jeszcze miałem 68030 i odpuściłem :)
[#8] Re: FUZION a Settlers II

@Malin, post #7

Post 6 pisałem z Ami i na niej były normalne polskie znaki, a teraz na PC widzę, że się "śmietnik" zrobił i trudno zrozumieć co jest napisane :)

A wracając do tematu to mogę, po długich i ciężkich bojach, potwierdzić, że Settlers II działa na emulatorze Fusion (testowane z MAC OS8.1). A historia wygląda tak.
1. Ściągnąłem i rozpakowałem sobie na dysk [archiwum .sit z macintoshgarden]. Oczywiście uruchamianie Settlersów z niego się nie powiodło się.
2. Ściągnąłem i wypaliłem sobie na PC płytkę z [obraz płyty z macintoshgarden]. Oczywiście po włożeniu do CD_ROMu w Ami też nie chciało działać pod Fusionem.
3. Z płytki tej wykonałem sobie obraz .toast za pomocą Virtual DVD-ROM/CD Utility pod Makiem i zamontowałem tym samym programem. No i sukces, Settlersi II uruchamiają się z pliku z archiwum z punktu 1 - trzeba uruchamiać z tego pliku z literką [k] w nazwie.

Czyli podsumowując aby uruchomić Settlersów II pod Fusionem trzeba mieć płytę CD z tą grą ale nie w napędzie CD-ROM tylko zamontowaną pod Makiem z obrazu.

Pod Fusionem udało mi się jeszcze uruchomić:
- Prince of Persia 2
- Civilization II
- Panzer General
- Allied General
- Warcraft I i II
- Heroes of Might and Magic I i II

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2015 13:13:45 przez recedent
[#9] Re: FUZION a Settlers II

@dolek, post #8

Na jakim procesorze ?
[#10] Re: FUZION a Settlers II

@dolek, post #8

U mnie MacOS 8.0 PL, odpalane w ten sam sposób i nie chce działać:
"Program Settlers II FAT [k] niespodziewanie zakończył pracę wystąpił błąd 12."
Pod shapeshifter działa bez problemów nawet bez płytki :)

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2015 14:42:07 przez Pawelek
[#11] Re: FUZION a Settlers II

@Pawelek, post #10

Konfiguracja jak w stopce. Odpalane na AGA nie na RTG.
U mnie na SS też działało bez kombinowania ale inne rzeczy chodziły wolniej a CivII w ogóle nie chciało ruszyć. Ze względu na to, że na mojej konfiguracji Fusion wypadał lepiej szybkościowo niż SS wolałem zostać przy nim. No i SS nie działało mi z OS8.1.
[#12] Re: FUZION a Settlers II

@dolek, post #11

Procek tek sam, więc może wina MacOS8.0
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem