[#1] FUSION i msymalna wielkość partycji
W Fusionie można utworzyć plikopartycję o maksymalnej wielkości 999MB (tak jest przynajmniej u mnie). Obecnie mam MACa na CF 512MB i chciałbym sobie zmienić tą CFkę na większą bo już mi miejsca brakuje. Czy jeśli jako dysk MACowy używam całej karty CF (nie tworzę plikopartycji) to ograniczenie wielkości też wynosi tylko 999MB? Czy mogę sobie użyć karty CF 2 lub 4GB?
[#2] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@dolek, post #1

Ja mam jedną plikopartycję dla MacOS, a drugą tylko dla gier. Rozmiar 1 albo 2GB.
[#3] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@dolek, post #1

Jeśli korzystasz z systemu 7.5.2, limit partycji to 4GB. Dla wcześniejszych jest to 2GB i ograniczenie ilości plików do 65536 (zmienna 16-bitowa). Dodatkowo, Fusion wymaga, by partycja startowa była na pierwszych 2 (jeśli system starszy niż 7.5.2) lub 4 (jeśli 7.5.2) gigabajtach dysku - tak mi się wydaje, nie pamiętam. Innych ograniczeń raczej nie ma.
[#4] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@_arti, post #3

System mama 8.1 - ale o tym powinieneś coś wiedzieć ;).
Chodzi mi o to czy Fusion pozwoli na użycie karty CF większej niż 1GB bo jeśli chodzi o plikopartycje nie pozwala na więcej niż 999MB dla jednej plikopartycji. Czy jak użyję karty CF 4GB to całą będę mógł użyć jako jedną partycję dla MACa, czy będę musiał ją pod Ami podzielić na cztery partycje po 1 GB i dopiero wtedy dodać w Fusionie?
[#5] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@dolek, post #4

Myślę, że FUSION aż takich ograniczeń nie ma ale głowy nie dam...
[#6] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@dolek, post #1

Nie będę zakładał nowego wątku bo problem podobny.

Mam FastATA i dysk 160GB. Utworzyłem sobie na tym dysku partycję ~16GB (jako ostatnią na dysku) na potrzeby emulowanego MACa (OS8.1 pod Fusionem) i niestety ten emulowany MAC nie potrafi zainicjować tej partycji ani jako Standard ani Extended (próbuje ale operacja kończy się niepowodzeniem). Czy takie duże partycje da się w ogóle używać pod emulowanym MACem? Jeżeli tak to czy jest jakiś sposób żeby zmusić to do współpracy? Może z poziomu systemu Amigi dałoby się sformatować tę partycję na system plików MACowy aby już z poziomu emulowanego MACa tego nie robić? Dodam jeszcze że pod SS z OS7.x też nie daje rady.
[#7] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@dolek, post #6

Wydaje mi się, że maksymalnie partycja Makowa może mieć 2GB. Jeśli się mylę, to niech ktoś mnie sprostuje.
Zawsze możesz utworzyć kilka partycji po 2GB.
[#8] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@Sir_Lucas, post #7

Chyba tak właśnie jest ale głowy nie dam. I tylko pod amigowym emulatorem, bo na prawdziwym maku pod OS8.x mam już normalnie 4GB partycje i jest OK. Jeśli chodzi o emulacje, sam nigdy większej niż 2GB nie robiłem. Dla klasycznego Maka to i tak "hektary".

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2015 11:43:38 przez _arti
[#9] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@Sir_Lucas, post #7

Zanim się przeniosłem z Ami do towera to używałem w desktopie 4xEIDE i na jednym kanale miałem podpiętą na stałe kartę CF 4GB Kingstona i wtedy całą kartę mogłem wykorzystać jako dysk MACowy. To rozwiązanie działało, sprawdziłem osobiście organoleptycznie Niestety ta sama karta podpięta teraz pod FastATĘ już nie jest rozpoznawana przez Ami i niestety podejrzewam wadliwie działającą FastATĘ. Tym bardziej, że i FastATA i 4xEIDE pochodzą od jednej firmy więc ich scsi.device nie powinny się specjalnie różnić możliwościami.
[#10] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@dolek, post #9

Tym bardziej, że i FastATA i 4xEIDE pochodzą od jednej firmy więc ich scsi.device nie powinny się specjalnie różnić możliwościami.

A może po prostu są różnice...w sterowniku? Jakiego sterownika używa 4xEIDE?
FastATA używa sterownika ATA3.driver. Installer instaluje go do C: i na początku startup-sequence tworzy linijkę.
Daaaaawno temu zainstalowałem sterownik do 4xEIDE i FastATA spokojnie zauważył wszystkie dyski, także te na drugim porcie. Ba! O ile wiem, to sterownik z AOS3.9 też uruchamia FastATA na dwóch portach (tego nie jestem pewny). Tak czy inaczej FastATA na tych sterownikach pracuje z prędkością PIO 0, czyli około 2 MB/sek.

Wypróbuj pod FastATA sterownik do 4xEIDE. Jeżeli wszystko się odpali, to opcjonalnie będziesz mógł startować z różnych s-s, zależnie od potrzeby.

PS. Ja wciąż używam FastATA2. Nie wiem czy FastATA3 uruchomi port secondary na sterowniku 4xEIDE oraz sterach z AOS3.9. Sprawdź to.
[#11] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@dolek, post #6

Nie zadziala. Ja mam dysk 80gb i zeby miec partycje macowe musiałem podpiąć drugi dysk 4 gb i zrobiłem 2 partycje po 2 gb.
[#12] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@Andrzej Drozd, post #10

Z 4xEIDE.driver nie działa, sterownik wyrzuca komunikat, że nie wykrył interfejsu 4xEIDE.

@twardy
U mnie w końcu ruszyło na tym moim dużym dysku ale tylko z partycjami 2GB. Mankament jest taki, że jest ich teraz dużo i zaśmiecają blat Workbencha. Da się to jakoś ukryć pod OS31 tak jak to można robić pod OS39 z poziomu prefsów Workbencha?

@_arti
2GB czy nawet 4GB to mało jak się chce trzymać "toasty" a nie wypalać na płytkach, wrzucisz kilka i dysk już zapchany. Poza tym montowanie płyt z grami z plików obrazów, jak dla mnie przynajmniej, jest lepszym rozwiązaniem.
[#13] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@dolek, post #12

Da się ukryć. Ustaw w HDInstTools lub HDToolbox tak, aby te partycje nie były montowanie przy starcie systemu. Emulator sam sobie je zamontuje, a przynajmniej tak robi ShapeShfifter.
[#14] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@Andrzej Drozd, post #13

Ale jak nie będą widziane w systemie to w konfiguracji Fusiona też nie będę mógł ich dodać. W Fusionie mogę dodać jako dyski Macowe albo plikpartycje albo partycje na dysku ale muszą być na liście dostępnych partycji.
[#15] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@dolek, post #14

To najpierw je dodaj, a później wyłącz montowanie w HDToolboxie. A jak Fusion nie zapisuje sobie położenia partycji na HDD, tylko wymaga nazwy (np. DH9), to montuj te partycje przed odpaleniem Fusiona z Wykonaj Polecenie lub Shella:
mount DH9:

A do odmontowania partycji polecam Dismount z Aminetu.

Dodane:
Albo napisz sobie w edytorze tekstu (np. CEDzie) które partycje mają być montowane, zapisz plik na HDD razem z .info i w ikonce dopisz mu c:iconx, wtedy za jednym kliknięciem na ikonkę zamontujesz wszystkie partycje. I podobnie zrób z Dismount.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2015 11:28:48 przez Andrzej Drozd
[#16] Re: FUSION i msymalna wielkość partycji

@Andrzej Drozd, post #15

OK dzięki, nie wiedziałem, że tak można, jak mi się uda usiąść dzisiaj wieczorem do Ami to przetestuję.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem