[#1] Emulaca Amigi na ... Amidze
Czy ktoś się może bawił emulatorem E-UAE pod 68k na prawdziwej Ami? Udało mi się to wczoraj uruchomić ale mam kilka problemów.
1. Nie wiem jak skonfigurować Joye i mysz, żeby używać tych podpiętych do Ami. Jeśli chodzi o samą myszkę to mam taki efekt, że jak najdę tym rzeczywistym kursorem myszki na obszar okna emulatora to system zalicza zwis.
2. Czy da się uruchomić ten emulator nie w oknie ale na własnym ekranie i to jeszcze poprzez kartę grafiki? U mnie próba ustawienia własnego ekranu zamiast okna kończy się zawieszeniem systemu.
Może się ktoś tym kiedyś bawił i mógłby mi przesłać sprawdzony (działający) plik konfiguracyjny.
[#2] Re: Emulaca Amigi na ... Amidze

@dolek, post #1

Daj spokój, bo nawet na 060 nie ma to sensu prędkościowo. Do gier użyj po prostu WHDLoad.
Emulator jest, ale teraz nie ma dużego sensu. Kiedyś przyda się na szybkich klasykach 68k z FPGA.
[#3] Re: Emulaca Amigi na ... Amidze

@dolek, post #1

Sprawdź pod Winuae na jakiejś mocnej maszynie z i7. Nawet pod 060 80 Mhz będzie to wydajność 1/10 A500. Nawet na Sam460ex 1.15 Ghz nie ma idealnie płynnej emulacji. Dobrze jest dopiero na Maku Mini.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2015 11:43:23 przez pong777
[#4] Re: Emulaca Amigi na ... Amidze

@Andrzej Drozd, post #2

No tak tylko, że WHDLoad nie odpalę na mojej konfiguracji na karcie graficznej. Musiałbym w tym celu postawić sobie dodatkowo telewizor obok monitora bo WHDLoad z tego co wiem nie potrafi działać na kartach graficznych. Przeszukując to forum znalazłem trzy informacje o możliwości odpalania gier działających tylko w PALu na GFX:
1. Poprzez puszczenie sygnału z wyjścia composite Amigi na wejście karty telewizyjnej. Przetestowałem to u mnie ale niestety karta tv przestaje mi działać po kilkudziesięciu sekundach (max kilku minutach) no i obraz jest taki sobie.
2. Poprzez promowanie trybów graficznych. To rozwiązanie też testowałem ale ma ono pewne spore ograniczenia. Gra musi być napisana pod systemem z wykorzystaniem intuition.library i graphics.library i musi się dać uruchomić w poziomu Workbencha i nie zamykać go po uruchomieniu, nie może też korzystać z trików polegających na grzebaniu bezpośrednim po rejestrach Amigi. Oczywiście spełnienie tych warunków też nie gwarantuje sukcesu. Na chwilę obecną tylko jedną grę udało mi się wypromować (Colonization) ale mojej ulubionej (UFO) już nie potrafię. WHDLoad też nie potrafię wypromować do GFX.
3. Odpalanie gier na emulowanej Amidze (również poprzez WHDLoad). To rozwiązanie właśnie chcę przetestować.
[#5] Re: Emulaca Amigi na ... Amidze

@pong777, post #3

Liczyłem na to, że przy pewnych ustawionych ograniczeniach (np. własny ekran w 320x256 a nie w oknie na ekranie 800x600 plus np. wyświetlanie co drugiej klatki) dałoby się osiągnąć prędkość A500, co w przypadku dużej części gier byłoby akceptowalnym kompromisem, szczególnie w przypadku strategii turowych. Pytanie jest czy problemem jest moc obliczeniowa emulowanej Amigi czy tylko szybkość grafiki (odświeżania zawartości ekranu/okna).
[#6] Re: Emulaca Amigi na ... Amidze

@dolek, post #4

Trzeciego rozwiązania próbowałem na A4000, PPC 400 MHz, CyberVision PPC, AOS 4.1, RunInUAE. Na emuacji A500 jest na oko 14 FPS. Z tego co widzę niedomaga układ graficzny i szybkość rysowania grafiki. Tak samo średnio jest z odtwarzaniem DVD. Na i7 na PC gdzie emulowany jest OS 4.1 i emulowane PPC ma słabszą wydajność (około 200 MHz z A1200 w praktyce) ale za to układy graficzne i RAM nadrabiają trochę to DVD odtwarza się już bez problemu płynnie.

Obawiam się nawet, że turbo w FPGA niewiele pomoże na dzień dzisiejszy. Za parę lat na pewno tak.

Jeśli chcesz mieć 100% prędkości na sprzęcie Amigowym to Power Mac G5 albo X1000.
Na Miniaczu emulację (a reczej prędkość) oceniam pomiędzy +3 a -4 w skali szkolnej.
[#7] Re: Emulaca Amigi na ... Amidze

@dolek, post #5

Pozostaje Ci tylko scandoubler i przełącznik źródła obrazu. WHDLOAD nie wypromujesz na kartę GFX z powodu wspomnianych przez ciebie warunków promowania. Autorzy slavów musieliby modyfikować silnik graficzny każdej gry, by można było ją wypromować na GFX, inaczej tego nie obejdziesz.
[#8] Re: Emulaca Amigi na ... Amidze

@dolek, post #4

Trzeciego rozwiązania używałem na A4000 z PPC/200MHz, jednak nie do gier, tylko do "wypromowania" edytora Amosa, Scali i innych takich. Działało to zupełnie nieźle. No ale wiadomo - gry to inna bajka.
[#9] Re: Emulaca Amigi na ... Amidze

@dolek, post #5

Ja grałem na mojej csppc 233MHz pod e-uae-ppc w Speedball 2 i w Battle Squadron. Nie zauważyłem, aby było wolno. Teraz tego nie sprawdzę, bo ppc coś nie domaga...
[#10] Re: Emulaca Amigi na ... Amidze

@sanjyuubi, post #7

Albo monitor vga obsługujący PAL.
[#11] Re: Emulaca Amigi na ... Amidze

@Norbert, post #10

Ja mam tak u siebie zorganizowane z monitorem. WB chodzi przez VGA obsługiwany przez Voodoo. Jak odpalam cokolwiek co idzie przez AGA to przełączam źródło i obraz płynie kabelkiem RGB. Samsung Syncmaster 941mp po SCART wyświetla PAL, kończę grać i przeskakuję sourcem na VGA. Co ciekawe RGB daje sporo lepszy obraz niż SD Mikronika, wewnętrzny po kablu VGA, a dodatkowo nie muszę mieszać kabelkami.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem