[#1] Emulacja Neo-Geo na Amidze.
Witam. Zapewne odgrzewam kotleta, ale czy ktoś próbował za pomocą tego emulatora

https://artishq.wordpress.com/2018/09/26/gngeo-neogeo-emulator-wip/

grać w gierki z Neo-Geo? Albo bardziej precyzyjne pytanie, jak uruchomić takie gry?

Ściągałem emulator, wszystkie wymagane przez niego pliki również, kilka Romów, głównie serię Metal Sług ale niestety nic z tego. Co prawda emulator uruchamia się prawidłowo, skanuje katalog z Romami, ale gdy wybiorę który kolejek to wyrzuć jakiś błąd w stylu Can't open (null)/ROM, or your ROM I too old. Skanowanie SnoopDOSem nie pomaga. Nawet ściągałem biosy od NeoGeo ale nic to nie dało.

Proszę o pomoc.
[#2] Re: Emulacja Neo-Geo na Amidze.

@Ponki1986, post #1

Minimum do odpalenia tego emulatora posiadasz ?
[#3] Re: Emulacja Neo-Geo na Amidze.

@Norbert, post #2

Zapewne dostanie mi się falą krytyki. Ale chyba tak, WinUAE + Turion X2 2GHz.
[#4] Re: Emulacja Neo-Geo na Amidze.

@Ponki1986, post #3

A nie prościej poszukać emu Neo-Geo dla Windowsa?
[#5] Re: Emulacja Neo-Geo na Amidze.

@KM, post #4

Owszem MAME na Windowsie działa bardzo dobrze. Moim celem była by bardziej sztuka dla sztuki. Sprawdzić jak zadziała emulacja na emulacji. Można by rzec, że to taki mały eksperyment.
[#6] Re: Emulacja Neo-Geo na Amidze.

@Ponki1986, post #5

Najlepszy emulator Neo-Geo i CPS1 i CPS2 to WinKawaks oraz Nebula która odpala takze obrazy z Neo Geo CD
[#7] Re: Emulacja Neo-Geo na Amidze.

@Ponki1986, post #1

A Picasso96 ustawiles odpowiednio? Choc komunikaty bledow sa raczej bez sensu, no chyba ze MaxTransfer problem masz.
[#8] Re: Emulacja Neo-Geo na Amidze.

@Ponki1986, post #1

Poszukaj innych wersji Romow. Najwyrazniej te ktore masz nie lubia sie z tym emu.
[#9] Re: Emulacja Neo-Geo na Amidze.

@Aniol, post #8

Zapomniałem dodać na stronie, że potrzebne są jeszcze pliki "data".
link
Zaraz uzupełnię.
[#10] Re: Emulacja Neo-Geo na Amidze.

@Artur Jarosik, post #9

Dzisiaj sprawdziłem i dzięki brakującym plikom emulator uruchomił się poprawnie. Średnia prędkość emulacji to 20fps. Ale jest problem z wyświetlanym obrazem w trakcie gry, mowa tu o MS X bo innego romu jeszcze nie sprawdzałem. Po uruchomieniu pojawia się duże logo gry, ekran błyśnie i następuje zakłamanie kolorów tak jak na zdjęciu:

Zmiana trybu z Window > Full Screen i z powrotem nie pomaga. Podobnie zmiana głębi kolorów WB 8/16/32 Bit też nic nie poprawia. Zapewne jest to wina samego romu, lub sterownika UAEGFX.

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2018 11:11:12 przez Ponki1986
[#11] Re: Emulacja Neo-Geo na Amidze.

@Ponki1986, post #10

Problem rozwiązany. Emulator wymaga 15 bitowego trybu ekranu. Więc w ustawieniach WinUAE należy ustawić wszystkie możliwe tryby. Uruchomienie emulatora w okienku na WB wymaga jego przestawienie właśnie na 15 bitów aby kolory były prawidłowe.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem