kategoria: Macintosh
[#1] 68LC060 konfiguracja shapeshiftera
Próbuje skonfigurować shapeshiftera na Amidze z TF1260 z prockiem bez FPU, ale działa to strasznie wolno. Zastanawiam się, czy coś jeszcze mozna zrobić, póki co:
-zrobiłem osobną makową partycję
-Wrzuciłem external video driver MuEVD - z najnowszego archiwum mmulib

Zastanawiam się czy próbować Savage, moze ktoś testował, która wersja zadziała najlepiej, ma ktoś jakies porównanie? A moze próbować Fusiona zamiast shapeshiftera?

W SS mam na początku mumove4k PREPAREEMUL A1200 - nic więcej z mmulib
Nie wiem czy to cos zmienia ale w systemie mam fblita i blazeWCP, OS 3.1
[#2] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@Mir3k, post #1

Najlepszy był TurboEVD kiedyś. Sam MacOS powinien działać bez FPU idealnie bo większość sprzedawanych maków nie miała FPU (040 LC) i samo oprogramowanie raczej FPU nie wykorzystuje tak jak na Amidze.

Ja bym sprobowal Fusiona.
2
[#3] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@Mir3k, post #1

Na AGA to tylko FUSION.
3
[#4] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@_arti, post #3

Ok Fusion śmiga jak rakieta. Boli mnie tylko wymuszony tryb LACED. Czy nie ma jakiegoś drivera w którym moglibyśmy wybrać tryb ekranu? Albo jestem ślepy albo nie widzę takiej opcji.

W shapeshifterze całkiem nieźle działa też MuEVD (ale wciaż wolniej niż fusion ), wcześniej miałem problemy bo nie skopiowałem do envarc: pliku z ustawieniami.
Nie udało mi się w żaden sposób uruchomić ani TurboEVD ani SavageEVD (pojawia się błąd dotyczący MMU - zapomniałem sobie zapisać). Czy ktoś miał podobny problem?
[#5] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@Mir3k, post #4

Nie ma. Albo RTG albo... IndivisionAGA.
[#6] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@_arti, post #5

Jednak JEST! Wystarczyło ustawic workbencha w tryb multiscan i w takim też odpalił się fusion.
1
[#7] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@Mir3k, post #6

Witam, skad pobrales Fusiona ? szukalem dzis na sieci i d..a.
Próbowalem dzis tez odpalic Bazyliszka 2 ale odpadlem na braku makowego romu.
Mam 060 z fpu oraz indy mk3aga, os 3.2.2.1
[#8] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@fibi, post #7

dobra romy znalazlem na sieci , jeszcze szukam Fusiona
[#9] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@fibi, post #8

pelna wersja fusion byla dołączona do covercd amigaformat.
1
[#10] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@fibi, post #8

1
[#11] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@RokiS, post #10

A ma ktoś może gotowy obraz macos8.1 z grami i zapoda link ?
[#12] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@Bon3r, post #11

MacOS 8.1 jak i 7.5, oraz plikopartycja ze szpilami (ok.900MB) jest w obrazie Caffeine Storm.
1
[#13] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@waldiamiga, post #12

dodam tylko że ten obraz z caffeine działa dobrze pod shapeshifterem tylko w wersji 7.5 w przypadku 060.Pod Fusionem nie udało mi się odpalić tego obrazu z caffeine w wersji 8.1.

tutaj fajny tutorial jak to zrobić samemu , linkale muszę na to więcej czasu znaleźć kiedyś.

a tutaj chyba wszystko co potrzebne link

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 18:42:07 przez ritzu

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 18:46:40 przez ritzu
[#14] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@waldiamiga, post #12

MacOS 8.1 jak i 7.5, oraz plikopartycja ze szpilami (ok.900MB) jest w obrazie Caffeine Storm

Oba są też w PiMiga. Oba działają mi bez problemu pod Shapre Shifterem na 060.
[#15] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@waldiamiga, post #12

Właśnie „wydobyłem” shapeshiftera z Caffeine i spoko działają obrazy pod shifterem ale te same obrazy pod Fusion nie starują…
[#16] Re: 68LC060 konfiguracja shapeshiftera

@Bon3r, post #15

Jim Drew twierdzi, ze MacOS 8.1 nie obsluguje 68060., Apple o to zadbalo.
Sprobuj pod 7.5.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem