@QkiZ,
post #6
Udało mi się w końcu zainstalować FreeDOSa 1.3 na PC-Task, ale nie jest to łatwe zadanie. Na samej Amidze instalacja trwa wieki, spróbowałem na emulatorze. Instalacja z obrazów dyskietek. Fajne jest to, że FreeDOS udostępnia również obrazy dyskietek 720kB. Pomimo ustawienia FS-UAE na CPU na maxa, stację dyskietek na turbo, instalacja trwa 1h po czym się wywala w okolicach 2-3 dyskietki. System podstawowy się instaluje, ale nie kopiuje pozostałych plików do katalogu FreeDOS, przez co potem nie startuje.
Zainstalowałem z tych samych obrazów system na VirtualBox i potem zgrałem pliki z katalogu FreeDOS. Potem zamontowanie plikopartycji w xfs i kopiowanie plików. I teraz ważna rzecz: instalator tak jak podczas instalowania Windowsa dostosowuje system do sprzętu, więc nie należy kopiować plików FDAUTO.BAT i FDCONFIG.SYS z VirtualBox, tylko zostawić te które są z nieudanej instalacji systemu. Kopiujemy sam katalog FREEDOS.
Po czymś takim system wstaje. Gdybyśmy przenieśli jednak powyższe pliki, system w trakcie ładowania będzie chciał użyć himemx, a wtedy PC-Task rzuca guru 8000 0004.