kategoria: PC
[#1] FreeDOS na PC-Task
Próbował ktoś takiego połączenia Zamiast ściągać z archive.org M$-DOSa, może zainstalować coś co jest rozwijane 🤔
[#2] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #1

Ja mam postawiony zwykły DOS i Windows 3.11
[#3] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #1

Nie widzę przeszkód, aby używać Freedos
[#4] Re: FreeDOS na PC-Task

@Norbert, post #3

Próbuje utworzyć wirtualny dysk 512MB i nie tworzy. Nie pojawia się w ogóle okienko w którym pokazuje postęp tworzenia. Są jakieś limity wielkości wirtualnego dysku
[#5] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #4

128MB max wielkość partycji
[#6] Re: FreeDOS na PC-Task

@Norbert, post #5

Utworzyłem 200MB bo tyle pozwolił PC-Task. Odpaliłem FreeDOS z dyskietki i widział jakieś 4 partycje. Wywaliłem je, jutro siądę do instalacji. Ciekawe czy te 200MB nie będzie mu przeszkadzać.
[#7] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #6

Udało mi się w końcu zainstalować FreeDOSa 1.3 na PC-Task, ale nie jest to łatwe zadanie. Na samej Amidze instalacja trwa wieki, spróbowałem na emulatorze. Instalacja z obrazów dyskietek. Fajne jest to, że FreeDOS udostępnia również obrazy dyskietek 720kB. Pomimo ustawienia FS-UAE na CPU na maxa, stację dyskietek na turbo, instalacja trwa 1h po czym się wywala w okolicach 2-3 dyskietki. System podstawowy się instaluje, ale nie kopiuje pozostałych plików do katalogu FreeDOS, przez co potem nie startuje.
Zainstalowałem z tych samych obrazów system na VirtualBox i potem zgrałem pliki z katalogu FreeDOS. Potem zamontowanie plikopartycji w xfs i kopiowanie plików. I teraz ważna rzecz: instalator tak jak podczas instalowania Windowsa dostosowuje system do sprzętu, więc nie należy kopiować plików FDAUTO.BAT i FDCONFIG.SYS z VirtualBox, tylko zostawić te które są z nieudanej instalacji systemu. Kopiujemy sam katalog FREEDOS.
Po czymś takim system wstaje. Gdybyśmy przenieśli jednak powyższe pliki, system w trakcie ładowania będzie chciał użyć himemx, a wtedy PC-Task rzuca guru 8000 0004.
[#8] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #7

Zaciekawił mnie ten długi czas instalacji i to na emulatorze na maxa.
Sprawdzę jak podziała na Pistorm.
Widzę że freedos udostępnia też plikopartycje z instalatorem systemu. Można to bez problemu podpiąć jako dysk do PC-TASK i zacząć instalacje HDD.
Mając emulator możesz używać obrazów dyskietkę 1.44, bo FS-UAE ma obsługę dyskietek HD.

Jakiej wersji (numer) emulatora PC-TASK używasz. ?
Szybszej czy wolniejszej ? Archiwum są dwa emulatory.
[#9] Re: FreeDOS na PC-Task

@Norbert, post #8

Interpretive. Na dynamic freezuje podczas startu systemu.

I tak wisi.
[#10] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #9

MBR do przebudowy
[#11] Re: FreeDOS na PC-Task

@HOŁDYS, post #10

Jakby to był MBR to system w ogóle by nie wstał. Na wersji Interpretive normalnie się uruchamia.
[#12] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #9

Jesli sie da ustawic wiekszy bufor dla Dynamic to ustaw na maximum.
Interpretive to taki normalny emulator procesora, a dynamic to cos podobnego do JIT w dzialaniu, z tego co pamietam.
No i mozesz jeszcze PCX przetestowac.
1
[#13] Re: FreeDOS na PC-Task

@Don_Adan, post #12

Pisząc bufor masz na myśli stack? Bo w samym PC-Task po za ustawieniem pamięci standardowej i rozszerzonej to nie ma innych ustawień.
[#14] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #13

Dynamic Buffer.
link
[#15] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #13

Nie, to to nie jest klasyczny stos.
Tylko cos w stylu bufora JIT dla WinUAE.
Wiekszy bufor moze pomoc, choc nie musi, bo to moze tez byc po prostu blad w tym trybie emulacji PC-Taska.
[#16] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #9

Ciekawe czy Chris, autor PC-Task jeszcze żyje?
[#17] Re: FreeDOS na PC-Task

@Don_Adan, post #15

Nie, to to nie jest klasyczny stos.
Tylko cos w stylu bufora JIT dla WinUAE.

Ustawiłem na huge i nic nie pomogło. Tak samo wisi. Do tego zapala się dioda od DF0, choć w stacji nie ma dyskietki.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2025 10:58:05 przez QkiZ
[#18] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #17

Jedno co mi przychodzi, oprocz tego, ze program ma blad to to, ze masz wersje nie zlamana lub zle zlamana PC-Taska.
Nie wiem jakie zabezpieczenie w oryginale mial PC-Task, ale jesli to jest jakis key disk, copylock czy cos podobnego.
To wlasnie moze byc taki objaw, ze PC-Task stara sie sprawdzic czy masz legalna kopie programu.
A poniewaz nie przechodzi tego testu to wisi.
Aktywacja stacji dyskietek (np.pod WHDload) jest bardzo czesto objawem tego, ze cos zostalo pominiete przez kodera/crackera.

Sprobuj poszukac i uzyc innych wersji PC-Taska, cos takiego jak wersji 100%. Albo o innym numerze.
[#19] Re: FreeDOS na PC-Task

@Don_Adan, post #18

Na Aminecie jest niby ta wersja:

## __________^_ ________ Trying & Doing
# / ___/ / / \/ ___/ \ & &&
\ \ / / \/_ () ;) &&&
__\ \ /_ / () /_/_ _ __/ && &&
L_____/__/_L___/___/_|_\__ ___ &&&& & _
\ | | / \ | ___| \/ | / | \ | |#
## \ \/\/ / () || \- | | /()| \ | |#
#### \ /L ||_/|- | 1\/1 |/ | |\\| |#
##### \/\/ \__/L___|| |_| |_|_/T_L_| \__|#
| |
| PC-TASK V4.4 CRACKED 100% |
|__________________________________________|

Nie wiem czy tej uzywasz, ale mozesz sprawdzic tez inne jesli tej uzywasz.
[#20] Re: FreeDOS na PC-Task

@Don_Adan, post #19

[#21] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #20

Poszukaj kolekcji plyt CD Bird'a:

PC-Tack 2.03 IBM ----395/cd3 --- 1d
PC-Tack 3.0 IBM ----396/cd3 --- 2d
PC-Task 3.1 ----489/cd7 --- 2d
PC-Task 3.1 ver2 ----511/cd8 --- 2d
PC-Task 4.0 ----270/cd14 --- 1d
PC-Task 4.10 Final ----271/cd14 --- 1d
PC-Task 4.3 ----208/cd17
PC-Task 4.4 reg ----066/cd19

ta wersja 4.4 reg moze byc ok, zreszta 4.10 final byc moze tez.
Zbyszek zbieral potem wszystko, wiec moze byc wiecej wersji PC-Taska na jego plytach.
Zdaje sie ze bylo 35 plyt z jego kolekcji.
[#22] Re: FreeDOS na PC-Task

@Don_Adan, post #21

A jakbys przegladal plyty Bird-a.
To mozesz zobaczyc jake LZX.key sa w tych archiwach.
Chodzi mi o keye inne niz ten ktory jest dostepny na Aminecie, ktory wedlug mnie jest jakis wybrakowany/lewy.

LZX 1.20r ----490/cd8 --- 1d
LZX 1.21r Final 000.020.040 ----246/cd12 --- 1d
LZX 1.21reg ---Lha1/cd10 --- 1d
LZX121.lha ----lh3/cd11 --- d
LZX_1.21r ----307/cd9 --- 1d
[#23] Re: FreeDOS na PC-Task

@Don_Adan, post #21

Poszukaj kolekcji plyt CD Bird'a:

Nawet nie wiedziałem że taka kolekcja istnieje.
Sprawdziłem:
[*] PC-Task 4.4 reg - tak samo
[*] PC-Task 4.10 Final - nie rozpoznaje plikopartycji "error while reading drive"
Niżej nie schodziłem. No nic, będę używał wersji Interpretive.
Ostatnio wyszła nowa wersja FreeDOSa, więc sprawdzę jeszcze na niej jak to działa.
[#24] Re: FreeDOS na PC-Task

@QkiZ, post #23

Na EAB FTP jest cos takiego:

/TheZone/files/_2016/PC-Task44_NoDC [without Digital Corruption lamer hack].lha

2 exeki w srodku, moze cos lepszego, a moze to samo. Musialbys pliki porownac.
[#25] Re: FreeDOS na PC-Task

@Don_Adan, post #24

Ok, dzięki. Pobrałem, sprawdzę to.
Te kropki to ładujący się COMMAND.COM FreeDOSa. Na Interpretive zaraz za kropkami na chwilę wyskakuje tekst o załadowanym COMMAND.COM. Na Dynamic zwisa na tuż przed wskoczeniem tego tekstu , że COMMAND się załadował. Ale nie jest zwiech samego emulatora, bo mogę z niego wyjść normalnie przez skrót klawiszowy.
[#26] Re: FreeDOS na PC-Task

@Norbert, post #8

Chciałem tylko dodać, że na 68k, jak i na post-amigi jest DOSBox. Na Pistormie powinien być komfortowo używalny.
1
[#27] Re: FreeDOS na PC-Task

@don_rafito, post #26

No ale PC Task to jest nasze dzieciństwo, więc frajda z używania :)
1
[#28] Re: FreeDOS na PC-Task

@don_rafito, post #26

Podoba mi aię nazwa " post-amiga" !!:)

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2025 09:14:56 przez dynx
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem