[#5]
Re: Wspierajmy programistów
@R-Tea,
post #1
Chciałem nieco odświeżyć temat, ale troche w innym kontekście.
Jak wiadomo shareware i opłata z klucze to bardzo dobre wsparcie dla programistów, ale dotyczy to już istniejących programów. Tak sobie pomyślałem, że w obliczu takich projektów jak Amizilla (nie mnie oceniać czy wykonalnych nawet za 10 tyś zielonych, w chwili gdy to pisze jest to $8748.30 za przeglądarkę z obsługę dzisiejszych standardów, niekoniecznie musi być to port mozilii czy firefox z tego co wyczytałem) płacenie za wykonanie softu, który Amidze (jakkolwiek rozumianej) jest potrzebny. O ile jednak wykoanie przeglądarki z obsługą choćby CSS (a może zwłaszcza) okazało się być niewykonalne bo nie ma rąk do pracy to może coś innego byłoby wykokanlne? Czasami szukam jakiegoś programu dla AmigaOS czy MorphOS i okazuje się, że oczywiście nie ma bo trudno żeby był lub żeby coś powstało w takim skromnym środowisku.
Chciałbym się tutaj zapytać użytkowników Amigi i Pegasosa (MorphOS) jakich programów mniejszego kalibru brakuje platformie lub jakich narzędzi czy pakietów.
Chciałbym się zapytać programistów czy sponsorowanie pisania nowych programów ma jakiś sens w naszym środowisku.
Ostatnio szukałem programu typu DirectConnect/DC+, ale tylko na Linuksa coś znalazłem. Jeśli jest jakiś programista, który mógłby wykonać taki port z GUI (np. MUI) to bardzo prosiłbym podać czy mógłby wykonać taki port i jeśli wymagałoby dodatkowej motywacji to ile by taki port kosztował?
Wiem, że może trudno to oszacować, ale czasami się zastanawiam ile mogłoby kosztować wykonanie portu np. GTK, bo za darmo chyba nie ma szans by ktoś to zrobił.
Raz rozgorzała dyskusja na temat płacenia programistom za system (MorphOS). Kto wie, może to byłby i lepszy pomysł. Ja wiem, że my Polacy biedacy ;) może nie mamy czym sponsorować, ale jakieś mniejsze projekty, przydatne programy. Może jakiś programista mógłby coś pożytecznego napisać właśnie pod kątem tego, że dostanie za to pieniądze a nie tylko miły list :)
Aha, jeszcze na zakończenie chciałem napisać, że wiem o tym, że podobna inicjatywa już gdzieś się pojawiała, chyba też na AmigaWorld.net ktoś pisał, ale dokładnie nie pamiętam.