[#1] Odzyskiwanie Danych
Witam Ludzie

Mam pytanie dotyczace odzyskiwania danych. jak odzyskac dane z duysku na ktorym byl wczesniej fat a teraz jest RAW. Mialem tam wazne dane wiec jak ktos bylby skory to prosze o podanie nazwy softu za pomoca ktoprego mozna to zrobic.

Z gory dzienks
[#2] Re: Odzyskiwanie Danych

@Maxik, post #1

Jaki RAW?
Jezeli wczeniej byl PAD DYSKU na FAT, czy jakimkolwiek dizadowskim filesystemie pecetowym to NIC NIE ROB!!! Zarob na okolo 3 tys zl (mozliwe ze troche mniej) i wyslij HD lub same "talerze" do regeneracji. Tak robia "profesjonalne zespoly/kapele nagrywajace na pecetach. To jeste takie proste :)
[#3] Re: Odzyskiwanie Danych

@Andrzej Drozd, post #2

to ja wole utracic te dane niz 3 kafle wydac na ich odzyskanie. RAW powstal poprzez (tak mniemam) wirusa gdyz uszkodzil tylko partycje FAT32, a to ze FAT32 jest (tak jak wiekszosc jaesli nie wszystkie grzybowe FS`y) jest do kitu to jush inna bajka. mnie bynajmniej stary meczy zeby odzyskac te dane
Jesli sie nie dowiem jak to trudno. Bedzie trza mu FS`a zmienic ale chlop na Amige jush namowic sie nie da :(
[#4] Re: Odzyskiwanie Danych

@Maxik, post #1

Poszukaj na www.chip.pl w dziale download programów do odzyskiwania danych. Poszperaj w sieci. Na pewno nic na tym dysku nie nagrywaj - wtedy sobie urządzisz dopiero pasztet.
[#5] Re: Odzyskiwanie Danych

@wali7, post #4

Oj. Oj. panowie zaden problem ten program lezy na www.programosy.pl
i nazywa sie recovery cos tam i sprawa z glowy
[#6] Re: Odzyskiwanie Danych

@DziadzioMiecio, post #5

wejdz na www.dabi.pl , tam jest kilka demek ...
[#7] Re: Odzyskiwanie Danych

@Maxik, post #1

Fat windowsowy?
1) fata przestalo sie uzywac jakies 2 lata temu, proponuje zainteresowac sie ntfs
2) za pomoca R-STUDIO odzyskasz dane na 99% o ile oczywiscie nic nie kombinowales na wlasna reke. Odradzam wynalazki typu Easy Recovery i mu podobne.
[#8] Re: Odzyskiwanie Danych

@Poke, post #7

Tyle że ntfs pod Ami nie widać.
[#9] Re: Odzyskiwanie Danych

@Sylwester, post #8

Sylwester -> no coz, na to juz nic nie poradze. to jednak nie zmienia faktu ze FAT jako FAT to system wyjatkowo przestarzaly i generalnie nie uzywany.
[#10] Re: Odzyskiwanie Danych

@Poke, post #9

Dziwne że z niego korzystają aparaty cyfrowe, pendrivy, dyskietki ZIP itp. Pecet się od FATa nie uwolni, to nie Amiga że możesz sobie wybrać dowolny filescstem.
[#11] Re: Odzyskiwanie Danych

@Poke, post #9

Generalnie to jednak używany. Bardzo dużo jest komputerów z zainstalowanym i stale używanym Windows 98 i FAT32.

[#12] Re: Odzyskiwanie Danych

@kmilota, post #10

Co za bzdury... I co z tego? Powiem Ci w tajemnicy ze stacja dysku na PC korzysta z FAT12 - czy to oznacza ze na PC "uzywa" sie FAT12? A co do tych aparatow: analogicznie mozesz tez powiedziec ze Amiga uzywa FAT'a bo jak podlaczysz do niej taki np. aparat to bedziesz miec u siebei fata. Czysta demagogia lub niezrozumienei tematu.

Na PC FAT/32 uzywaja tylko Ci ktorzy jeszcze "siedza" na lini w9x. Lini starej i nierozwijanej od co najmniej 2 lat. Czemu to robia nie mam pojecia i niezbyt mnie to interesuje tak jak nie interesuje mnie to czy i dlaczego ktos jezdzi Fiatem 126p.
[#13] Re: Odzyskiwanie Danych

@Poke, post #12

Na pc używa się fat czy tego chcesz czy nie, obsługa tego filesystemu w dos i windows jest zaszyta tak głęboko jak to tylko możliwe, zgadnij czy najnowszy wschodzący windows obsługuje fat czy nie. A przekomarzanie się co lepsze przypomina pytanie "Kogo wolisz, mamusię czy tatusia?".
[#14] Re: Odzyskiwanie Danych

@Sylwester, post #13

LOL! Kompletna, ale to KOMPLETNA nieznajomosc tematu.

1) "Na pc używa się fat czy tego chcesz czy nie" - to bardzo interesujaca informacja, mozesz ja rozwinac?

2) "zgadnij czy najnowszy wschodzący windows obsługuje fat czy nie" - aha, czyli obsluga = wymagane_do_dzialania - tez smieszne, bo taki linux np tez obsluguje fata...

3) "A przekomarzanie się co lepsze przypomina pyt... (i dalsze banialuki)" - przepraszam czyzby dla Ciebie lepszy byl FAT od NTFS'a? Moglbys to takze rozwinac bo wprowadziles mnei w doskonaly humor.
[#15] Re: Odzyskiwanie Danych

@Poke, post #14

Ja moge na te pytania odpowiedziec w ten sposob:

1) FAT`a uzywaja osoby ktore czytaja gazety typu Komputer Świat itp.. Jak mi koles powiedzial ze na WinXP fat chodzi lepiej niz NTFS to ja nie wiedzialem czy plakac czy sie smiac. FAT`a mozna uzywac tylko max na WinME. Wyzej nie ma jush kompletnego sensu. Zreszta jest jeszcze bardzo duzo komputerow gdzie uzywanie opartych na jadrze NT nie ma kompletnie sensu.

2) Kazde nowe "okno" bedzie uzywac starszego filesystem`u nie zaleznie od tego czy nam sie to podoba czy nie. niby chodzi o zachowanie zgodnosci tylko teraz nasuwa sie pytanie jak dlugo oni beda chciali to kontynuowac?? w nieskponczonosc?? to pozniej bedziesz dostawal winde na 2 plytach DVD i jedna z tego bedzie do samych filsystemow. wg mnie jush Longhorn nie powinien brac pod uwage FAt`a skoro ma to byc system ktory zostawi inne windowsy w tyle. No ale to jush jrest taka polityka MS`a. A jak by nadomiar tego wszystkiego w nowej winddzie bedzie nowy FS. Czy to nie jest jush paranoja??

3) FAT nigdy nie byl i nie bedzie lepszy od NTFS`a chociazby dlatego ze FAT ma za grube ograniczenia jak na dzisiejsze czasy.

Pozdro
Maxik
[#16] Re: Odzyskiwanie Danych

@Sylwester, post #8

Nie mam aktualnie za duzo czasu a myslalem ze bedzie go wiecej bo mam jush conieco zebranej dokumentacji do NTFS`a i moze jak sie spreze to pod koniec wakacji uda mi sie wypuscic jakas wersje portu NTFS na ami ale nic nie obiecuje. wszystko zalezy od tego ile bede mial czasu wolnego

Pozdro
Max
[#17] Re: Odzyskiwanie Danych

@Maxik, post #15

1) Nie rozumiem... czyli potwierdzasz dokladnie to co napisalem. A co do uzywania systemow bez jadra NT'kowego uwazam osobiscie za masochizm.

2) Bez przesady... Obsluga systemow plikow musi byc i przynajmniej dla mnie to im wiecej tym lepiej. Tak jest w Linuxie, tak jest Windowsie i tak jest dobrze bo w tym momencie system staje sie uniwersalny. Pamietam jeszcze jak sie meczylem aby zmusic (no i sie udalo) w98 do obslugi r/w NTFS'a.

3) Dokladnie tak.

BTW: wydaje mi sie ze chciales odpowiedziec Sylwestrowi, a nie mi bo jaki ma sens dyskusja osob ktore maja identcyzne zdanie? Dobrze mi sie wydaje?
[#18] Re: Odzyskiwanie Danych

@Poke, post #17

Mozliwe ze jemu nie tobie. Jak MS chce zeby winda obslugiwala wiecej FS`ow to ok, to niech zaimplementuje w windzie jeszcze ext2, ext3 i kilka amigowych FS`ow, tak jak to robi np. linux.

Ja Win98 nie zmuszalem do obslugi NTFS`a w systemie r/w chociaz nie zaprzecze ze nie mialem checi zeby cos takiego miec ale jednak dalem se siana (niechcialo mi sie szukac ani soft`u ani info o tym).

Ja osobiscie musialem zmigrowac na NTFS w tym samym czasie co na W2k z tego wzgledu ze mi kompilator nie chcial pod 98 chodzic. a ja jestem zdania ze jak nowszy sys ma uzywac nowszego fs`a to nie ma sensu korzystac ze starszych rzeczy. Takie jest moje zdanie zarowno o PC`cie jak i o amidze. jak mam mozliwosc korzystania z czegos nowszego to wybieram nowsze. i to zarowno w Fs`ie jaki software`rze

Pozdro
Max
[#19] Re: Odzyskiwanie Danych

@Maxik, post #18

No to sie zgadzamy (generalnie) ;) Co do obslugi ext* na Windows to calkowite poparcie ale niestety nie wierze ze kiedykolwiek ms to zrobi (bo ext2 mozna juz czytac ale filesystem jest platny).
[#20] Re: Odzyskiwanie Danych

@Poke, post #19

hehe

teoretycznie tak, ale jak masz Total Commander`a min w wersji 5.5 to sciagasz wtyczke i obslugujesz se ext2 bez zadnych oporow. no niestety na ext3 bedzie tra poczekac ;(

Pozdro
Max
[#21] Re: Odzyskiwanie Danych

@Poke, post #14

Nigdzie nie napisałem który filesystem uważam za lepszy, jeden i drugi ma swoje wady i zalety, to wszystko.
[#22] Re: Odzyskiwanie Danych

@Maxik, post #16

Przygladam sie z duzym niepokojem dyskusji tej jak i innym na tym portalu
uwazacie panowie system plikow z windy za najlepszy(to jednak jest groba przesada) najbardziej rozpowszechniony z tym sie zgodze .Pamietajmy ze jeszcze 15 lat temu w Polsce komunisci serwowali danie, ze sa naj.. tak jak to robia tworcy windowsa. Mysle, ze niedlugo zmieni
sie poglad na systemy i na samego windowsa.System ma nam pomagac w obsludze komputera, a nie zrzerac cala pamiec .Wracajac do tematu Ntfs jako system plikow nie jest jakas nowoscia, troche odkorzony-tak, ze z zmniejszonymi blokami -też .Przydalby sie jakis soft, aby go Amiga widziała.
[#23] Re: Odzyskiwanie Danych

@DziadzioMiecio, post #22

Za najlepszy uważam amigowy SFS ale to jest wyłącznie moje zdanie i nie zamierzam udowadniać dlaczego.
[#24] Re: Odzyskiwanie Danych

@Sylwester, post #23

Jakbyś sobie popatrzył w jego kod, to by Ci przeszło. Ale fakt, że to najlepszy obecnie z amigowych filesystemów. A z tego co słyszałem FFS2 go z tej pozycji nie strąci.
[#25] Re: Odzyskiwanie Danych

@Jacek Rzeuski, post #24

A jaki jest górny limit max. rozmiaru pojedyńczego pliku w SFS?

[#26] Re: Odzyskiwanie Danych

@grxmrx, post #25

Technicznie tego limitu prawie nie ma (trzeba jedynie wprowadzić nowy typ bloku i dodatkową flagę na plikach >2GB). Na razie największym limitem jest niestety DOS.library ze swoim ograniczeniem do 2 GB.

[#27] Re: Odzyskiwanie Danych

@grxmrx, post #25

taki jak dla dos.library. W AmigaOS jest to 2GB, nie wiem jak w przypadku MorphOS1.4.
[#28] Re: Odzyskiwanie Danych

@MiniQ, post #27

Tak samo. Choć zapewne w 1.5 będzie już lepiej pod tym względem ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem