[#1] Jack Tramiel
może to kogoś zainteresuje:
http://atariarea.histeria.pl/forum/viewtopic.php?t=2097
[#2] Re: Jack Tramiel

@kruafix, post #1

Mnie zainteresowalo baaardzo - dzieki wielkie. Jakby bylo bardziej zorganizowane spotkanie to kto wie, moze sam bym pojechal.

Az sie serce kroi jak sobie pomysle. Bardzo lubie klimaty pionierskich czasow komputerow. Dziwi mnie tylko jedna sprawa. Ludzie, ktorzy sie tym wtedy zajmowali zupelnie nie wiedza co sie dzisiaj dzieje. Przeciez w czasach sieci to az dziwne. Ja chocbym olal calkiem Amige to raz na miesiac musialbym przynajmniej pobieznie przeleciec przynajmniej te wazniejsze newsy. Atari olalem ponad 10 lat temu a czasem wchodze na atarowe strony i czytam co sie tam u nich dzieje. Moze dokladnie sie nie orientuje ale jakies tam 1MB w Atari XL/XE mnie nie zdziwi. No a juz na pewno nie dziwi mnie to, ze ta maszyna ma jeszcze zwolennikow.

Szkoda, ze nasz Guru juz nie moze przyjechac. :(
[#3] Re: Jack Tramiel

@kruafix, post #1

Co do stronek atarowskich, to najlepsza byla http://kawecki.atari.org/
Tam czesto zagladalem, bo to jedyna stronka ktora traktowala atari jako normalny komputer a nie jako zabawke dla nostalgikow w wieksazosci dzialajacych na emulatorach.
Z tamtad dowiedzialem sie o takich modelach jak Milan na 040, czy Hades na 060. Dowiedzialem sie tez o nowym wyczekiwanym modelu AtariPPC o jakze swojsko brzmiacej nazwie Pegasos, czy o flagowym Atarowskim pakiecie Office - Papyrus.
Tak sie nawet kiedys zastanawialem, czy po latach wojny, atarowcy nie wyswiadczyli troche stronie amigowej przyslugi. Bo tak jak Pegazosowcy uwazaja Pega za nowa amige, tak samo atarowcy uwazali (a moze nadal uwazaja) pegaza za nowe atari. Byc moze dlatego wlasnie powstaja takie programy jak Papyrus pod MOSa, kto wie czy atarowcy nie przylozyli lapy do portowania tego programu pod MOSa widzac w nim nastepce TOSa. Kto wie moze fani motyla doczekaja sie portu slynnego Calamusa, ten program chyba wciaz jest rozwijany.
Szkoda jednak ze kawecki.atari.org umarla 2 lata temu, bo mozna by sie dowiedziec co srodowisko atarowskie na swiecie sadzi o Pegazie teraz. Bo przypuszczam ze ludzie udzilelajacy sie na atari.area nawet nie wiedza co to jest.

P.S

A Jacek Trzmiel, to oczywiscie jak dla mnie wielka postac. W prechistorycznych czasach tez zaczynalem od Atari i dlatego cenie tego goscia na rowni z J. Minerem.

[#4] Re: Jack Tramiel

@Mufa, post #3

Papyrus Office jest pisany przez osobe ktora wykonuje prace dla Titan computer.
Widocznie Titan Computer nie widzi sensu w pisaniu czegos na cos czego nie ma.
p.s.watpie ze eytech lub hyperion kiedykolwiek wysle im amigione za darmo
[#5] Re: Jack Tramiel

@Mufa, post #3

Strona Rafała (Kaweckiego) umarła gdyż skończył on swój doktorat i spitolił do niemiec do pracy... Co do nazwy pegasos to w atarowskim środowisku wszyscy się brectali z tej nazwy, którą próbował wcisnąć jakiś facet nie mający do czynienia z projektem. PPC na Atari padło, za to jest całkiem fajny akcelerator do Falcona (www.czuba-tech.com). A co do kontynuacji jaką niby miałby być MOS w stosunku do TOS'a to niestety pobożne życzenia...
[#6] Re: Jack Tramiel

@kruafix, post #5

Fajny dopalacz, nawet napisali w rozdziale operating system cos o AmigaOS. To by byla jazda AmigaOS 4.0 na Falconie :)
Zapytam z Ciekawosci czy sprzet ten trafil juz do ludzi, badz jest chociaz jakis dzialajacy prototyp, czy tez na razie jest to tylko projekt na papierze ?

BTW! Niezly jest tez ten dopalacz na 060 dla Falcona, widze ze atarowcy poszli po rozum do glowy i projektowali dopalki z Dimm'ami podczas gdy amigowcy dzialajacy na classicach do dzis sa skazani na simmy.

[#7] Re: Jack Tramiel

@Mufa, post #6

Nio właśnie....Tylko czy to weszło w coś więcej niz tylko prototyp (hmmm...coś mi to przypomina.....ColdFire dla Amisi ??)
[#8] Re: Jack Tramiel

@waldiamiga, post #7

060 do Falcona działa bardzo fajnie (060/100Mhz + SDRAM). A co do reszty (czyli płyt PPC) to to nigdy nie miało być Atari tylko jakiś projekt dla linuxowej formy w stanach. Pewnie nie starczyło kasy. Za to ten komputerek na 060 (Phoenix) powstał, ale tylko prototyp. Ale to żaden problem bo w klonach dużego Atari można przebierać ;)
[#9] Re: Jack Tramiel

@kruafix, post #8

Ale pewnie Atarowcy się nie kłócą o takie brednie, jak to, czy dany klon może być nazywany "atari" czy nie, i nie mają kompleksu "nazwy"...
[#10] Re: Jack Tramiel

@MiniQ, post #9

to fakt, atarowców jest za mało żeby się dzielić....
[#11] Re: Jack Tramiel

@kruafix, post #1

Gdyby Tramielowi udały sić jego zamiary to prawdopodobnie Amiga nigdy nie wyszłaby poza stadium prototypu.Pan J.Tramiel to wróg nr I.
Co za chory pomysł żeby wspominać o tym człowieku na PPA ?!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem