[#1] Komputery PPC
Ciagle toczymy dyskusje ktora plyta PPC lepsza, a ktora gorsza...
Zobaczcie specyfikacje nowego MacaG5 - http://www.apple.com/imac/specs.html
Ech... pozazdroscic tylko sprzetu.
[#2] Re: Komputery PPC

@reactor, post #1

I to za niecałe 5000 zł.

[#3] Re: Komputery PPC

@reactor, post #1

Sprzęt ten ma tylko jedną ale za to baaardzo istotną wadę... Nie działa na nim MorphOS i/lub AmigaOS4 :) więc jest zupełnie bezużyteczny. :) Jako narzędzia to wolę dopasionego peceta używać. Jak już nie mam mieć przyjemności z używania komputera to niech przynajmniej mam wszystko czego dusza zapragnie.
[#4] Re: Komputery PPC

@stony, post #2

niecale 5? raczej ponad 5,5.
[#5] Re: Komputery PPC

@KAM_, post #4

Za model z G5 to nie jest dużo. Jeżeli to faktycznie kosztuje tylko 5.500 zł to nie kumam dlaczego jakiś czas temu mało mnie nie zjedli w komentarzach na amiga.com.pl jak napisałem, że Pegasos jako maszyna do odpalania MacOS jest raczej mało atrakcyjny. Rzucili się na mnie wtedy i przekonywali, że Pegasos cenowo jest atrakcyjny w porównaniu do Macintoshy. Ja myślałem, że taka kompletna, nowa Macówka z G5 to coś koło 10.000 zł kosztuje...
[#6] Re: Komputery PPC

@reactor, post #1

Prawdę mówiąc to mi sprzętu w amigowym świecie nie brakuje. W tym tygodniu wymieniam Pegasosa1 G3 na Pegasosa2 G4 (juz zapłaciłem i kupiec na "jedynkę" z bardzo atrakcyjną dla mnie ceną czeka aż uruchomię "dwójkę"). Wymieniam tylko tak dla kaprysu i dlatego, że jedynkę będzie niedługo trudno juz sprzedać. To G3/600 spokojnie mi styka do wszystkiego. :)

Od czasu gdy mam w miarę normalną maszynę PPC i natywny system to mnie w tych Macówkach nie kręci aż tak bardzo sprzęt. To czego im mogę zazdrościć to to, że wszystko co jest w specyfikacji jest oprogramowane. :) A nie tak jak w naszych PPC-platformach. Niby jest USB ale jak się kupi np. aparacik to nie można być pewnym, że zadziała. Mamy FireWire ale chyba w życiu nie zobaczę czegoś działającego pod tym. Możemy wsadzać różne karty graficzne ale kiedy zobaczymy sterowniki 3D do nich to nikt nie wie. O drukarkach nie wspomnę przez grzeczność i resztki szacunku do autorów TurboPrinta. :) Mi naprawdę wystarczyłby na baaardzo długo Pegasos czy AmigaONE z G3 tylko żeby to co one mają w sobie było oprogramowane i żeby dało się z tego korzystać.
[#7] Re: Komputery PPC

@MDW, post #5

jakiś czas temu mało mnie nie zjedli w komentarzach na amiga.com.pl jak napisałem, że Pegasos jako maszyna do odpalania MacOS jest raczej mało atrakcyjny.
Nie trudno sie domyslec dlaczego
[#8] Re: Komputery PPC

@MDW, post #5

i kosztuja 10 tys., a nawet ponad. natomiast iMac to taki komp raczej konsumencki, nie industrialny.
[#9] Re: Komputery PPC

@MDW, post #6

podpisuję sie pod tym, chociaż nie mam Pega.
[#10] Re: Komputery PPC

@MDW, post #6

Wszystko rozumiem, ale czego ty chcesz od TurboPrinta? Ja mam podłączonego HP5550 przez USB i działa wyśmienicie. Canony pod USB też działają. Ja jestem zadowolony z TurboPrinta 7.50.
[#11] Re: Komputery PPC

@kmilota, post #10

5550 ma też LPT. podłącz mi taką HP która ma TYLKOUSB i podrukuj.
[#12] Re: Komputery PPC

@KAM_, post #8

Ale przy Pegazach to za całym szacunkiem taki Mac G5 i tak potworem jest. No i biorąc pod uwage stosunek cena / wydajność (+panelek LCD to Mac i tak wygląda znaczie korzystniej jako maszyna pod OS X (pomijam już to co mi swego czasu macowce powiedziały o pomyśle użwania OS X na G3/600 i 128 MB RAMu :)
[#13] Re: Komputery PPC

@reactor, post #1

5000 za PowerPC ??!! za ok 2000 zł mozna kupic Pentiumiaka 2GHZ + 515MB RAM...... badz co badz ceny amigowych sprzetow sa chyba za wysokie......... zawsze byly
[#14] Re: Komputery PPC

@szyszkebalt, post #13

za ok 2000 zł mozna kupic Pentiumiaka 2GHZ + 515MB RAM

Och dzieki Ci zes nas uswiadomil! Tu nikt nie zna cen komputerow PC.
[#15] Re: Komputery PPC

@szyszkebalt, post #13

nie mowiac juz o kostkach pamieci 515 MB - robione na zamowienie? ;)
[#16] Re: Komputery PPC

@kmilota, post #10

TP z MOSa 1.4 jest zwalony.
[#17] Re: Komputery PPC

@kmilota, post #10

Na Amidze on dziala swietnie. Ale to co dolaczyli do MorphOSa to poprostu wstyd. Nawet za dobrze tego nie przetestowano. :(
[#18] Re: Komputery PPC

@szyszkebalt, post #13

Pentium 2GHz pomimo swoich niewatpliwych zalet jakimi sa cena i predkosc ma powazna wade - nie dziala na nim MorphOS i/lub AmigaOS4. :D Chocby kosztowal tylko 5 zl to i tak bedzie dla mnie najwyzej dodatkowym komputerem sluzacym do jakis wyjatkowo wrednych i nieamigowych zastosowan odpalanym od czasu do czasu. To fajnie, ze sprzet gospodarstwa domowego (telewizory, lodowki, pecety, odkurzacze, suszarki do wlosow) tanieje - tak byc powinno. Dzieki temu zostaje nam wiecej kasy na hobby. :P

[#19] Re: Komputery PPC

@MDW, post #18

chętnie bym zobaczył na ulicy takie szyldy:
"RTV-AGD-PC"

a obok inny sklep:

"KOMPUTERY AMIGA"
:D
[#20] Re: Komputery PPC

@kempy, post #15

tak, taka pamięć to pewnie koszt conajmniej takiej limuzyny Mercedesa z salką konferencyjną i basenem
[#21] Re: Komputery PPC

@szyszkebalt, post #13

ale nie porównuj G5 do jakiegos pentiuma (i to tylko 2ghz). po drugie po co komu szybki sprzęt, ja czekam na pegaza z g3 i raczej mi do wszystkiego wystarczy (a jak trzeba cos szybko obliczyc to mam servery na uczelni). A obecnie na 1200+ppc też jakoś nie narzekam (jak chce obejrzeć film to jest piec 1.2ghz a jak chce w coś zagrac to commodore 128 2mhz). Do programowania w C/c++ i słuchania mp3, a tym się zajmuje więcej mi nie potrzeba a pegaz z g3 będzie aż nadto wystarczający (man nadzieje z xwindowsy nie będą tak smoliły jak teraz).
[#22] Re: Komputery PPC

@rzooko, post #21

a na tym swoim PPC filmów nie pooglądasz?
[#23] Re: Komputery PPC

@R-Tea, post #22

Na A1200 zalezy od filmu, ale szybkosc dostepu do pamieci i tym podobne ograniczenia troszke odbieraja przyjemnosci z ogladania filmow... Np DVD raczej bym sie nie pokusil ogladac na a1200 z PPC...
[#24] Re: Komputery PPC

@R-Tea, post #22

mpg chodzą ok ale divx na amidze z ppc240/40-25 (a jeszcze moja kość 64mb nie działa w 60ns pod amigaos) w rozdzialce wyższej niż 512x384 to masakra, pewną radą jest wyłączenie dzwięku ale przyjemność z tego żadna, próbowałem skompilować mplayera pod linuxem ale gdy się uruchamia potem to na konsolę leci kernel panic! i reboot
[#25] Re: Komputery PPC

@rzooko, post #24

a jaka max rozdziałka z dźwiękiem wchodzi w rachubę na tym PPC240?
to na voodoo czy bvision?
[#26] Re: Komputery PPC

@R-Tea, post #25

Tu nie voodoo czy bvision jest waskim gardlem, ale pamiec... dlatego na A4000 bedzie lepiej...
[#27] Re: Komputery PPC

@MDW, post #17

To już nie moja wina. Może użytkownicy MrophOSa powinni wyrzucić ten ich darmowy TP i zakupić normalny TP.
[#28] Re: Komputery PPC

@R-Tea, post #11

Drukarek HP z TYLKO USB jest mało i ja takich nie miałem okazji podłączyć do Amigi. Jednak Canon_i320 (który ma tylko USB i pożyczyłem od sąsiada) działa z TP7.50 wyśmienicie. Wystarczy że spojrzysz na listę nowych sterowników w TP7.60 :
Canon_i250*,Canon_i350*,Canon_i560, Canon_i860, Canon_i865 (driver = i86x), Canon_i960*, Canon_i965* (driver = i96x), Epson_StylusC64, Epson_StylusC84, HP_DeskJet515x*, HP_DeskJet565x, HP_DeskJet585x*, HP_LaserJet1100, HP_LaserJet1200, HP_LaserJet1300,HP_LaserJet2xxx,HP_PhotoSmart71xx*, HP_PhotoSmart73xx*,HP_PhotoSmart75xx*
Tam gdzie jest gwiazdka, to drukarka musi być podłączona do Amigi z USB.
[#29] Re: Komputery PPC

@kmilota, post #27

Podobno pelny zachowuje sie tak samo. :) Wlasnie sek w tym, ze TurboPrint nie zostal tak do konca przetestowany i przystosowany tylko zywcem przeniesiony z Amigi. No, dorobiono mu ladny GUI. :D

Chociaz przyznac trzeba uczciwie, ze sa osoby, ktorym podobno calkiem normalnie dziala ten zintegrowany TurboPrint. To sa wyjatki...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem