[#1]
szukam idealnej klawiatury
Wreszcie postanowilem sobie kupic porzadna klawiature do swojego Pegasosa. W koncu klawiatura to jest cos czego uzywam bez przerwy (na pewno wiecej niz butow, hehehe). To czego uzywam teraz wola o pomste do nieba. To znaczy dziala normalnie ale to taki typowy klepak z najtanszych zestawow z supermarketu. ;) No ale moze wyjasnie co rozumiem pod pojeciem "idealna klawiatura":
- mozliwie jak najmniejsza, najlzejsza i najciensza (najlepiejdoslownie jak zeszyt 16 kartkowy,
- obowiazkowo musi miec wydzielona klawiature numeryczna oraz wydzielony blok klawiszy Home, End, PageUp, PageDown (i pozostale) - czyli nie tak jak w laptopach,
- klawisze musza byc bardzo niskie i skok klawiszy musi byc ja najmniejszy - doslownie klawiszy powinno sie dotykac a nie je wciskac,
- oczywiscie uklad klawiatury musi byc jak najbardziej typowy (a nie jakies znaczki @ kolo Entera),
- klawiatura moglaby byc bezprzewodowa jezeli rzeczywiscie bedzie dzialala bez problemu i nie bedzie jej przeszkadzala stojaca miedzy nia a nadajnikiem szklanka, :)
- w zestawie moze byc mysz (optyczna),
- to wszystko raczej nie powinno byc na USB - nie widze powodu zapychac sobie gniazda USB czyms takim - i tak PS/2 do niczego innego nie uzyje,
- powinna dzialac z Pegasosem (to raczej nie powinno byc problemem),
- no i oczywiscie to cos powinno byc tansze od Pegasosa ;););)
Baaardzo podobaly mi sie klawiatury jakie byly przy Pegasosach przywiezionych przez Genesi na AmigaMeeting (na tym na ktorym byl Bill Buck). Oczywiscie pomijam to, ze mialy jakis chory francuski uklad klawiszy i byly na kablu.
Moze ktos uzywa czegos co jest zblizone do mojego wyimaginowanego idealu klawiatury i moglby polecic cos ciekawego (i ewentualnie link do sklepu sieciowego w ktorym mozna to nabyc:)). Patrzylem w paru sklepach w Legnicy to wszedzie jakies takie to wszystko wielkie, standardowe, klawisze sie naciskaja pol centymetra. Nie spodobalo mi sie. :) Poza tym wolalbym uslyszec od uzytkownika czy taka klawiatura dziala bez problemu (zwlaszcza bezprzewodowa). W sklepie wiadomo jak to jest... zawsze powiedza, ze dziala.