[#1] JakieTurbo?
Kupuję A1200 ROM 3.0 REV 2B za 99zł. :D
Czekam tylko na wysyłkę.

Zastanawiam się tylko jakie turbo mi potrzebne :S
Mam przeznaczone na to max. 160zł. Czy opłaca się wogóle kupować 040. Dodam tylko, że mam już PC, a A1200 ma mi służyć przedewszystkim do celów hobbystycznych :D tzn. stare dobre gierki, moduły. Od czasu do czasu też coś "użytkowego". Pragnąłbym też aby system chodził w miarę gładko i był lekko dobajerzony. Wydaję mi się że procek 68030 spokojnie mi wystarczy. Tylko jaką kartę wybrać, którą radzicie?. Taką abym nie wydał zbyt wiele a mógł się cieszyć fajną Amisią.

A może ktoś coś ma i mi sprzeda?

Pomocy!

Już nie mogę się doczekać kiedy stanę się AMIGOWCĄ z AMIGĄ.

[#2] Re: JakieTurbo?

@Korni, post #1

Skoro zdecydowałeś, że ma być 030, to wybór jest oczywisty: Blizzard 1230-IV. Karta stabilna, procesor 50Mhz, można ją odłączyć jednym klawiszem (przydatne dla starych programów, które nie trawią 030 i FastRAM'u). W Efunzine karta używana jest za 179zł, na aukcjach pewnie taniej.

[#3] Re: JakieTurbo?

@PopoCop, post #2

obejrzyj sie za 040 bardzo szybki procek (mozesz miec Euro36 640x400 w 256 i bedzie to dosyc szybkie)
chociaz wydatek wiekszy.
Do wyboru Blizzard lub Apollo.
Blizzard jest ok.
Apollo tu sprawa sie troszke komplikuje,jednym dzialaja stabilnie innym nie ale to bylo juz poruszane.
wspomne ze apollo 040 sa tansze od blizzardow 040.

Zastanow sie nad 040

[#4] Re: JakieTurbo?

@AmiChris, post #3

Z powodów finansowych zakupiłem rozszerzenie BCTC (Bio-Con Taiwan Corp): BC-1208MA http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=950 za dość niewielką sumkę :D
Wiem, że to turbo nie jest, ale wydaje mi się, że na początek mi starczy.
Lekko dobajerze sobie WB3.1 (MWB, Urouhack, Tools-Daemon, SystemPatch FBlit itp.) I będzie ładnie śmigać :) Większość amigowych gierek i mniej wymagające programy ruszą na tym sprzęcie bez większych problemów.

Dopóki jakieś turbo będzie mnie kosztować więcej niż 150 zł nie zamierzam się w to pakować.

Wiem, że wśród turb do A1200 BlizzardIV jest na pierwszym miejscu, a co jest na pozostałych?

Czy oprócz tego Blizzarda są jeszcze jakieś godne uwagi TurbaBurba?

P.S: Jescze nie skompletowałem zestawu Amigi, brakuje mi tylko jednego samej gołej A1200! (lecz mam już ją umówioną :D )

[#5] Re: JakieTurbo?

@Orson, post #4

ach! to autologowanie to nie Orson tylko Korni!

[#6] Re: JakieTurbo?

@Orson, post #4

Ten tekst napisałem ja!!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem