[#1] Linux i inforamtyka i...
Mam z informatyki zrobić filmowy instruktaż który ma przedstawiać instrukcję zrobienia czegoś po Linuxem dla początkujących, średnio-zawansowanych. Temat dowolny byle był związany z Linuxem. Miło by było gdyby był tam amigowy klimacik. Może macie pomysł na temat? A może ktoś mi pomoże?

[#2] Re: Linux i inforamtyka i...

@Korni, post #1

spróbuj przedstawić jakąś kompilacje - na ami to tak długo potrwa, że oceniający da ci 5 albo umże ze starosci ogladając do końca, co tam dalej moze być - montowanie partycji, system procfs, kompilacja kernela, gry SDL ;) - wszedzie mozna wepchnąć amigowy wątek
[#3] Re: Linux i inforamtyka i...

@Korni, post #1

Napisz ze jedna z maszyn na ktorych dziala linux (DebianPPC) jest np. "stara" A1200 z prockiem PPC i karta graficzna BVision. Wspomnij tez o nowych plytach z G3/G4. Wspomnij ze dzieki odpowiednim biblioteka latwo jest przerobic linuxowy soft na amigowy. Moze jakis Amigowiec nakrecil by dla ciebie jak dziala Classic z Linuxem i okienkami itp.
[#4] Re: Linux i inforamtyka i...

@Korni, post #1

Korni napisał(a):

> przedstawiać instrukcję zrobienia czegoś po Linuxem dla

Rozumiem, że tylko i wyłącznie Linux? NetBSD nie wchodzi w grę?

> początkujących, średnio-zawansowanych. Temat dowolny byle był

Według jakich standardów? Jaka to szkoła? Jeśli dla początkujących to wystarczy pokazać zwykłą pracę na konsoli: sprawdzenie wersji systemu, procesora na jakim działa, tworzenie/kopiowanie/usuwanie/szukanie katalogów/plików, instalacja oprogramowania z gotowych paczek, itp.

Dla średnio zaawansowanych można pokazać jak skompilować i zainstalować prosty progam, można nawet pokazać jak uruchomić jakąś usługę.

Z rozpędu można pokazac jak pod Linuksem i386 skompilować dystrybucję NetBSD dla Amigi

Wszystko zależy jaki to poziom szkoły.

[#5] Re: Linux i inforamtyka i...

@Korni, post #1

to już filmy trzeba w szkole kręcić na zaliczenie? ale jazda, hehe
za moich czasów :) orgazm u prowadzącego powodował programik, który nic nie robi, ale za to napisany jest w jakimś delphi i wygląda szalenie multimedialnie (nawet pika, panie, jak sie kliknie, hehe)

ps. wracając do tematu, może linuksowy Pagestream? Wersje demo można ściągnąć i coś na niej zrobić...
[#6] Re: Linux i inforamtyka i...

@RMY, post #4

Profesor jest zapalonym Linuxowcem, miał nawet kiedyś A600, i to ma być Linux.

Szkoła to Liceum Ogólnokształcące, kl. III ( konkretnie D :D )

I może dla nie aż tak początkujących, czyli lepiej już dla średnio-(mniej)zawansowanych.

Acha znacie jakiś dobry programik do rzucania obrazów?
Znam tylko xvidcap czy coś takiego ale z tego co widziałem to nieźle się wykrzacza w szkole.

Po prostu ja nieużywam specjalnie Linuxa w domu. Sam jestem niewiele więcej niż początkujący. Pytam co ciekawego można byłoby pokazać i zapuścić trochę amigowym klimacikiem i powiedzieć, że to też albo jeszcze lepiej działa na Ami/Peg :D bo jak na mój gust to prof. za bardzo wychwala w niebiosy tego Linuxa a... a w szkole w sieci dużo się mu z tym Linuxem kaszani, w dodatku poblokował internet (Pracka ta jest z działu "multiemediów" i dlatego ma to być właśnie filmik)

[#7] Re: Linux i inforamtyka i...

@Korni, post #1

może "jak zamontować dysk z amigową partycją na piecyku z Linuxem"
albo zestawić połączenie jakieś TCP/IP na przykład pomiędzy ami i pc pod linuchem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem