@Korni,
post #1
Witam w klubie :D. Ja od tygodnie walczę ze swoim Amstradem (6128) którego dostałęm za free. Stacja flopów prawdopodobnie ma zlasowany pasek gumowy który napędza dyskietki. Możesz coś podebrać w sklepach z elektroniką, ale nie wiem czy warto... Flopów 3" właściwie nie dostaniesz, a te co są dochodzą do horrendalnych cen za sztukę. Lepiej wywal tego 3" i wsadź zwykły napęd z PeCeta 3.5". Nie jest to takie trudne, da się go wsadzić nawet do środka i pasuje (pilnik-rulez!

)
Ja właśnie dziś zamocowałem i podłaczyłem taki napęd i... działa

. Do tego można zrobić przełącznik stron (górna/dolna) i masz do wykorzystania 2x 180kB; no i najtańsze i wszędzie dostępne dyskietki.
Monitor (ja mam niestety zielony :() możesz spokojnie podłączyć pod EURO-RGB w TV. Na gnieździe monitora są wyjścia R,G,B, luminancja, synchro i masa. Gdzieś w necie są nawet schematy przejściówek (wczoraj je widziałem). Jak się da do TV podłączyć, to da się do monitora Amigi, bo ten też pracuje jak zwykły monitor TV (odchylanie to samo co w TV).
A jak już jesteśmy przy temacie Amstrada - jaką komendą sformatować flopa? bo CAT listuje, RUN".. uruchamia, LOAD".. i SAVE".. to wiadomo co robi, |TAPE i |DISC zmienia napęd z flopa na taśmę i spowrotem, a jak sformatować? I jak skasować plik z dyskietki? Jestem zielony z Amstrada - to dla mnie nowość, ale bardzo ciekawa nowość

.
Polecenia - Panowie - polecenia (pliiiissssssssss!)
Narazie tyle udało mi się wykumać i wyszukać w necie z poleceń Amstrada.