[#31] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@malin666, post #29

mozliwe ze masz za malo pamieci
[#32] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@malin666, post #30

MacGyver tez robil podobne sztuczki z tym ze zrobil ze starego kineskopu Flash (aby kogos oslepic) podlaczajac go do akumulatora ;)
Dobre byly tez wybuchowe szyszki. A najlepszy klimat to "kamuflaz" czyli wyrwany guzik u panny w bluzeczce i siano na wlosach. Z samym "fajerwerkiem" mozna tez skojarzyc papierowy wiezieny balon z podgrzanym powietrzem, chlodnice "zaklejona" kurzymi jajkami w jeepie jadacym po torach, pasek klinowy z paska zwyklego, neutralzacja bomby z kwasem za pomoca mleka w proszku i...a o co mi chodzilo?
[#33] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@Norbert, post #31

Krok po kroku-

Emulator (040,2 mb Chip,16 mb Fast,kick 3.1)
Odpalam demo Makaveli z ikonki w Workbench
Wyskakuje okienko cos ala Execute Commands.
Pisze tam Makaveli.exe wiec naciskam OK
Wszystko sie chwile wczytuje po czym odejmuje mi około 400 kb pamieci i dalej nic sie nie dzieje. Taki sam problem mam z demkiem BrainCell tylko że ono nie jest *exe ale dokładnie jest to samo. Może trzeba to odpalać z CLI??

[#34] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@malin666, post #33

Niektore demka odpalaja sie tylko z cli, wiec powinienes wczesniej sprawdzic tą ewentualnosc.

A co pokazuje snoopdos?
[#35] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@malin666, post #29

Produkcje scenowe najlepiej odpalać z CLI po resecie i uruchomieniu Amigi bez startup-sequence (z ewentualnym setpatchem).
[#36] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@malin666, post #33

WinUAE nie jest sprzetowa Amiga. Wiele emulowanych ukladow ma jeszcze bugi lub brakuje jeszcze 100% emulacji a scenowi koderzy jak wiadomo omijaja system (nie wszyscy) aby demo szybko chodzilo. Najnowsze dema (zobacz newsy) powinny pojsc na emulatorze. Zainstaluj tez GFX (P96), przyda sie do dem w wersji GFX.
[#37] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@Andrzej Drozd, post #36

Dema z CLI startują. Tylko Makaveli mówi ze ma za mało pamićci. Czy to demko wymaga wiecej niż 2 mb chipu??

[#38] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@PopoCop, post #1

Może nie jest to najbardziej debilny przypadek, ale jak najbardziej autentyczny :) Otóż:
składałem ostatnio peceta + neo dla pewnej rodzinki, wszystko ładnie skonfigurowałem podpiąłem i sprawdziłęm. Po dwóch dniach przyjeżdza do mnie facet i w progu zaczyna wrzeszczeć że jestem oszustem, bo złożyłem mu niesprawny sprzęt.
No to ja pakuje graty, jade do faceta siadam przed pecetem i rzeczywiście się nie odpala, tylko piszczy jak szalony. Pytam się od kiedy tak się dzieje, a oni mi mówią że zaczęło się to dziać na drugi dzień, jak przesuneli kompa i jakieś kabelki wypadły. Zaglądam od tyłu ;) (bez skojarzeń;) ) a tam, kabel z modemu USB NEO włożony to portu serial , sytałem się dlaczego tu włożył, a on mi odpowiedział bo tak ładnie te bolce powchodziły więc myślał ze to ma tak być :D . Cóż, musieli kupić nową płyte do kompa :D
[#39] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@PopoCop, post #1

K = Klient
H = Helpdesk

K: Halo, tu Klaudia Nowak. Nie mogę wydostać swojej dyskietki z komputera.
H: Czy naciskała Pani na ten guziczek obok wrzutnika dyskietek?
K: Tak, ale to nic nie dało.
H: Ok, zapiszę problem i informatyk skontaktuje się z Panią ....
K: Ojej, chwilkę... Przepraszam bardzo. Właśnie zauważyłam moja dyskietkę na biurku. Widocznie wogóle jej nie wkładałam do komputera.

Wiadomość nagrana na automatycznej sekretarce Helpdesk:
"Halo, tu Ewa Jansen. NIe mogę drukować. Za każdym razem jak klikam
na drukarkę w Wordzie, otrzymuję komunikat: "Drukarki nie znaleziono".
To niemożliwe, drukarka stoi na biurku od razu obok komputera, ja widzę ją doskonale a komputer jej nie widzi??

K: Dzie dobry, moja drukarka nie drukuje koloru czerwonego.
H: Czy ma Pani kolorową drukarkę?
K: Aha..., przepraszam i dziękuję.

H: No dobrze a co widzi Pani w tej chwili na ekranie.
K: Zdjęcie pluszowego misia, które przesłał mi moj chłopak.

H: Teraz prosze nacisnąć F8
K: Nic się nie dzieje...
H: Co dokładnie Pani zrobiła??
K: Nacisnęłam 8 razy klawisz "f" i nic się nie dzieje....

K: Moja klawiatura nie działa.
H: Jest Pani pewna, że jest podłączona i zainstalowana?
K: Nie wiem bo nie mogę spojrzeć na tył komputera, czy wtyczka jest tam wetknięta.
H: Proszę zatem wziąść klawiaturę w ręce i odejść od komputera kilka kroków.
K: OK
H: Czy mogła Pani odejść od komputera?
K: Tak.
H: To znaczy, że klawiatura jest niepodłączona. A może jest jeszcze jedna klawiatura w pobliżu komputera?
K: Tak, leży jeszcze jedna. Oho, ta działa ...

H: Pani hasło brzmi małe "a" i duże "V" oraz liczba 7.
K: 7 duże czy małe?

Klient nie może wejść do Internetu
H: Jest Pani pewna, że wpisuje poprawne hasło?
K: Tak oczywiście, patrzyłam dokładnie na kolegę i wpisuję to samo hasło.
H: Czy byłaby Pani tak miła i powiedziała mi hasło jakie Pani wpisuje?
K: Pięć gwiazdek

H: Przepraszam a jakiego programu antywirusowego Pani używa?
K: Netscape.
H: Niestety to nie jest program antywirusowy.
K: Tak, tak przepraszam, miałam na myśli Internet Explorer

K: Mam nadzieję, że mi Pan pomoże. Kolega wgrał mi świetny wygaszacz ekranu, niestety za każdym poruszeniem myszki on znika...

H: Jak mogę Pani pomóc?
K: Pierwszy raz piszę e-maila.
H: ok, a w czym tkwi problem??
K: Przy wpisywaniu adresu mojego kolegi. Znalazłam "a" na klawiaturze, ale nie wiem w jaki sposób mam do niego dodać tą śmieszną koncówkę??
[#40] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@SirLEO, post #39

świetne

Ja nawiwnie myślałem, że tego typu żarty są wyssane z palca, ale przekonałem się na własnej skórze kiedy zacząłem zarządzać siecią, że to jak najbardziej prawda.

Ot niedalej jak w sobotę dzwonią, ze nie ma neta. Do głowy bym mi nie przyszło, że po prostu nie podłączyli kabla sieciowego...

Odnośnie rejestracji windowsów xp czy officów xp, niektórzy chcą rejestować swoją kopię, bo pokazało się okienko z informacją, że trzeba zadzwonić i zarejestować, bo nie bedzie działać. No i dzwonią. 1 osobę znam co tak zrobiła (dziewczyna-studentka). Oczywiście owa kopia to pirat, ale kto by płacił za jakiś tam program...
[#41] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@PopoCop, post #1

Cos z naszego podwórka:
Od samego poczatku w Workbenchu na belce jest "Exit" lub "Quit" nie pamietam. Po jaka cholere? Zeby to chociaz kompa wylaczalo, ale nie, jest tylko pusty ekran z kursorem myszki :D
[#42] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@Prince, post #41

Nie ten wątek.

[#43] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@grxmrx, post #42

Ale to jest debilny przypadek z komputerowego swiata!
[#44] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@malin666, post #33

Emulator (040,2 mb Chip,16 mb Fast,kick 3.1)

Czy słowo emulator sugeruje, że odpalasz na WinUAE?

Odpalam demo Makaveli z ikonki w Workbench
Wyskakuje okienko cos ala Execute Commands.
Pisze tam Makaveli.exe wiec naciskam OK
Wszystko sie chwile wczytuje po czym odejmuje mi około 400 kb pamieci i dalej nic sie nie dzieje.

Jeżeli na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi tak, to ja się nie dziwię, że masz problemy. Poza tym ja bym się w oglądanie niektórych produkcji pod WinUAE nie odważył. Może się przydarzyć coś dziwnego z Windowsem :)

A tak w ogóle, to do demka Makaveli jest patch dla 040/060. Znajdziesz na Aminecie

Taki sam problem mam z demkiem BrainCell tylko że ono nie jest *exe

Jak to nie jest exe? Każdy program wykonywalny to jest exe, tylko że na Amidze nie jest wymagane to rozszerzenie (zresztą tak samo jak każde inne).
[#45] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@Prince, post #43

Ale to jest debilny przypadek z komputerowego swiata!

A wcale że nie, np. uruchomiłeś Magellana czy innego Scalosa i Workbench Ci już nie jest potrzebny i zajmuje tylko pamięć. I co Ty na to?

[#46] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@Sylwester, post #45

[#47] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@mailman, post #44

Tak - każdą rzecz którą ściagne na Amige testuje na UAE. Braincell chodzi na A1200 miliardy razy lepiej niż na Uae - to fakt. Braincell jest bez rozszerzenia. Czy makaveli pójdzie na gołej A1200 z 2 mb chipu??

[#48] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@Sylwester, post #45

Zainstaluje sobie jakiegos "cos" i sprawdze, bo nadal jestem sceptyczny
[#49] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@malin666, post #47

Tak - każdą rzecz którą ściagne na Amige testuje na UAE.

Odważny jesteś. Radzę posiadać backup dysku C:
[#50] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@mailman, post #49

Ale o co Ci konkretnie chodzi? :)
Jeszcze mi się nie zdarzyło, by UAE w jakikolwiek sposób zaszkodził partycji systemowej windowsa... Rzadko zdarzy się, że winda klęka razem z uae (całkowity brak interakcji, zamulona totalnie), ale to wszystko...

[#51] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@MinisterQ, post #50

Pamiętasz magazyn Taboo3 (chyba to ten numer)? Próba uruchomienia magazynu pod WinUAE kończyła się formatem partycji C: Wersja ta trafiła na Aminet, lecz Muller zrobił awanturę i chłopaki szybko poprawili kod. Niemniej takich produkcji jest dużo więcej a "lewiznę" Taboo3 z Aminetu mam nadal u siebie na dysku (powinienem mieć).
[#52] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@mailman, post #51

Formatem partycji C: ??
A od kiedy to UAE potrafi formatować windziane dyski??
Że Amigową partycję to się zgodzę, ale windzianą?

[#53] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@MinisterQ, post #52

A może to chodziło o amigową? Już nie pamiętam - musiałbym to sprawdzić dokładnie. Na 100% jednak jakąś formatowało.
[#54] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@Prince, post #48

Używam Scalosa stale od bardzo dawna i czasem uruchomie równolegle stare loadwb żeby przypomnieć sobie jaki to prymityw, później Quit i nie ma Workencha. :)
[#55] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@mailman, post #53

Nie wiem czy Taboo, ale niszczą windowsową partycje różne produkcje. Wystarczy, że ktoś ma podmontowane pecetowe partycje u winuae i już można się bawić.
[#56] Re: Najbadziej debilne przypadki z komputerowego świata

@SirLEO, post #55

po tych przypdkach chyba poprawili uae tak ze nie mozna już łątwo wykryć że pracujemy pod emulacją
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem