[#1] Układy które wyprzediły swoje czasy
Ogłaszam konkurs na wspomniany własnie temat. Moim typem jest układ VIC-II który w założeniach miał wyciągać 16 kolorów w 160x120. Scenowocy doprowadzili do rozdielczosci około 320x240 w ponad 100 kolorach. Chociaż zastanawiam sie czy nie oddać tego tytułu Pauli. Jakie są wasze typy??

[#2] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #1

na ocs tez by sie cos znalazlo np... patrz tryby w demkach da jormas... nie podam teraz tytulow ale mieli ciekawy tryb z interlace i z multum kolorow na ekranie

[#3] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #1

No wprawdzie zrobili prawie sto kolorow ale nie wyciskajac nic z krzemu tylko stosujac programistyczny trik (hehe, czytalo sie kiedys C&A ;) ). Mianowicie bylo to dwa obrazki "odtwarzane" naprzemian (taka szybka animacja dajaca zludzenie optyczne). Jezeli sie myle to poprawcie gdyz nie mam czasu szukac tego numeru C&A ;)
[#4] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@Andrzej Drozd, post #3

Takich programistycznych tricków było więcej, chociażby rysowanie "na borderze" w ZX Spectrum czy stacja dyskietek w C64 licząca efekty do dema. :) Zastanawiałem się nad 14 bitami z Pauli ale jednak moim typem jest zapomniany przez wszystkich amigowy Copper, bez tego platformówki tracą cały urok i to chyba jedyna platforma która posiada taki układ.
[#5] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@Sylwester, post #4

Tak Copper.

Wlasnie apropo omawiango otatnio MagicWB. Oryginalna instalka tego pakietu ma dwa pliki wykorzystujace ten uklad. Mianowicie tapete "Intel Outside" i plik MagicCopper. Ekran musi byc conajmniej w 16 kolorach. Wrazenie wizulane bardzo pozytywne (takie jakby tapeta byla w odcienich 16bit a nie 16 kolorach). Jak ktos chce to podesle.

PS. Ma ktos wiecej tapet pracujacych z Copperem?
[#6] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@Andrzej Drozd, post #5

Heh podeslij te tapety prosze. Adres znasz. :D

[#7] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #6

A własnie - czy ktos mógłby podac linki do dem Da Jormasa wykorzystujących te ciekawe tryby w przeplocie?? Mogą być nazwy albo linki do plików na Aminecie

[#8] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #7

http://www.pouet.net/prod.php?which=7723

chocby to co prawda pisze aga ale w readme tez pisze co innego :)

Requires: 68020 or better, 0.5Mb Chip, 3Mb Fast (no AGA needed)
JRm-gUIl.eXE ?
LOOP/S,FORCEECS/S:

z tego co pamietam vesuri posiadal amige 3000 (zreszta niewiem kim on jest lepszym koderem czy muzykiem ;) )

a bylo jeszcze demko cirion pod tytulem aroma color ktore tez posiadalo taki ucudaczniony tryb niby true color dla aga niby 1x1, ale to takie 2x2 z dynamicznym przeplotem (tak to sobie nazwalem teraz coderzy ktorzy sie na tym znaja niech mnie nie morduja prosze) demko to bylo wystawione na assembly98 (wiadomo... szczesliwi ci ktorze tam wtedy byli :( )
a tu link:

http://ada.planet-d.net/showdemo.php?demoid=325

[#9] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #1

Ja tam typuję Z80, a co...
[#10] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@LeMan, post #9

Z80 powstal w 1977 jako udoskonalenie i rozszerzenie procka intel8080 (zaprojektowane przez bylych pracownikow firmy intela czyli Zilog) wiec w sumie nic nie wyprzedzil (szybsze 7 mhz wersje pojawily sie pozniej).
[#11] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@rzookol, post #10

Dobrze ze to jest dosc powolny procek, a na dodatek powstalo duzo gier MAME oparte na nim. Dzieki temu takie gry chodza bardzo plynnie nawet na slabych PPC :)
[#12] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #1

A to ja też podam swoje typy układów. Właściwie to jest to cały zbiór scalaków takich jak: Agnus, Denise, MC68000... na jednej płytce drukowanej oznaczonej A500.
Spokojnie toto wyprzedziło z 10 lat wszystkie komputery domowe.

[#13] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@Prince, post #12

well, moim typem jest układ SID z commodore 64. Żaden sprzęt za "normalną" cenę nie jest go w stanie przebić jakością generowanych sygnałów. To brzmienie ta dynamika.. dobrze że mam kilkuset megabajtową kolekcyję sidków na kompie..
Komar wogóle jako taki był zagadką samą w sobie.. te wszystkie tryby FLI wychodzenie poza ramkę, sztuczki kruczki.. magia!
[#14] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@TJindy, post #13

Całe C64 to magia. VIC II i SID to kopalnia możliwości które normalnie są ledwo w połowie wykorzystywane.

[#15] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #14

Fakt. VIC jednakże nie miał aż takich dobrych możliwości jak SID - pozatym next generacja C64 miała już gorszego sidka, bo bodajże był zintegrowany z układem wizyjnym co się objawiało gorszym samplingiem.
[#16] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #14

Pod tym względem to nawet pecet z Pentium4 i High-End grafą nie dorównuje C64.
(Mowa o wykorzystywaniu możliwości sprzętowych ponad normę)

[#17] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@Prince, post #12

Prince napisał(a):

> A to ja też podam swoje typy układów. Właściwie to jest to cały
> zbiór scalaków takich jak: Agnus, Denise, MC68000... na jednej
> płytce drukowanej oznaczonej A500.
> Spokojnie toto wyprzedziło z 10 lat wszystkie komputery domowe.

Może nie wyprzedziło technologicznie, bo w zasadzie technologia już nie była nowa, za to nowoczesna była koncepcja. ;)

Może inaczej - przez długie lata inne komputery (ajbijemy) pozostawały daleko w tyle, bo ich ewolucja poszła zupełnie inną drogą (moc obliczeniowa), jednak w końcu grzyby zaczęły przerastać amigi możliwościami.

Tak dla przykładu - żeby w tamtych czasach mieć powiedzmy 386 @ 33MHz, który czymkolwiek oprócz mocy obliczeniowej przerastałby Amigę 1200 (gołą!) trzeba było władować w niego grube miliony
[#18] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@shg, post #17

Dziękuję, za dopełnienie :) Dokładnie to miałem na myśli.

[#19] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@shg, post #17

No to jest bardzo dziwne..... Amiga z pozycji giganta została dosłownie "w mgnieniu oka" pokonana przez grzyba który jeszcze jakiś rok przed upadkiem Commodore był po prostu niczym....Szkoda że to sić tak szybko potoczyło.....:D Grzyb był drogi, nikt tego nie uzywał i wogóle był do kitu. Aż tu nagle wyprzedił Amigć. Jakim cudem ?? nikt tego nie chciał kupować a tu nagle zgniata lidera.....Magia jakaś czarna

[#20] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #19

Nie troluj ;P

[#21] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #19

Żadna magia tylko beznadziejna polityka śp. Commodore którą to niestety powtarzały kolejne firmy obejmujące schede po niej.
Mój typ jest identyczny jak kolegi Prince czyli cała płyta główna Amigi.Popatrzcie na tendencje panujące dzisiaj w świecie pecetów (a konkretnie płyt głównych).Producenci starają umieścić jak najwićcej układów i kontrolerów(grafika z wyjściem tv,dźwićk,itp) a przy tym ograniczyć ich rozmiary tak by weszły do jak najmniejszych i najróżniejszych obudów.W Amidze było to już dawno.
Ps.Znajomy poskładał sobie takiego mikropeceta w obudowie od starego odtwarzacza CD i strasznie sie jarał że takiego czegoś chyba nikt nie ma.Kiedy powiedziałem o CDTV gościu nie wierzył.Przkonałem go dopiero pokazując mu zdjćcia w internecie.
[#22] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #19

.Magia jakaś czarna

Bill wlaczyl matrix. Na szczescie my nieliczni potrafimy wyginac lyzyki. ;)
[#23] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@Andrzej Drozd, post #22

Amiga jest jak Morfeusz....Pokazuje nam rzeczywiste oblicze grzybów :D

[#24] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@malin666, post #23

Echm, przyczyn wejścia pecetów glanami w Amigowskie podłoże jest dużo bardziej prozaiczne.. po prostu ludzie potrzebowali wymiany danych z kompami w robocie, to po co im dwa kompy jak mogą mieć jeden i to taki na którym coraz więcej pokazuje się gierek ..
[#25] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@TJindy, post #24

i że dokończę - znam to z własnego podwórka. Pozatym, PeCety były zawsze kojarzone z kompami do biura - czyli pracy - czyli coś bardziej profi ;D No i ta nazwa: IBM PC ( biedni lamerzy, takie kity im wciskali że mają IBMa w domu :D) A potem fakt, na te maszynki zaczęto robić ciekawe enginy, jak Catacombs, później Commanche ( fakt - komercja ), czy inne Strike Commandery. Pomiędzy grami gdzieś toczyła się walka o "wygodę obsługi". Tak, HDek to było to czego zawsze brakowało w Amidze od samego początku. Przez to traciła niemiłosiernie. Nu. I tak powoli zawężał się krąg ludzi posiadających Amigi. Bo fakt, byli to ludzie niezwiązani z Ami, tylko z grami. Ot luźno traktujący kompa w chacie.
(INFOSYSTEM 95` - żeby nie kumpel to o mało co bym dał wpier.. paru grzybiarzom :) - usilnie twierdzili że A4000 nie da rady pociągnąć grafy typu FPP - heh, pokazali mi demko na którym było zdjęcie w 16 kol. i to się obracało i deformowało. Sprzęt "klasy" Pętióm. Na A500 miałem fajne interko z o niebo lepiej i szybciej i płynniej wykonanym efektem + motion blur :D )
[#26] Re: Układy które wyprzediły swoje czasy

@Sylwester, post #4

podobna idea, przynajmniej umożliwiająca podobne efekty, na podobnej zasadzie, została wykorzystana wcześniej w Atari XL/XE. chodzi o procesor obrazu ANTIC i możliwość generowania przez niego przerwań po wykreśleniu określonej linii obrazu. w programie obsługi przerwania mogłeś mieszać w rejestrach kolorów, zmienić tryb ekranu, czy zmieńić adres pamięci ekranu (to ostatnie pozwoliłoby na realizację idei wyciąganych ekranów, identycznie jak w Amidze)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem