[#1] pytanie dla grafików
Jest taka sprawa: mam zrobione zdjecie np. monitora i chciałbym wyodrębnić ten monitor ze zdjecia - następnie utworzyć nowe tło np. biale wpakować na niego mój monitor i ewentualnie dodać lekki cień pod ów monitorek.
(coś a' la zdjęcia szprzętu na stronie efunzina)
jak to zrobić metodą łatwą, szybką(powiedzmy) i efektownie??
(bo do obrysowywania ręcznego jakoś nie mam zapału :) )

dzięki z góry za podpowiedzi
proszę tylko łopatologicznie lub prawie łopatologicznie

[#2] Re: pytanie dla grafików

@11MASTEr, post #1

W kazdym programie pracujacym na warstwach sa rozne narzedzia do wycinania ksztaltow. Roznego typu selekcje, lassa, lassa magnetyczne, magiczne paleczki (magic wand) itp. Zeby Ci opisac krok po kroku, co masz robic, podaj mi nazwe programu graficznego, ktorego chcesz uzyc. Jednak na Sieci w niemal kazdym tutorialu do jakiegokolwiek z takich programow jest opis wykorzystania tych narzedzi... naprawde nietrudno to znalezc.
Jesli krawedzie ksztaltu monitora nie wyrozniaja sie z tla zbytnio, wszelkie automatyzacje odpadaja i niestety pozostaje tworzenie selekcji recznie...
Pod wycietym ksztaltem monitora tworzysz nowa warstwe biala, a do monitora dodajesz cien. Voila. :) W razie problemow zapraszam na priv(gg)/mail.

[#3] Re: pytanie dla grafików

@uran, post #2

ImageFX

btw zdjęcia na stronce conajmniej ciekawe ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem