[#1] hmmmm
To jest Hyde Park także mogę się dowoli wypowiadać..
...przed chwilką zadzwonił domofon (mieszkam w bloku) i ktoś mnie poprosił o kromkę chleba. Wyszedłem i faktycznie stoi człek wyglądający na bezdomnego, to więc wróciłem i zrobiłem mu kanapki + ogórca...
Ot, taka to refleksja.. kiedyś chcieli kasę, teraz jedzenie. Tak to fajnie brzmi ONI. Oni to znaczy kto? Są, ale jakby ich nie było.
I byle dorwać stałą pracę i jakoś związać koniec z końcem.

Kur.. w jakim ja kraju żyję...

TJ
[#2] Re: hmmmm

@TJindy, post #1

ONI=bezdomni
W takim bogatym (k)raju jak USA też są.

[#3] Re: hmmmm

@TJindy, post #1

Myślisz że ten problem dotyczy tylko polski?

Swoją drogą - ciekawe czy Ci, którzy walczyli w latach "80 o "lepszą polskę", są dziś w pełni zadowoleni z tego, co wywalczyli...

[#4] Re: hmmmm

@MinisterQ, post #3

o moze nie jest leprza, niz przed 89r.?!
[#5] Re: hmmmm

@Mat, post #4

leprza

Zapewne chodziło Ci o "lepsza". Nie wiem, zależy jak na to patrzeć, i kto patrzy. Przypominam, że wtedy ludzie nie walczyli o kapitalizm, taki jaki mamy teraz, tylko o "socjalizm z ludzką twarzą".

[#6] Re: hmmmm

@Mat, post #4

Błagam Panowie: tylko nie zaczynajcie tu polityki! Wiecie co tu za chwilę może być?

[#7] Re: hmmmm

@MinisterQ, post #5

Pokaz mi socjalizm z lepsza strona...
Jestesmy dopiero na poczatku drogi do lepszej Polski.W koncu minelo dopiero 15 lat...
[#8] Re: hmmmm

@Mat, post #7

Socjalizm "z lepsza strona", to socjalizm w pantwie wolnym, demokratycznym z gospodarka rynkowa. Aktualnie mamy panstwo wolne, czesciowo demokratyczne , na szczescie jeszcze dosc socjalne do ktorego lapska pcha drapiezny-korupcyjny kapitalizm (mafia, walka o stolki w rzadzie, prywata itp.).
[#9] Re: hmmmm

@Andrzej Drozd, post #8

Dziki kapitalizm...
[#10] Re: hmmmm

@Mat, post #7

Lepiej już było...
[#11] Re: hmmmm

@Prince, post #6

To co teraz zaczyna sić dziać po przejćciu stołka przez "lewicć" to po prostu żywa "komuna" tylko pod osłoną takiej demokracji na niby. Tak jak za komuny wszystko mozna załatwic za "flachć" i korupcja na kazdym kroku. Nawet można zdobyć wykształcenie za pieniądze. Według mnie w przeciwieństwie od lat socjalizmu zmieniło sić to że uwolniliśmy sić od wpływów Rosji itp. i każdy może mówic co mu sić podoba. No i nie ma kolejek w sklepach. To jest moje zdanie. No i to że w "Peweksach" (czy jak to sie pisze) nie dostaniemy już Amigi od C= :D

pzdr

[#12] Re: hmmmm

@TJindy, post #1

...Bo ludzie coraz częściej potrzebują jedzenia anie kasy. Za te drobne które dostają to i czasami ciężko się najeść. Sam też nigdy nie daję pieniędzy "biednym" bo z reguły je przepiją, ale też nigdy nie odmówiłem kupienia takiej osobie jedzenia jeśli poprosiła; a bywa że i sam się spytam czy coś tej osobie kupić. Nawet nie wiecie jak wspaniały jest wyraz wdzięczności w ich oczach za dar - dar jedzenia.
Ludzie, pomagajcie innym! Nie każdy ma wszystko, czasami kartonik mleka i kilka bułek to dla nich "iść albo nie iść spać głodnym"!

[#13] Re: hmmmm

@AlaN, post #12

Heh to świćta prawda - biednemu który jest rzeczywiście głodny bez wachania dałbym jakiś grosz - niech chociaż cos sobie przegryzie. Ale jeśli za te pieniądze jegomość po jakims czasie ma leżec brzydko mówiąc - "spity" to nie ma to najmniejszego sensu....W ten sposób tylko pomagamy mu sie coraz bardziej pogrązac i dając pieniądze na "używki" takiemu biedakowi zmniejszamy jego szanse na to że kiedyś "wyjdzie na prostą"

Po prostu - jeśli jest człowiek głodny i naprawdć potrzebuje chociaż trochć chleba to go wspomogć finansowo tymi chociaż 5 zł albo wićcej ale jeśli za te pieniądze bedzie on nabywac używki które tylko przyczyniają sie do "zmeneleżenia" to chyba odmówie. Niech te grosze wyjdą temu człowiekowi na dobre a nie mają mu pomagac staczac sić....Tak uważam zresztą chyba wićkszosc tak uważa

pozdro

[#14] Re: hmmmm

@malin666, post #13

A ja poznalem menela, ktory spi w samochodzie,pije denaturat ze sloika, zywi sie raz dziennie u siostr zakonnych. Kiedy mnie spotyka zawsze mowi: "Słuchaj Mateusz...prawde mam mowic czy klamac?" - prawde odpowiadam - "potrzebuje 3 zl bo widzisz jak mnie trzesie..."
Zawsze mu daje i nie uwazam by go to "zmenelazalo"...on jest juz na samym dnie i dla niego nie ma juz ratunku...
[#15] Re: hmmmm

@Prince, post #2

W takim bogatym (k)raju jak USA też są.

Sprawa jest trochę bardziej skomplikowana niż to się wydaje. Z tego co wiem, to wszystko to właśnie _zaczęło_ się w USA w pierwszej połowie lat dziewięćdziesiątych (i chyba, ale tutaj bardzo duże chyba, w Wielkiej Brytanii). Na Europę przyszła kolej później (Niemcy). Polska opierała się dosyć długo tej nowej polityce/ideologii, ale tak jak w przypadku każdego nowego trendu przyszedł czas i na nas.

Wszystko to jest dosyć trudne do przekazania. Portal ten nie jest najodpowiedniejszym miejscem do takich spraw. Poza tym trzeba mieć wiedzę w pewnych dziedzinach i poznać pewne rzeczy, które zazwyczaj bywają skrzętnie ukrywane, a nie rozgłaszane.

[#16] Re: hmmmm

@Mat, post #7

Pokaz mi socjalizm z lepsza strona...

To, że ludzie mentalnie nie dorośli do pewnych idei, nie oznacza tego, że te idee są błedne.
Obecna rzeczywistość idealnie oddaje prawdziwą naturę człowieka - zachłannego egoisty, który widzi najczęściej jedynie czubek własnego nosa.

Jestesmy dopiero na poczatku drogi do lepszej Polski.

Doprawdy? A do jakich wzorców zmierzamy?

[#17] Re: hmmmm

@Prince, post #6

Przecież nikt nie każe Ci tego czytać, albo w tym uczestniczyć. ;)

[#18] Re: hmmmm

@malin666, post #11

zmieniło się to że uwolniliśmy się od wpływów Rosji itp.

Uwolniliśmy się od wpływów Rosji, ale sami sie pchamy pod wpływy USA, i Unii Europejskiej. ;)

i każdy może mówic co mu się podoba.

Za komuny - mówisz co chcesz, w odpowiedzi słyszysz: "stul pysk". Teraz - mówisz co chcesz, w odpowiedzi słyszysz: "gadaj zdrów".

;)

[#19] Re: hmmmm

@AlaN, post #12

.. no , nareszcie ktoś w temacie.. ja generalnie uważam - jeśli proszą o kasę, ok, dostają a co z nimi zrobią to jest ich sprawa. Chcą się upić? Ok.. Chociaż oczywiście wolałbym aby inaczej spożytkowali kasę.. No ale tak z drugiej strony, gdybym ja się znalazł w takiej sytuacji, to na trzeźwo bym do ludzi nie wyszedł..
[#20] Re: hmmmm

@Mat, post #14

:)
[#21] Re: hmmmm

@TJindy, post #19

Kasa, owszem ale nie za darmo; nam wszystkim nikt nie daje kasy za free tylko trzeba na to zapracować. Chce kasę? Nia ma sprawy - niech zapracuje. Może grać, malowac, może śpiewać na ulicy, może mi popilnować samochodu, umyć szyby, wskazać gdzie zaparkować itp itd. Nie ma sprawy - zapracował -> zarobił. Ale za darmo? Kasę? O NIE! Jeszcze na łeb nie upadłem.
Chce jeść? A to inna sprawa, pójdę ja, pójdziemy razm i coś kupimy. Ale jak chce kasę w łapy - to niech zapracuje.

W Poznaniu siedziała kiedyś pod MPiK'iem grupka chłopaków. Grali na gitarze, harminijce, spiewali i mieli kartkę z napisem w rodzaju: "Nie jestem głodny, nie jestem chory, mam gdzie mieszkać - zbieram na piwo". Dostali ode mnie? Dostali. Czemu? Bo pracowali na to piwo grając, a nie wyciągali łapy "daj"!!!

[#22] Re: hmmmm

@Mat, post #14

Alkohol jest naturalnym skutecznym środkiem antydepresyjnym. Specjalnie użyłem określenia środkiem, a nie lekiem, bo jak wiemy, jest środkiem o krótkotrwałym działaniu, w swoich konsekwencjach zabójczym. Jednak gdy nie ma się dostępu do prawdziwych leków, pozostaje środkiem jedynym.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem