[#1] Efika
http://www.pegasosppc.com/gallery.php?id=128

Ktoś wie co to jest?

[#2] Re: Efika

@tomek, post #1

http://www.morphos-news.de/index.php?lg=en&nid=1122&si=1 masz
odpowiedź

[#3] Re: Efika

@Kaczus, post #2

Może ktoś by to mi przetłumaczył,bo nie jarze...ehh,Mój "łangielsky" :)

At the Forum, Genesi also introduced the EFIKA 5K2, a MPC5200 Performance Evaluation Board. Genesi will now work with graphics card manufacturers to optimize the board through the use of the onboard PCI support in order to transition to a smaller two chip board solution targeted at mobile and embedded applications

Do czego własciwie ta płytka ma służyc ??
[#4] Re: Efika

@tomek, post #1

Kino domowe ze skrzydełkami

[#5] Re: Efika

@tomek, post #1

Na zdjęciach z któregośtam PPC-Szoł w Chinach było widać kilka sztuk tego ... Zapowiada się fajnie.

[#6] Re: Efika

@Kaczus, post #2

zaiste odpowiedź w pełni wyczerpująca temat... ;)

[#7] Re: Efika

@Prince, post #4

a na poważnie?

[#8] Re: Efika

@waldiamiga, post #3

Pozostaje się tylko domyślać, że to pozbawiony kilku portów (PCI, LPT, FireWire) Pegasos... Innymi słowy taka "mała" Amiga ;)
Bardzo ciekawe czy da się na tym uruchomić MOSa. A jeszcze bardziej, czy będzie toto produkowane i jak skalkulują cenę. Jeśli w cenie kina domowego to nic tylko kupować :)

[#9] Re: Efika

@tomek, post #6

Jest to tyle ile wiem. Chyba nie chcesz, żebym wymyślał i opisywał
własne niestworzone historie, choć patrząc po newsach teraz jest moda
na opisywanie historii :))

[#10] Re: Efika

@tomek, post #7

kino domowe na Pegazosie

[#11] Re: Efika

@Prince, post #10

Chyba coś więcej bo po co kinu domowemu USB i sieć?
Jeśli traktować to jako kino to trochę rzeczy zbędnych, z kolei jak na komputer to trochę mało :(. Fajnie, że się Genesi dobrze bawi ale tak naprawdę to o co im chodzi???

[#12] Re: Efika

@tomek, post #11

Jeden slot PCI jest czyli można wrzucić VooDoo3 czy Radeon 9000 PCI.Tylko nie widzę slotu na pamięć
[#13] Re: Efika

@waldiamiga, post #12

RAM jest na płycie - te samsungi...
http://www.samsung.com/Products/Semiconductor/DRAM/DDRSDRAM/DDRSDRAMcomponent/512Mbit/K4H511638C/K4H511638C.htm
tylko nie mogę się doczytać ile tego jest 2*512MB?
A procek ma chyba tylko 400MHz :(

[#14] Re: Efika

@tomek, post #13

A nie czasami 2*512 MBit (czyli 1024 MBit) = 128 MB ram ??..(1024 podzielone przez 8)..Niech no mnie ktoś poprawi,jeśli się myle :)
[#15] Re: Efika

@waldiamiga, post #14

Chyba tak, czyli na pokładzie jest 256MB bez możliwości rozszerzenia :( to cieniutko jeśli ma to pomykać pod linuksem...
Dla MOSa byłoby dość :)

[#16] Re: Efika

@tomek, post #15

Ja to tam nie wiem, ale Kaczuś podał linka z którego wynika że jest tam G4 1GHz i 1024MB ramu i "trochę" dodatków. Zapomnieliście już co boski B.Gates kiedyś powiedział, że 640kb powinno wystarczyć każdemu?

[#17] Re: Efika

@Prince, post #16

Hmm, radze sie zapisac na jakis kurs angielskiego ;)
[#18] Re: Efika

@tomek, post #15

w mosie dużo pamięci idzie na jita
[#19] Re: Efika

@marcik, post #17

Wiesz, to dobry pomysł :) Ja po prostu tak to zinterpretowałem, nie jestem nieomylny. Ale w takim razie link na który się powoływałem co opisuje?

[#20] Re: Efika

@Prince, post #19

Lwia czesc jest o zestawie kina domowego opartego na pegazie2 a o EIFKA pisza jedynie ze jest to plyta rozwojowa oparta na MPC5200, ktora docelowo ma miec zintegrowany uklad graficzny.
[#21] Re: Efika

@Prince, post #19

Tam jest spis elementów Pegasosa II (1GHz G4, 1024MB DDR RAM), na którym było prezentowane kino domowe oraz informacja, że pokazali płytkę EFIKA 5K2. EFIKA jest oparta na procesorze MPC5200 (czyli 603e z peryferiami) taktowanym zegarem 400MHz i ma na stałe zamontowane 128 MB pamięci (2 kostki po 512 megabitów).

[#22] Re: Efika

@Marcin, post #21

Pozwolisz Marcinie, że nadal "podrążę" temat. Nie znam angielskiego na tyle aby w pełni zrozumieć co tam jest opisane, a myślę że nie tylko ja bym skorzystał na wyjaśnieniu. W Newsach nie było wzmianki o tym, więc to chyba nic ważnego. Ale mimo wszystko:
Słusznie zinterpretowałem prezentację kina domowego na Pegu II. Ale co ma wogóle z tym wspólnego EFIKA 5K2? Czy to nowy model Pegososa?

[#23] Re: Efika

@Prince, post #22

Spokojnie - microPegasos to to raczej na 100% nie będzie. Na płytce wytrawiono dwa istotne napisy (widać na fotkach): 1) bplan GmbH - czyli nie jest to produkowane w żadnym Bangladeszu, przynajmniej obecnie - i bardzo dobrze. 2) Performance Evaluation Board ... I ja to drugie nie całkiem rozumiem. Pojawiają się sugestie, że docelowo to ma mieć zintegrowaną grafikę - czy to oznaczałoby zniknięcie slotu PCI? (na zdrowy, chłopski rozum - po co PCI w STB ...) Napis zdaje się sugerować, że ten 5200 all-in-one z Freescale to też nie jest ostateczny wybór. Więc:

1) Trendy na rynkach zdają się sugerować, że nie zobaczymy tego w formie komputera. Raczej jako STB - z ewentualną możliwością odpalenia MOSa albo Linuxa.
2) [troll_mode_on]Na takiej płytce (w obecnej konfiguracji) po wsadzeniu Voodoo 3-5 do slotu można lecieć na Marsa i spowrotem. To jest tylko kwestia tego, czy ma się otwarty umysł, czy jest się owieczką, sparaliżowaną brakiem przeglądarki i ofisa. [troll_mode_off]
3) Jakby chcieli to sprzedawać w obecnej formie dla nawiedzonych geeków, to ja się z miejsca na to piszę.
4) Całość zdaje się być prototypem lub wczesnym stadium odpowiedzi "Powered by Freescale" na cacko o nazwie AHT Ariana (powered by IBM).
5) Slot PCI i zero "multimediów" poza jakimś układem dźwiękowym ... być może trwają pracę nad czymś znacznie, znacznie ciekawszym i potężniejszym (narazie w formie karty PCI) niż tylko wsadzenie w to jednego z laptopowych chipów graficznych. Cóż, może to niepozorne maleństwo stanie się najbardziej amigową amigą nowej generacji? (już pal licho, że ten slot poleci w wersji wielkoseryjnej)

[#24] Re: Efika

@htn, post #23

Update do poprzedniego postu (dla lubiących spiskowe teorie): Jakiś czas temu BBRV rzucili trochę kasy, dając początek kolejnemu AROSowemu bounty ... Po szczegóły odsyłam na aros-exec. Wnioski można produkować do woli pod spodem.

[#25] Re: Efika

@Marcin, post #21

> i ma na stałe zamontowane 128 MB pamięci (2 kostki po 512 megabitów).
[#26] Re: Efika

@htn, post #23

A pomyslales np o tym, ze moze mysla o zrobieniu laptopa?

[#27] Re: Efika

@htn, post #24

Ogólnie BBRV wspieraja jeśli mogą wiele systemów, bo wiedzą, że im
więcej ich tym lepiej. W sumie jeśli dobrze pamiętam do ArosTeamu
poszły 2 pegasosy...

[#28] Re: Efika

@Kaczus, post #26

Nie myślą, laptop ma najniższy priorytet z tego co wiem bo gadałem na ircu z pewną osobą ;) Taki laptop byłby bardzo drogi, a Efika raczej ma służyć do innych zastosowań, zupełnie innych pomysłów niż laptopy.

[#29] Re: Efika

@htn, post #24

Ogólnie BBRV wspieraja jeśli mogą wiele systemów, bo wiedzą, że im
więcej ich tym lepiej. W sumie jeśli dobrze pamiętam do ArosTeamu
poszły 2 pegasosy...

[#30] Re: Efika

@grxmrx, post #28

Ja dałem tylko przykład, do czego może się przydać płyta all in one...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem