[#1] Koniec z AGP?
Od jakiegoś czasu przeglądając nowe płyty główne dla PC(najwyszej klasy) , zauważyłem że zaprzestano je wyposażać w AGP tylko w:
PCI Express x16/x1 interface
Czy to koniec z AGP ?

przykaład :
kliknij Tu!

[#2] Re: Koniec z AGP?

@krismiszcz, post #1

A skąd to zdziwienie? Intel coś ze 2 lata temu, chyba na CEBIT 2003 ogłosił że wstrzymuje dalsze prace nad rozwojem AGP i wszystko. Sen to Ty masz mocny...

[#3] Re: Koniec z AGP?

@LeMan, post #2

wow, bo przez pare miesięcy(lat) wogle się Pcetami nie interesiłem, ale to dziś mnie bardzo ździwiło

[#4] Re: Koniec z AGP?

@krismiszcz, post #3

Coz, kto by sie zreszta pecetami przejmowal.

Szkoda tylko ze do naszego srodowiska dopiero wchodzi AGP, i to tak x2, maks x4, a w pecetach juz x8 wycofuja... PCI Express pewnie tez dostaniemy dopiero jak w pieach juz wycofia :/

[#5] Re: Koniec z AGP?

@krismiszcz, post #3

Tak to już jest. Dziwny jest rynek komputerowy. Tutaj postęp i zapotrzebowanie dyktują producenci - a nie konsumenci.
[#6] Re: Koniec z AGP?

@ako, post #4

A co nam da szybsze AGP?

Swoja droga, to gdzie w naszym srodowisku jest AGP x4? :)
[#7] Re: Koniec z AGP?

@krismiszcz, post #3

PCI-Express x16, a to pozcątek technologii, SATA II podobno niedługo ma być SATA III a stare dyski PATA mają zniknąć do końca 2006, DDR2,
Napędy BlueRay , podobno teraz można zmieścić 50 GB na zwykłym krążku

dyski holograficzne -> http://komputery.webwweb.pl/?a=txt&id=1041
wygląda jak dyski w Star Treku ;)

, ...echhh, ciekawe czasy nadchodzą, szkoda tylko że w naszych maszynkach nie da się tego zamontować :(
[#8] Re: Koniec z AGP?

@Olo, post #7

Poczekajmy trochę, to i w A1200 będziemy sobie montować te holograficzne dyski :D :D W końcu dało się CD-RW, ZIP czy LS-120, to i to się zrobi
[#9] Re: Koniec z AGP?

@Sasquatch, post #5

Sasquatch napisał(a):

> Tak to już jest. Dziwny jest rynek komputerowy. Tutaj postćp i
> zapotrzebowanie dyktują producenci - a nie konsumenci.

Może nie tak do końca.Karta PCI-e jest o wiele tańsza od AGP wiec z punktu widzenia klienta to chyba dobre posuniecie.

[#10] Re: Koniec z AGP?

@piter144, post #9

Na dobrą sprawe nawet agp4 nie wykorzystuje sie bo większość danych jest w pamięci karty i nie idzie przez agp. A co do pci-e to nowy standard do kart muzycznych i etc. Seriall ata też nie jest nadzwyczajny ;) scsi też ma przejść na seriall;). Pozdr
[#11] Re: Koniec z AGP?

@MikeN, post #8

MikeN napisał(a):

> Poczekajmy trochę, to i w A1200 będziemy sobie montować te
> holograficzne dyski :D :D W końcu dało się CD-RW, ZIP czy
> LS-120, to i to się zrobi

Pewnie aż do tego dojdzie, że to Ami będzie przystawką do sprzętu, zamiast na odwrót. :)
[#12] Re: Koniec z AGP?

@marcik, post #6

Um, zapedzilem sie, chyba w mailu ktorego dostalem kiedys od Elboxu byla mowa o mozliwosci takowego w Sharku

[#13] Re: Koniec z AGP?

@Sasquatch, post #11

Przeciez juz tak jest (vide PPC+BVision, o mitycznym Dragonie nie wspominajac)...

A tak vogle: sprzet PC najwyzszej klasy - i tu link do MSI
Chciales raczej napisac - sprzet najnowszy...
[#14] Re: Koniec z AGP?

@Masta Krishna, post #13

To był przykład
MSI nie jest taki zły!! Cena tej płyty wynosi około 1000zł !!
Jak chesz mogę ci podać link do Asus-a czy Soltek-a, hehe bo w ASrock to jeszcze nie widziałem

[#15] Re: Koniec z AGP?

@krismiszcz, post #14

Hehe...No wiem...Tak sobie zazartowalem..

A co do twojego topica to ja juz jakis rok temu zaobserwowalem wysyp kart PCI-E... A teraz juz nawet na Allegro jest osobna kategoria dla nich...
Swiat idzie do przodu...Szkoda, ze nie my.... :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem