[#1] Koniec ery dyskietki?
Joseph McCollum w artykule próbuje przekonać, że czasy stacji dysków i dyskietek powinny już odejść w zapomnienie. A jakie jest Wasze zdanie?
[#2] Re: Koniec ery dyskietki?

@mailman, post #1

Według mnie ma racje dyskietki są już stare jako nosniki danych obecnie każdy nosi swoje dane na cd-rw lub jakiś innych czytnikach usb, ktore są szybsze i co ważne więsksze.

Ostatnia modyfikacja: 13.07.05 19:12
[#3] Re: Koniec ery dyskietki?

@mailman, post #1

Niektórzy mogliby powiedzieć że już odeszła, ale mimo to nadal stacje są produkowane, montowane w komputerach (i nie tylko). Można by je porównać do kaset magnetofonowych. Ale moje zdanie jest takie że kaseta "przeżyje" stację dyskietek.
Gramofony też miały odejść, podobnie jak wzmacniacze lampowe, a obecnie zaczyna się je produkować coraz więcej i należą do sprzętów z najwyższej technologicznie i jakościowo półki.
(oraz cenowo). Ja flopa nie wyrzucam i nadal go używam!

[#4] Re: Koniec ery dyskietki?

@Prince, post #3

Coż kasety może i prztrwaja ale dyskietki nie mająszans na to to poprastu stray nośnik danych i tyle za kilka tal to samo bedzie z CD wyprze je DVD taka jest kolej rzeczy i naturalny rozwoj techniki.

[#5] Re: Koniec ery dyskietki?

@mailman, post #1

No ja w piecyku nie mam stacji dysków już od dwóch lat i wcale mi to nie przeszkadza.
[#6] Re: Koniec ery dyskietki?

@mały, post #5

Ech... Mi sie zepsula i nawet mi sie nie chce naprawiac, ale mam w 2 PC na szczescie, bo na czyms trzeba bylo nosic jakies projekciki (matlab 4.0) na laborki gdzie stoja same pentiumy 100 nawet bez cd-romu ... :/
[#7] Re: Koniec ery dyskietki?

@mailman, post #1

Hmm... dyskietka fakt, że jest - jak na dzisiejsze czasy - starym rozwiązaniem. A jednak czasami są sytuacje, że bez flopa ani rusz. Padł system --> pozostaje flop. Ja nie wyobrażam sobie odciąć się od flopa - jak używam go 2x na rok to dużo, a jednak uważam że to potrzebny element mimo że praktycznie kurz zbiera. Czasami jednak trzeba przenieść jakieś zdjęcie, pliczek, dokument itp do innego kompa a nie wiem z jakim bedę miał doczynienia: a flopa raczej znajdę w każdym komputerze. No chyba, że ktoś tylko włącza komputer, i albo gra albo łazi po sieci. Wówczas faktycznie flop mu nie potrzebny.
Dla mnie jest on niezastąpionym urządzeniem w sytuacjach awaryjnych i nie pozbędę się go jeszcze bardzo długo; tym bardziej w takich komputerach jak Amiga-Classic, starsze laptopy i inne dawne wynalazki.
[#8] Re: Koniec ery dyskietki?

@mailman, post #1

Ja ma od 2 lat laptopa Fujistsu Siemens i nie ma on w ogóle zainstalowanej stacji flopków... przenoszę dane proprzez pendrive'a lub płytki CD... jakoś nie odczuwam braku dolegliwości flopka... a dyskietek w amigowym standardzie i tak bym nie odczytał... także brak flopka to żadna strata obecnie IMHO...

[#9] Re: Koniec ery dyskietki?

@mailman, post #1

"Floppy disks are 3 ½ inches in size and only hold 1.44 Megs of data."

A nieprawda, bo 1.76MB

Od niedawna mam iMaca no i na początku bez flopa było faktycznie paskudnie, bo żeby przenieść nawet te kilka kB danych trzeba było wypalać CD-RW, chociaż mam o tyle dobrze, że mam wersję z nagrywarką, a co ma powiedzieć posiadacz iMaca bez nagrywarki?

W sumie teraz mam piecyk spięty z makówką ethernetem 100Mbit, a stacja dysków w piecyku i problemu ni ma :)

I tak flop będzi mi jeszcze długo służył do przenoszenia danych na ami, bo mam do wybory - dyskietka, albo twiordij disk, a dla tych kilkudziesięciu kB twardego nie ma co podłączać :)

Zresztą myślę, że tam, gdzie przenosi się małe ilości danych stacje dysków jeszcze długo przetrwają, może i z czasem wyprą je pendrive'y, ale w wielu dziedzinach (chociażby jako część aparatury kontrolno-pomiarowej) wciąż przecież używa się starych komputerów bez USB, czy PCMCIA, albo inszych wynalazków, a przenosi się niewielkie ilości danych i nie ma sensu pakować tam najnowszego sprzętu, bo prądu to żre ze 3 razy więcej, a moc obliczeniowa będzie wykorzystana tylko w kilku procentach.
[#10] Re: Koniec ery dyskietki?

@shg, post #9

Zgadzam się z przedmówcą , przejdźmy od słow do czynów..

Pozatym istnieje jeszcze coś takiego jak całe systemy które mieszczą się na dyskietce - np. Linux. No może bez grafy, ale jako udostępniacz netu z paroma fajnymi funkcjami to już coś :D

No i gabaryty. I możliwość bootowania z dyskietki. I.. wiele innych :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem