[#9]
Re: Koniec ery dyskietki?
@mailman,
post #1
"Floppy disks are 3 ½ inches in size and only hold 1.44 Megs of data."
A nieprawda, bo 1.76MB
Od niedawna mam iMaca no i na początku bez flopa było faktycznie paskudnie, bo żeby przenieść nawet te kilka kB danych trzeba było wypalać CD-RW, chociaż mam o tyle dobrze, że mam wersję z nagrywarką, a co ma powiedzieć posiadacz iMaca bez nagrywarki?
W sumie teraz mam piecyk spięty z makówką ethernetem 100Mbit, a stacja dysków w piecyku i problemu ni ma :)
I tak flop będzi mi jeszcze długo służył do przenoszenia danych na ami, bo mam do wybory - dyskietka, albo twiordij disk, a dla tych kilkudziesięciu kB twardego nie ma co podłączać :)
Zresztą myślę, że tam, gdzie przenosi się małe ilości danych stacje dysków jeszcze długo przetrwają, może i z czasem wyprą je pendrive'y, ale w wielu dziedzinach (chociażby jako część aparatury kontrolno-pomiarowej) wciąż przecież używa się starych komputerów bez USB, czy PCMCIA, albo inszych wynalazków, a przenosi się niewielkie ilości danych i nie ma sensu pakować tam najnowszego sprzętu, bo prądu to żre ze 3 razy więcej, a moc obliczeniowa będzie wykorzystana tylko w kilku procentach.