[#1] Debug LCD
Pamiętacie skąd się wzięło słowo "debug" w informatyce? Ja muszę właśnie dosłownie oddebugować komputer, a dokładniej monitor. A ten na nieszczęście jest sobie w technologii LCD.
Od paru dni zaobserwowałem dziwne zjawisko (śmieszne, ale prawdziwe):
otóż wewnątrz panelu wyświetlającego zauważyłem łażącego malutkiego robaczka, taki może na 2mm długości. Taka "łażąca" kreseczka na ekranie.
Łaził, łaził, w końcu zdechł w dość widocznym miejscu.
Nie mam pojęcia jak taki panel jest skonstruowany, że on dostał się na matrycę. Chciałbym się dostać do niego, ale nigdy nie rozbierałem takiego monitora, nie mówiąc już o dostaniu się do samej matrycy.

Ktoś wie czy można bezpiecznie rozebrać i złożyć taki panel?

p.s. Przyznaję, że go nie karmilem,w dodatku monitor podłączony do pc a każdy wie jak cięzkie jest życie w środowisku winowsowym Tutaj nawet wirusy zdychają!

[#2] Re: Debug LCD

@Prince, post #1

prędko chyba odpowiedzi nie dostaniesz... ... ...

[#3] Re: Debug LCD

@Prince, post #1

Raczej go nie wyjmiesz. Jedynie delikatnie możesz przycisnąć matrycę może się bardziej rozmarze :>? ;]
[#4] Re: Debug LCD

@Prince, post #1

Jak jeszcze żył to trzeba było przywiązać samiczkę na zewnątrz sam by wyszedł, a teraz to Ci takie bydle przylezie.
[#5] Re: Debug LCD

@Sylwester, post #4

[#6] Re: Debug LCD

@Sylwester, post #4

Jakby mnie nie było przez kilka następnych dni, to zanczy że monitor gdzieś mnie wywlókł na spacer :o

[#7] Re: Debug LCD

@Prince, post #1

w mojej instrukcji od LCD jest napisane :

powód:
białe lub czarne punkty

rozwiązanie:
jest to 'normalny fenomen'. wyłącz monitor na 20min.

ale tak serialnie -> może zbyt długo używałeś nieodpowiedniej częstotliwości?

[#8] Re: Debug LCD

@Camelek, post #7

Wiem o czym mówisz, widziałem ten "normalny fenomen", a monitor niejednokrotnie był wyłączony na znacznie dłużej niż 20 min. Wygląda to zupełnie inaczej i jestem na 100% pewien tego co powyżej napisałem.

[#9] Re: Debug LCD

@Prince, post #1

Ekran w takim monitorze składa się z matrycy LCD, oraz podświetlenia pod spodem. To podświetlenie wygląda jakby było złożonych do kupy kilka warstw papieru i foli. Robaczek był pomiędzy warstwami tego podświetlenia.

UWAGA!!! Matryca jest wykonana ze szczególnie kruchego szkła!!

To BYŁ monitor ojca, sam go "odrobaczał" i sam ukruszył róg matrycy. To był fajny monitorek...

[#10] Re: Debug LCD

@Prince, post #9

UPS! Nawet się nie pochwaliłeś padem monitorka. - a nie mówiłem że lepsze CRT ?
[#11] Re: Debug LCD

@TJindy, post #10

Tylko jak nadłamiesz róg w kineskopie, to też nie będzie działać :)
[#12] Re: Debug LCD

@kmilota, post #11

Hmm. Chyba bym musiał mieć obcęgi zamiast rączek :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem