[#31] Re: Kulinaria :)

@yackar, post #29

dokładnie - chociaż to był stary podręcznik...
bo teraz nie mówi się o szczeblach ewolucji, co raczej o przystosowaniu ewolucyjnym, a ewolucja niekoniecznie musi biec w stronę wzrostu złożoności. a wracając do tej "pozycji taksonomicznej" to chodzi oczywiście o stary klasyczny układ "piętrowy" - najpierw pierwotniaki (zależy od czego zaczynamy), potem jakieś tam jamochłony, poprzez wszelakie robale od tasiemca zaczynając, w końcu Strunowce, na człowieku zakończywszy ;). spokojnie można zastąpić "pozycję taksonomiczną" "złożonością organizmu" - będzie lepiej...
[#32] Re: Kulinaria :)

@wali7, post #31

Ewolucja rządzi się swoimi prawami i nie zawsze jej celem jest dążenie do zwiększenia złożoności organizmu, a często do funkcjonalności (co ma być miarą przystosowani się do danych warunków środowiska). Jeżeli wziąźć pod uwagę ten drugi aspekt to okaże się, że nr 1 na świecie wśród organizmów zwierzęcych zajmują niesporczaki.
[#33] Re: Kulinaria :)

@yackar, post #32

Dla zainteresowanych link:
http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR4/C0405/06-QZD00095_Tardigrada.HTM
[#34] Re: Kulinaria :)

@yackar, post #32

ano właśnie...
klasycznym przykładem rewersji, czyli mutacji wstecznych jest spora część naszej sceny politycznej ;)
na serio, to największy sukces ewolucyjny (mierzony różnorodnością) odniosły owady - większość gat. na Ziemi to owady., a mierzone po biomasie - nie wiem... może jacyś przedstawiciele planktonu? bo ludzie na pewno nie.
[#35] Re: Kulinaria :)

@wali7, post #34

A ja dzisiaj robię rosół. Nie ma nic lepszego w te upały niż talerz gorącego rosołu. Daje w dekiel lepiej niż 0,5 l Krakowskiej...
[#36] Re: Kulinaria :)

@Grzegorz Kraszewski, post #14

ja nie cierpię wódki, malibu, ginu, rumu
po piwie usypiam za to wino mogę pić w dowolnych ilosciach
[#37] Re: Kulinaria :)

@yackar, post #32

ja stawiam na żachwy, pływają sobie wpierw ja rybki a potem osiadają na dnie i wchłaniają własny mózg
[#38] Re: Kulinaria :)

@rzookol, post #37

A potem co sięz nimi dzieje ?
[#39] Re: Kulinaria :)

@yackar, post #38

Bekają przeciągle i stąd te bańki na wodzie

Ostatnia modyfikacja: 28.07.05 15:10
[#40] Re: Kulinaria :)

@stony, post #35

A ja zajadam pizze sprzed 5 dni....ktora lezała caly czas w kuchni . lekko zajezdza ale jest spooko. ciekawe jak szybko teraz bede biegł do drzwi "z trójkątem" :D

[#41] Re: Kulinaria :)

@yackar, post #27

Winniczki na surowo czy jak? Pdobno we Francji jest to bardzo drogi i poszukiwany przysmak!

(Czerniny i flaków też nie trawię)

[#42] Re: Kulinaria :)

@yackar, post #28

Nie, dieta Kwaśniewskiego jest chyba przesadzona. Ja mniej więcej trzymam się zasad diety Montignaca, w której obowiązują dwie zasady. Pierwsza to unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (czyli podnoszących poziom glukozy we krwi), a więc ziemniaków (zwłaszcza frytek i chipsów), przeczywa z mąki wysoko przetworzonej (białego), białego ryżu, cukru i piwa (piwo ma wysoki indeks ze względu na zawarty w nim cukier, maltozę - stąd "mięsień piwny" się bierze). Druga zasada to nie łączenie w jednym posiłku produktów węglowodanowych i tłuszczowych. I to daje efekty, mimo siedzącego trybu życia mam jakoś tak więcej energii no i waga mi powoli spada, a jeszcze z 5 kg do normalnej trzeba zrzucić :).

[#43] Re: Kulinaria :)

@rzookol, post #36

A piłes wino "Byk Full" w dużych ilościach ?? :D

[#44] Re: Kulinaria :)

@PopoCop, post #1

To ja dodam pierogi, tzw. ruskie - prawdziwe paskudztwo!
O, i jeszcze zupy mleczne (ogólnie - gotowane mleko).

Co do piwa, ogólnie w Polsce jest paskudne - jakoś nie potrafię po pracy sobie usiąść i wypić piwko - ogólnie mi nie smakuje. Ale niedawno miałem okazję spróbować oryginalnego Heinekena (prawdopodobnie niepasteryzowanego) - no i to ja rozumiem, naprawdę można się delektować ;)
[#45] Re: Kulinaria :)

@Grzegorz Kraszewski, post #42

ja postanowilem nie jeść do czasu wydania mosa 1.5 ;)
[#46] Re: Kulinaria :)

@PL, post #44

PL napisał(a):

> To ja dodam pierogi, tzw. ruskie - prawdziwe paskudztwo!

Eno... Że ruskie to nie znaczy od razu, że paskudne. :P

> O, i jeszcze zupy mleczne (ogólnie - gotowane mleko).

Oj tak! Dobrze gada! Dać mu mleka! ;)

[#47] Re: Kulinaria :)

@malin666, post #43

ostatnio pilem wino "Wisnia" (po 3.50 za butelkę) i po 2 butlekach dopiero zacząłem coś czuć
[#48] Re: Kulinaria :)

@rzookol, post #47

tzn za butelkę jest standardowo 70 gr, chodzilo mi o cene jednostkową napoju
[#49] Re: Kulinaria :)

@rzookol, post #45

To możesz potrzebować zdolności fakira, bo inaczej nie dożyjesz ;)
[#50] Re: Kulinaria :)

@Grzegorz Kraszewski, post #42

Ja do połączeń typu węglowodany+coś tam dorzuciłbym białko (najcięższy grzech w tropologii). Tego typu łączenie powoduje, że w naszym żołądku ani jedno ani drugie nie trawi się prawidłowo, ze względu na różnicę wymagań co do specyfiki pH obu rodzajów produktów.
Co do piwa, to chyba lekka przesada bo trzeba sporo pić tego napoju aby wywołać jakikolwiek efekt "mięśnia piwnego". Ja lubię piwo i parę flaszek na miesiąc ma wręcz działąjie kojące. Poza tym jest to poniekąd ekstrakt
roślinny, a więc bogaty w ciekawe związki chemiczne. Ja osobiście jadam ryż
kasze czyli węglowodany ale w obecności warzyw, a mięso jeśli w ogóle to osobno, z wagą od kilkunastu lat nie mam problemów. Po prostu stoi w miejscu. Poza tym jeśli bardzo Ci zależy na poprawie kondycji i zdrowia to propounję suplementy diety (ziołowe), które oczyszczają organizm na poziomie komórkowym, a poza tym ustawiają hormony i cały metabolizm na właściwe tory. DZięki takiemu kompleksowemu podejściu osiągniesz trwały efekt.
[#51] Re: Kulinaria :)

@Prince, post #41

Raczej coś w rodzaju marynowanych śłimaków :)
Czerninę kiedyś jadłem i nawet OK.
Kiedyś pamiętam w lodówce w domu znalazłem coś takiego
"Kapusta morska" chyba z jakichś glonów i to było k***** wstrętne. Nie mogłem się pozbyć tego smaku przez cały dzień.
[#52] Re: Kulinaria :)

@Kokos, post #46

PIEROGI RUSKIE RULEZ :D to moje ulubione danie :D a mleko to tylko z płatkami corn flakes (R) :P

[#53] Re: Kulinaria :)

@PopoCop, post #1

W dupach się poprzewracało, tak :) Tego nie zje, a to tego.

Ostatnia modyfikacja: 29.07.05 11:20
[#54] Re: Kulinaria :)

@Grzegorz Kraszewski, post #14

Ziemniaki nie tuczą ;)

Tak się zastanawiam jak by taki mały murzynek z etiopi sobie wszedł tu i poczytał ... no ale tam chyba netu nie mają to i ja dorzucę swoje:

mizeria, krupnik, owoce morza, owoce lądu (a dokładnie ślimaczki czy żabie udka ;) ).

... nie sądziłem że można nie lubić piwa..
[#55] Re: Kulinaria :)

@Sasquatch, post #53

BRAVO!

Komuno wróć!

ATAAAACK!
[#56] Re: Kulinaria :)

@malin666, post #52

wiedziałem, że jakiś miłośnik się znajdzie, choć ja Ciebie nie rozumiem, nic a nic ;)
[#57] Re: Kulinaria :)

@grxmrx, post #3

grxmrx napisał(a):

> Piwo (i w ogóle alkohol), czosnek, cebula, kalafior, golonka,
> chrzan, cola, fa(s)t foody, jogurty.
> Jak mi się przypomną inne to może jeszcze dorzuce ;)
>
>
>
> Ostatnia modyfikacja: 27.07.05 21:34

Jogurt to coś wspaniałego :D jak cały nabiał zresztą
[#58] Re: Kulinaria :)

@Mleko, post #57

Dzisiejsze mleko w sklepach ma niewiele wspólnego z prawdziwym mlekiem. Ma zupełnie inny smak i właściwości! Starsi Amigowcy na pewno się ze mną zgodzą.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem