[#1] Upały
W TV podali, że z powodu upałów komputery padały jak muchy! W związku z tym pytanie: komuś z Was padł pecet?

[#2] Re: Upały

@Prince, post #1

Też oglądałeś TVN? :P Jakoś mi się w te baje nie chce wierzyć, zwłaszcza, że gościu powiedział, że to te starsze padają.

[#3] Re: Upały

@Prince, post #1

Padaja glownie laptopy - sam czytalem na egospodarka.pl, ze sporo padlo i bedzie padalo...

A co do desktopow - wszyscy giercownicy maja popodkrecane procki,karty gfx,plyty gl. i wszystko co mozliwe do granic mozliwosci(temperaturowych) - to pozniej takie sa efekty...
[#4] Re: Upały

@Kokos, post #2

Jesli mowil, ze starsze padaja to bez kitu jakas baja... Nie mieli juz co wrzucic na czas antenowy... Jak dobrze, ze (prawie) nie ogladam TV :)
[#5] Re: Upały

@Masta Krishna, post #4

Masta Krishna napisał(a):

> Jesli mowil, ze starsze padaja to bez kitu jakas baja...

Żeby było jasne - mówił to gościu, który przypominał serwisanta. :P

> Nie mieli juz co wrzucic na czas antenowy... Jak dobrze, ze
> (prawie) nie ogladam TV :)

Dodam ze swojej strony, że TVN śmierdzi. Maltretowany przez demoscenowców Polshit nieźle się wybił i nadaje (przeważnie) programy z klasą. Ale i tak głównie oglądam tylko programy informacyjne. :)

[#6] Re: Upały

@Masta Krishna, post #3

no wlasnie dlatego amisi nie odpalam narazie (cd-rom, fast-ata i blizz w a1200 desktop)... procka athlonka64 skrecilem z 2450Mhz na normalne 1800Mhz.. martwi mnie tylko HDD ktory w "idle" ma 50stopni :S

xboxa nawet nie tykam.. bo ten z kolei na dzien dobry ma 64 stopnie na starcie (nie ma to jak pasywne chlodzenie PIII)

generalnie dobrze jest na okres upalow skrecic wyzylowane do granic mozliwosci procki/gpu.. i ewentualnie zdjac bok obudowy w przypadku gdy mamy kiepska cyrkulacje powietrza w budzie... lepiej dmuchac na zimne.. ehkm.. tzn. na cieple

Pozdrawiam i niskich temperatur zycze :)
[#7] Re: Upały

@Arven, post #6

Mnie tam upaly nie przeszkadzaja... odpalam Ami (otwarta towerka), PS2, magnetowid, dekoder, i dzis taki zestaw pracowal bez przerwy ok 5h (glownie PS2 ;)). Jak widac - nadal sie trzyma :D
Zreszta w zeszle lato tez tak bylo... eee, albo te 'dzisiejsze' komputery takie gowniane robia ze roche przygrzeje to od razu sie wypala razem z obudowa, albo ki czort....

Swoja droga - czyzby zabezpieczenia przed przegrzaniem procka w BIOSie PC nie dzialaly, czy moze ustawili na 100 stopni i mysleli ze tyle wytrzymie? ;) Tyle to tylko BVision leciala (jajka mozna bylo smazyc)

[#8] Re: Upały - Konsole

@ako, post #7

Taki mały OT. Jak bardzo grzeją się współczesne konsole? Ostro "dają"?

[#9] Re: Upały

@Prince, post #1

Moja Amiga z kręconym PPC trzyma się całkiem ciepło, yyy to znaczy dobrze :) Aczkolwiek jak to powerka w klasyku: nic nie robi cały dzień :D Muzy dzisiaj nie słuchałem, więc dekodowanie mp3 odpadło, wszystkie filmy (spoko-to tylko VCD) dostępne w domu już dawno obejrzałem, a "pałerowe datatajpy" nie robią na nim większego wrażenia (tj. temperatury :) )

[#10] Re: Upały

@Prince, post #9

Moje G4 jest cały czas dociążone do oporu liczeniem OGR-25 (AltiVec też się grzeje, a co). Tylko że procek jest na wierzchu, więc ma dobrą cyrkulację powietrza...

[#11] Re: Upały - Konsole

@Kokos, post #8

W sumie pewnie zalezy od gry, ale przy powietrzu wylatujacym z wnetrza PS2 mozna sie troche ogrzac. W porownaniu do powietrza wylatujacego z PC to wlasciwie nic. Niemniej jest cieplo. Konsoli w pracy to jednak nie przeszkadza.

Ja bym nie pytal jak sie grzeja dzisiejsze konsole, zapytal bym raczej, jak beda sie grzac next-geny. Pewnie nawet w zimie bedzie 30 stopni w pokoju ;)

[#12] Re: Upały - Konsole

@Kokos, post #8

Mój PSOne działał dzisiaj około 7 godzin...Płytka była gorąca jak po wypalaniu z predkoscią 52x , wstawki FMV zaczęły skakać no i spód konsoli był gorący...Ale PSOne nie jest Next-Gen-em :P

[#13] Re: Upały

@Prince, post #9

Właśnie skończyłem oglądać drugi film na moim PPC 233MHz podkręconym z 166Mhz chyba.Jak dorwę jakiegoś pc to przerabiam sobie filmik divx na mpeg-1. Mam zdjętą obudowe z A1200 Tower profilaktycznie. Na PPC nie ma wentylatora. Kiedy nie ma obudowy radiator na PPC nie jest gorący. Gdy obudowa założona, to radiator rozgrzewa się bardzo silnie.

Czy procki PPC mają jakieś zabezpieczenie termiczne? Planuje założyć na ten radiator wiatrak. Radiator jest oczywiście na PPC dodatkowy. Oprócz tego firmowego płaskiego cienkiego. O ile tylo taki był oryginalnie?

Jeśli chodzi o zwisy kompa to miałem niedawno problem ale nie od przegrzania raczej tylko od styków na złączu karty turbo. Poodginałem je i teraz jest dobrze. W ciągu kilku dni jednak zdarzył mi się jeden zwis kompa. Pracuje na Ami po kilka godzin dziennie co najmniej.

Te nietypowe zwisy i ten ostatni pojedyńczy objawiały się tym, że komputer się sam nie zrestartował, ale obraz na ekranie został jakby zamrożony (to pewnie przez te upały ;) Wskaźnik myszy ani drgnie. Elementy graficzne są nietknięte. Co mogło być tych objawów przyczyną. Wygląda na to że styki na złączu turbo. Ale może ktoś miał w swoim kompie takie zjawisko?

Mam voodoo i mediatora na pokładzie mojej maszyny.
[#14] Re: Upały

@Prince, post #1

PC - chodzi dziś praktycznie cały czas - niekręcony AthlonXP.
laptop PC (120MHz) - działa w sumie ok 4 godzin bez kłopotu.

I teraz najlepsze:

Amiga1200 - .......padła! Padła z gorąca po 30 minutach działania! Non-stop zwiechy, kłopoty z odczytem z HD, niewykrywanie HD itp kwiatki. Dodam, że kilka dni temu chodziła bez problemu :D

Ostatnia modyfikacja: 29.07.05 22:06
[#15] Re: Upały

@Prince, post #1

Mój pegaz 1 też doś inetensywnie pracował dzisjaj zresztą jak codziennie ostatnio, nagrywarka caly zcas coś wypalała a czasami to i dwei naarz :) no i trzy dyski działają nonstop w tym jeden scsi ten to sie grzeje dopiero nic chyba nie osiąga takich temeperatur jak scsi :), a przez ten cały czas czujnik temp w wew. zamkniętej obudowu pokazywał 36-38 stopni więc nie jest źle niektórzy na dworze mieli cieplej dzisjaj :D

[#16] Re: Upały

@rjack, post #13

Tak, ja również zaobserwowałem to dziwne "zamrażanie". Podejrzewałem, że przyczyną zamrażania jest zbyt wysoka temperatura

[#17] Re: Upały

@Prince, post #1

moj peg dziala bardzo ladnie jak dotad...
zabaczymy co bedzie dalej ;)

[#18] Re: Upały

@Prince, post #1

Mi w pracy padl pecet :) PII-400 na boxowym coolerze - musiałem rozkręcić obudowę i ruszył dopiero po ok 20-30min

[#19] Re: Upały

@Pawel Kobylarz, post #15

Mój Celeron 433@540-grałem dzis w Unreal Tournament od 5 rano po sieci - na moim kompie byl postawiony serwer na ktorym grałem ja i 5 innych osób - jakies 20 minut temu wyłaczyłem Unreala - patrze a taki programik z Abitu wywala mi - Cpu Temperature 65 C Najwyższa temperatura jaką osiągałem kiedyś to około 45 C ale to było gdy nie był kręcony :D Po za tym radiator na Tnt2 też był tak fajnie gorący :D W moim pokoju jest cieplej niz w innych :P

[#20] Re: Upały - Konsole

@Kokos, post #8

ps2 nie mam wiec nie bede sie wypowiadal... mam xboxa i o nim moge opowiedziec.. konstrukcja xboxa jest taka ze na procku P3 700Mhz zalozony jest tylko i wylacznie radiator wielkosci hmm.. 4-5cm.. i nic poza tym.. kolo procka jst gpu.. oczywiscie jest chlodzony w ten sam sposob... nad ta smazalnia jest dysk... a na prawo od dysku jest zasilka... i to wszystko jest chlodzone nieprawdopodobnie wrecz badziewiastym kreciolkiem 70mm Sunnona... ktory wyje niemozliwie..

przy starcie xboxik ma okolo 54 stopni.. a w bardzo upalne dni.. nawet 62-64 strpnie w idle.. po wlaczeniu gry (zalezy jeszcze jakiej) mamy cos okolo 74-76 stopni.. i to jest calkiem normalna temperatura dla tych zabawek... ciekawostka jest iz bardzo czesto uzytkownicy chcacy uciszyc/zmodyfikowac konsole przezywaja niemaly szok gdy sie okazuje ze pomiedzy prockiem a radiatorem nie ma ani miligrama pasty

to tyle jezeli chodzi o xkloca... az strach pomyslec jak wejda next next geny na rynek.. :P
[#21] Re: Upały - Konsole

@Arven, post #20

Czyli jak teraz z rowerami z marketów: zanim użyjesz, rozkręć i wszystko sam nasmaruj i poskręcaj
[#22] Re: Upały - Konsole

@Arven, post #20

Wtedy zaczną dodawać pastę termoprzewodzącą.

[#23] Re: Upały - Konsole

@Arven, post #20

Taaa PSX rulez :D Pomyśleć że przed kupieniem Amigi miałem chęc na XKloca....Ale zabrakło "keszu" i jest Amiga :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem