[#1] OS4 na Pegazie
Jak myslicie, czy jstnieje jakas chociaz mglista szansa na przeportowanie OS4 na pegaza? Bo szkoda inwestowac kase w nowy komputer, bez rozwijanego systemu operacyjnego. :S

[#2] Re: OS4 na Pegazie

@5K18a, post #1

masz forse kupuj ma1 bedziesz mial wszystko co ci potrzeba...
Pegasosa trzeba rozumiec i pogodzic sie z pewnymi rzeczami (jak brak mos 1.4.5..brak 3d dla radkow etc..)
Mnie to az tak nie boli a ma1(cena i jakosc ;)) nie kupilbym specjlanie dla os4
Na mosie jest jeszcze os4emu ale to drazliwy temat.

Bye

[#3] Re: OS4 na Pegazie

@AmiChris, post #2

MOS gone? :/ Eh... A jeszcze niedawno jak robiłem sobie porównanie Pega i A1 to wyszło na to, że hardware'owo ten drugi wypada zdecydowanie gorzej... A tu się okazuje, że MOS stoi w miejscu... :/

[#4] Re: OS4 na Pegazie

@5K18a, post #1

Nie ma żadnych szans. Eyetech ma umowę na monopol dla desktopów i nawet jeśli Ainc wkurzona nieporadnością Alana, zechce mu ten monopol odebrać to na pewno nie postawi na pegaza.
Tu wchodzą w grę sprawy ambicjonalne, stare wojny spory w sądach itd.

[#5] Re: OS4 na Pegazie

@Mufa, post #4

E tam, 'byznes iz byznes' i co mają takie czy inne sprawy do tego że można podpisać dobrą umowę która zadowoli każdą ze stron, nawet jakies ambicjonalne. Hyperion nie może lekceważyć przecież tego, że wielu użytkowników Pegasosa może kupić AmigaOS4.

[#6] Re: OS4 na Pegazie

@5K18a, post #1

wiesz to co teraz mówisz jest śmieszne, na Pegsosa praktycznie nie jest potrzebny OS4.0 bo jest MOS, na pewno jego funkcjonalność jest odpowiednia OS4.0 i niczym mu nieodbiega!!
...widziałem Pegasosy z MOS-em 1.4.5 na własne oczy i się przkonałem co to naprawde jest!

[#7] Re: OS4 na Pegazie

@krismiszcz, post #6

No nie prowokuj z ta funkcjonalnością ;) Jako użytkownik MorphOS-a stwierdzam, choć nie widziałem AmigaOS4 na własne oczy, wiem że ten drugi posiada wiele cech, których mos albo nie ma albo nie wiadomo czy kiedykolwiek się dorobi.
GrimReaper, Roadshow, AmiSSL, obsługa UTF-8 w IBrowse ;), polska lokalizacja i tak dalej. Nie ma sensu wymieniać, ale stwierdzenie że niczym mos nie ustępuje (czy jak napisałeś "nie odbiega" jest "brednioserialotwórcze" ;)

[#8] Re: OS4 na Pegazie

@AmiChris, post #2

> masz forse kupuj ma1 bedziesz mial wszystko co ci potrzeba...
> Pegasosa trzeba rozumiec i pogodzic sie z pewnymi rzeczami (jak
> brak mos 1.4.5..brak 3d dla radkow etc..)

Cena ma1 jest ustalona na astronomicznym poziomie. A do tego rozbudowa sprzetowa jest znacznie ograniczona. Za duzo wieksze pieniadze, otrzymuje sie produkt, ktory daje mniejsze mozliwosci rozbudowy niz Pegasos. Przeportowanie OS4 zwiekszylo by jego popularnosc, i przyczynilo by sie do zwiekszenia ilosci oprogramowania, ale zapewne zmniejszyla by sie sprzedaz A1 i tego sie glownie boja. A tak to pozostaje Pegasos, ktory jest rozwijany hobbystycznie. To, ze aktualna wersja MOSa wystarcza, nie swiadczy o tym, ze bedzie dalej na tyle nowoczesna. Pojawiaja sie nowe standardy, z ktorymi hobbystyczne rozwijanie systemu, moze sobie juz tak dobrze nie poradzic. A to ze jest alternatywa w Linuxie to mnie specjalnie nie pociesza, bo do linucha moge sobie rownie dobrze kupic PC albo jak chce uzywac ppc to MACa.

[#9] Re: OS4 na Pegazie

@krismiszcz, post #6

.widziałem Pegasosy z MOS-em 1.4.5 na własne oczy i się przkonałem co to naprawde jest!

No to jak jeszcze zobaczysz AOS4 na własne oczy to będziesz mógł się wypowiadac w oparciu o fakty które naocznie widziałeś. Ja tam akurat należę do tych którzy widzieli oba rozwiązania (choć MOS miał wtedy numer 1.4) i dochodzę do zupełnie odwrotnych wniosków.
Oczywiście każda pliszka swój ogonek chwali i niemal każda zapytana mosowca powie Ci że MOS jest lepszy, a AOSowca że lepszy jest OS4. Jednak można do tego podejść jeszcze inaczej, czy nie zastanawia Cię np. fakt że coraz więcej posiadaczy Pegasosa życzyłoby sobie na swe maszyny OS4, ale jakoś nie spotkałem posiadacza AONE który tęskniłby za sportowaniem MOSa na swoją maszynę.

[#10] Re: OS4 na Pegazie

@5K18a, post #8

Tak tylko gwoli scislosci to z ogolnie rozumianymi "nowymi standardami" zaden amigowy system sobie nie radzi i watpie czy kiedykolwiek bedzie ;)
[#11] Re: OS4 na Pegazie

@marcik, post #10

Tak tylko gwoli scislosci to z ogolnie rozumianymi "nowymi standardami" zaden amigowy system sobie nie radzi i watpie czy kiedykolwiek bedzie

Ze standardem SATA dla przykładu, OS4 już w tej chwili sobie radzi.

[#12] Re: OS4 na Pegazie

@grxmrx, post #5

Hyperion nie może lekceważyć przecież tego, że wielu użytkowników Pegasosa może kupić AmigaOS4.

Hyperion nie jest właścicielem marki jak i praw do systemu. Hyperion jest jedynie podwykonawcą, mającym prawo pisać OS4 dla AONE i classiców. Narazie nikt im tego prawa nie rozszerzył.

[#13] Re: OS4 na Pegazie

@Mufa, post #9

Cale to zamieszanie z OS4 powoduje, ze ludzie ktorzy sie zastanawiaja nad kupnem Pega, po jakims czasie moga zrezygnowac z pomyslu. Ja sam zbieram kase na Pegasosa, moze uda sie kupic w grudniu albo styczniu, ale im dluzej sie zastanawiam, tym bardziej widze ze powtaza sie sytuacja jaka miala miejsce z Amiga. Mamy na rynku wkoncu dobry komputer, ktory jest dobijany przez firmy, ktore powinny go promowac. Szkoda inwestowac prawie 2 tysiaki na kompa, ktory juz na samym poczatku moze byc konstrukcja nie rozwojowa. I to coraz bardziej odwodzi mnie od zakupu. W koncu UAE nic mnie nie kosztuje i moze tylko tu jest miejsce Amigi?? :S

[#14] Re: OS4 na Pegazie

@Mufa, post #11

Dobrze wiesz o co mi chodzi i nie wciskaj tutaj na sile reklamy OS4. Jesli ktos sie kieruje obsluga najnowszych standardow (notabete SATA nie jest juz takim - obecnie za taki mozna uznac SATA2 ale pewnie za jakies pol roku nie bedzie juz najnowszym standardem) to z amigowych systemow powinnien zrezygnowac z 10 lat temu.
[#15] Re: OS4 na Pegazie

@5K18a, post #13

Moja rada - zbieraj kase dalej. Jak, gdy juz ja bedziesz mial nic sie nie wyklaruje to idz ja przepic :D
[#16] Re: OS4 na Pegazie

@marcik, post #15

Pomysl jest wcale nie glupi Za ta kase, moge pobic swiatowy rekord w ilosci PROMILI KRWI W ALKOHOLU

[#17] Re: OS4 na Pegazie

@5K18a, post #16

A tymczasem lepiej uzywaj Amithlona niz WinUAE (u mnie taka przesiadka zaoszczedzila nerwow zwiazanych z produktami na "W" ;) ). Ale ja tam swoje zdanie wyrazam na swojej stronie WWW (http://mario.ppa.pl), aby nie rozpetywac biajtyk portalowych. :)
[#18] Re: OS4 na Pegazie

@5K18a, post #8

ups chodzi oczywiscie o mos 1.5

[#19] Re: OS4 na Pegazie

@AmiChris, post #2

ups chodzi o mos 1.5

[#20] Re: OS4 na Pegazie

@Mufa, post #9

wlasnie i tu od razu widac kto jest fanatykiem...
jak widac linuxa tez nie potrzebujecie..do czasu jak sie chce wczytac niektore pliki....ktorych os4 i mos nigdy nie beda obslugiwaly.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem