[#1] Amiga i C64
Witam,
Wczoraj udało mi się wreszcie przywieźć do domu i odpalić nie używany od dobrych 10 lat najlepszy komputer na świecie - Commodore 64. Ze stacją 1541II :) Wszystko działa pięknie, nawet dyskietki się nie "pozacierały", mimo upływu czasu i grubej warstwy kurzu :)

Mam jednak prośbę - czy jakaś dobra dusza pomogłaby mi i podesłała schemacik kabelka łączącego komodorka/stację właściwie z Amigą (1200)? Bo jak się okazuje, w tym momencie więcej programów na c64 mam na dysku amigowskim, niż na oryginalnych flopach. Może jeszcze ktoś podpowie jakim softem to wszystko (ten transfer znaczy) obsłużyć?
Miałem kiedyś coś takiego na grzybie, nawet działało (ech, to był jeszcze 286...), ale jakoś wolę przez Ami.

Pozdrawiam

Bartek
[#2] Re: Amiga i C64

@bartek, post #1

Polecam Easy1541 [/url]http://main.aminet.net/misc/emu/Easy1541.lha[url]

Schemat kabelka znajdziesz w dokumentacji. Wlasciwie nie jest to schemat tylko pisze ze trzeba polaczyc odpowiednie piny:

1541 ------ Amiga Parallel

2 ---------- 20
3 ---------- 5
4 ---------- 6 i 8 (te piny sa zwarte)
5 ---------- 7 i 9 (te piny sa zwarte)
6 ---------- 16

Dodatkowo kiedys zrobilem dodatkowo taki graficzny schemat. Jak chcesz to daj znac na andrzejdrozd@interia.pl

Aha, dokladnie wszystko sprawdz czy czegos nie pomylilem, poniewaz nie odpowiadam gdy cos sie spali. Kabelek nie wymaga zadnych dodatkowych czesci elektronicznych. U mnie dziala bez problemu.

Instalka Easy1541 jest reczna, ale prosta. Wystarczy wrzucic pliki z l do L:, libs do Libs: itd.
Toolkity wrzuc najlepiej do C:, poniewaz program obsluguje sie z Shella (w dokumentacji wszystko widac jakich parametrow nalezy uzyc). Dodatkowo w IECHandler sa mountlisty ktorymi mozna np. zamontowac stacje 1541 jako dosowa (czasami sie to przydaje).
Ogolnie sprawa wyglada tak. Jezeli bawiles sie stacja 1541 w C64 za pomoca tylko jakiegos kartridza, to mozesz miec problemy poniewaz wymgana jest znajomosc dosu1541 (jakby co to daj znac to przepisze pare linijek z ksiazki C64).

Ostatnia modyfikacja: 08.08.05 15:39
[#3] Re: Amiga i C64

@Andrzej Drozd, post #2

a jest jakis program by automatycznie przegrac zawartosc d64 na dyskietkę (np. dla gier niedosowych)
[#4] Re: Amiga i C64

@rzookol, post #3

Dzięki Andrzej!
trochę się pospieszyłem z tym pytaniem, bo na emulkach jest to dość zgrabnie opisane. Ale podałeś mi esencję, będzie łatwiej. Z dosem 1541 sobie jakoś poradzę - kiedyś nie miałem żadnego kartridża, coś tam w głowie pewnie zostało :) Tylko wtyczki trzeba jakoś będzie zdobyć...;)

co do pytania rzookola - easy1541 z tego co w opisie zauważyłem, umożliwia zgrywanie obrazu dysku (*.d64) na stację 1541. Więc nie powinno być problemów. Na grzybie tak to zresztą robiłem - leciało "obrazami" jak złoto. Stoi zresztą biedaczyna do tej pory na strychu - może jak się znów do domu (URLOP!) wybiorę, to i to przywiozę...

Pozdrawiam,

Bartek
[#5] Re: Amiga i C64

@rzookol, post #3

No wlasnie za pomoca Easy1541 mozna skopiowac obraz dyskietki D64, automatycznie. Np. tak z Shella/Cli:

iecwrited64 sciezka_dostepu:dyskietka.d64

Natomiast aby przegrac dyskietke do formatu D64 mozna wpisac np. tak:

iecreadd64 ram:gra.d64

(np. dla gier niedosowych)

W C64 nie bylo gier niedosowych. Najwyzej byly zabezpiecznone, aby nie mozna ich bylo kopiowac. Easy1541 potrafi przenosic zabezpieczone gry, a nawet mozna wylistowac zawartosc takich dyskietek za pomoca iecdir.
[#6] Re: Amiga i C64

@bartek, post #4

Tylko wtyczki trzeba jakoś będzie zdobyć...;)

Parallel kupisz w elektronicznym (nie pamietam teraz jakie ma oznaczenie), ewentualnie znajdziesz w jakims wiekszym supermarkecie kabel drukarkowy/nulmodem. Natomiast ten od stacji to nie wiem. Ja zrobilem z plastikowego korka po jakims...winie : i na goraco wbilem bolce.
[#7] Re: Amiga i C64

@bartek, post #1

Tylko PPA . Nie trzeba szukac daleko
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem