[#1] LEDy nagrywarki
Mam taki problem, kupiłem obudowę z taką klapką na zatoce 5,25 co to zasłania oryginalną klapkę napędu. Przycisk Open/Close mojej nagrywarki jest oczywiście przedłużony przez odpowiedni przycisk na obudowie, ale diodki nagrywarki są całkiem zasłonięte. Producent obudowy nie przewidział żadnych otworów do podglądu stanu LEDów.
Myślałem żeby już wiercić ale przyszło mi do głowy myśl że może na złączu IDE nagrywarki są odpowiednie sygnały, do których można by podpiąć 2 ledy oznaczające READ i WRITE.
Znalazłem w google takie coś:
http://republika.pl/elektronikjk/i1.html
Są tam piny 23 i 25 opisane jako zapis i odczyt do/z kanału we-wy.
Gdyby to były te piny których szukam to miałbym pełną swobodę w wyborze miejsca pod ewentualne wiercenie a może nawet nie musiałbym nic wiercić :)
Orientuje się ktoś w tym?
[#2] Re: LEDy nagrywarki

@R-Tea, post #1

Nie wiem czy to bćdzie działać. Nie wiadomo jakie są tam napićcia, diody mają przeważnie 3V, poza tym trzeba podłączyć GND (masa); Prościej by chyba było przełożyć diodć z napćdu w otwór w zatoczkć. Dwa kabelki, lutownica i otwór w zatoczce :)

[#3] Re: LEDy nagrywarki

@R-Tea, post #1

że może na złączu IDE nagrywarki są odpowiednie sygnały, do których można by podpiąć 2 ledy oznaczające READ i WRITE.

Uwierz mi na słowo - to ZDECYDOWANIE nie jest to, o co Ci chodzi.

[#4] Re: LEDy nagrywarki

@MinisterQ, post #3

cóż wypada mi się tylko zgodzić z przedmówcą...
Nie wydaje mi się żeby na taśmie istniały sygnały do sterowania diodami.. to już zależne od sprzętu. Ja na ten przykład mam diodkę 3 kolorową - zielona odczyt, pomarańcz zapis do 24x, czerwona zapis powyżej 24x.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to rozebranie obudowy i podczepienie sie pod ogyginalne diodki/diodę.
[#5] Re: LEDy nagrywarki

@TJindy, post #4

dzięki,
czyli będę musiał troszkę polutować w nagrywarce.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem