[#1] Drobiazg bez którego ciężko żyć :)
Człowiek przyzwyczaja się do dobrych rzeczy, które zwiększają komfort życia. Nie zawsze musi być to coś wielkiego, czasem nawet drobiazg staje się bardzo istotny. I stąd moje pytanie: czy masz w swoim komputerze jakiś drobiazg (sprzętowy lub programowy), bez którego ciężko wyobrazić sobie codzienną komputerową egzystencję?
W moim przypadku jest to programik YAK i jego dwie funkcje: wyświetlanie zegara na górnej belce WB oraz wygaszacz ramki wokół ekranu.

[#2] Re: Drobiazg bez którego ciêżko żyć :)

@PopoCop, post #1

Hmm... Niewiem czy ToolsDeamona da się nazwać drobiazgiem, ale bez niego to bybyło ciężko. To samo tyczy się IconMastera, dzięki niemu kopiowanie ikonek jest łatwe i przyjemne, i co najważniejsze ikonki zamieniane w ten sposób nie tracą tooltypów.

[#3] Re: Drobiazg bez którego ciężko żyć :)

@PopoCop, post #1

- Tools Deamon (nie dziala na MOSie. Wyprobuje jeszcze AppMenu, a gdy nie pojdzie, to...ehhh :( )

- DOpus4

- Exchange

- CED w C: ;)

- Scheduler

No i jakies sytemowe rzeczy, ale chyba nie o to chodzilo. Np.

- King-CON

- nowszwy ram-handler ktory blyskawcznie kasuje duzy plik z ramu

...
[#4] Re: Drobiazg bez którego ciêżko żyć :)

@PopoCop, post #1

Magellan, a zwłaszcza:
1. identyfikacja filetype'ów...
2. filetype'owe RMB pop-up menu...
3. system pisania Magellanowych skryptów ( nie mylić z ADOSowymi)...

[#5] Re: Drobiazg bez którego ciężko żyć :)

@PopoCop, post #1

Dla mnie jest to GrimmReaper. Jest jednak tyle różnych drobnych usprawnień w OS4, że za długo by wymieniać. Na codzień tak się do nich przyzwyczaiłem że nawet ich nie zauważam, jednak jak od czasu do czasu włącze A1200 z 3.1, to się wręcz gubię i zastanawiam jak ja tego mogłem przez tyle lat używać ;)

[#6] Re: Drobiazg bez którego ciêżko żyć :)

@PopoCop, post #1

Przedewszystkim Directory Opus Magellan II, jego listery i typy plików. Te funkcje które oferuje Ci YAK, mnie daje MCP (i kilka innych), poza tym używam ScreenSwitch'a (przełączanie ekranów po najechaniu kursorem na gadżet). A propos orientuje sić ktoś czy jest jakieś inne podobne do ScreenSwitch'a commodities?

[#7] Re: Drobiazg bez którego ciêżko żyć :)

@CzAjA, post #6

DepthMenu ?

[#8] Re: Drobiazg bez którego ciêżko żyć :)

@PopoCop, post #1

- File master ;)
- ongiś Mod2Smp - cool programik
[#9] Re: Drobiazg bez którego ciêżko żyć :)

@PopoCop, post #1

Wolfenstein: Enemy Territory - praktycznie nie ma dnia żebym tego nie uruchomił (chyba że mam kaca :)). Jest to jedyna giera jaką mam zainstalowaną i nigdy w życiu jeszcze jej nie odinstalowałem. Więc panowie... Attack !
[#10] Re: Drobiazg bez którego ciêżko żyć :)

@PopoCop, post #1

Dla mnie jest to rolka w myszce.. Jak przyjde do kogos kto jej nie ma, to odruchowo glaskam palcem po klawiszach :D

Ostatnia modyfikacja: 08.09.05 22:42
[#11] Re: Drobiazg bez którego ciêżko żyć :)

@PopoCop, post #1

Executive i Priman.
[#12] Re: Drobiazg bez którego cićżko żyć :)

@PopoCop, post #1

Moimi faworytami sa: DefIkons i FileMaster.
[#13] Re: Drobiazg bez którego ciężko żyć :)

@PopoCop, post #1

DosControl
[#14] Re: Drobiazg bez którego ciêżko żyć :)

@PopoCop, post #1

DM (nia pamietam pelnej nazwy, ale nie Disk Master ;) )
Takie maleństwo, kilka KB
- wygaszacz ekranu
- akcelerator myszki
- Click To Front
- przełączanie pomiędzy oknami i ekranami za pomocą kombinacji klawiszy myszki
- coś jeszcze, ale już nie pamiętam :P
Bo ja to mam taki lekki system i to mi najbardziej odpowiada - wszystko czego potrzebuję w jednym a i przy tym małe :].
Pozdrowienia dla pani od polskiego z technikum. I tak będę zaczynał zdania od "bo".

No i leciwe system-preferences (czy jak to się tam zwało) w DEVS: zamiast IPrefs.
O! I KingCON jeszcze, stosunek przydatności do rozmiaru bardzo duży :]
[#15] Re: Drobiazg bez którego cićżko żyć :)

@PopoCop, post #1

Z programów to: KingCON, TitleClock1001_3.x i AmiGG :)
Ze sprzętu to: Mediator, Spider, eFlasher i mysz z pięcioma przyciskami.
[#16] Re: Drobiazg bez którego cićżko żyć :)

@kmilota, post #15

Kopia pliku "Endcli" pod nazwą "P" :) żeby zamknąć okno shell'a wystarczy P+ENTER :)

No i programik "yStart", gdy odpalam Ami bez startup-sequence w celu odpalenia demka czy gry, to dzięki niemu nie muszę wpisywać tylko myszką klik,klik i jazda :)

Ostatnia modyfikacja: 21.10.05 18:44
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem