[#1] Radeony LE i VE
Wiem że literki SE w Radeonach przeważnie serii 9000 oznaczają okrojoną szynę danych do 64bitów, na forum MOSa Czajka pisał że LE (RAdeon 8500) oznacza brak drugiego RAMDACa. Czy tylko brak drugiego RAMDACa czy jeszcze coś oznaczają te literki? Może też szyna pamięci 64bit a nie 128 ?
A co oznaczają literki VE przy Radkach 7000 i chyba też 7500 ?
[#2] Re: Radeony LE i VE

@R-Tea, post #1

Z tego co pamiętam, to Radeon VE i Radeon 7000 to jedna i ta sama karta. Po prostu najpierw wyszedł Radeon VE, a potem z przyczyn marketingowych ATi nazwała to Radeon 7000. Natomiast skrót LE oznacza obniżenie częstotliwości procka i pamięci ( R8500LE 250/500MHz, R8500 275/550MHz) , Karty LE nadal mają szyne 128bit, ale często mają pamięci SDRAM a nie DDR co obniża ich wydajność .
[#3] Re: Radeony LE i VE

@Olo, post #2

a czy przypadkiem VE nie oznacza 32bit w radkach 7000 ?
na Allegro widuję radki 7000 32bit i 64bit.
[#4] Re: Radeony LE i VE

@R-Tea, post #3

Prawde mówiąc nie słyszałem o karcie Radeon 7000VE, dla pewności zajrzałem na stronke ATi i tam też nie ma takiej karty. Piszą tylko Radeon7000/Radeon VE, bo to jedna i ta sama karta ( tak jak R8500 i R9100) . CO do szyny, to chyba R7000 z 32 MB SDRAM miały szyne 32 bit, a R7000 32/64 MB DDR miały szyne 64bit , ale dokładnie nie pamiętam. Zresztą lepiej kupić chyba R7500 który jest znacznie lepszy od R7000 :D
[#5] Radeon PowerColor 7500LE 64

@R-Tea, post #1

Chciałem się was poradzić:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65483858

Jak myślicie, czy ten Radeon PowerColor ma 128 bitową szynę danych?
Sprzedawca twierdzi że tak, nawet wysłał mi skrinszota z jakiegoś testującego programu AIDA gdzie ten program rozpoznaje tą kartę jako 128bit.

tutaj
http://www.price.ro/d_PowerColor_RV2LB3_ATI_Radeon_7500_64_MB_DDR_64_biti___-placi-grafice-402.html
widzę identycznie wygldającą kartę tego samego producenta i w opisie jest 64bit.
Na tej karcie z allegro widać oznaczenie RV2L i jeszcze dalej coś po kresce,
Gościu mi na pisał że dalej pisze B364M co by potwierdzało że to te same karty.
Co o tym sądzicie? 64 czy 128bit ?

Ostatnia modyfikacja: 30.09.05 08:02
[#6] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@R-Tea, post #5

Coś mało kostek ram jak na 128bit ale mogę się mylić, domyślam się że chcesz tą kartę do Pega i zastanawia mnie jakiego typu jest ta karta, zgodna z x2/x4 czy wyżej?

[#7] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@Sylwester, post #6

a jak nie będzie zgodna z agp x2/x4 to nie pójdzie? nie zwracałem na to uwagi bo myślałem że wszystkie są kompatybilne w dół.
radeon 7500 to jest dosyć stara karta i raczej z agp x2 powinna być zgodna.

a ilość kostek ram jest zależna chyba od ilości pamięci (MB) a nie od szerokości magistrali pamięci (?)

Ostatnia modyfikacja: 30.09.05 10:52
[#8] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@R-Tea, post #5

Gdzie byłeś dobry człowieku jak ja swoją kartę 128bit sprzedawałem???

Poszła za jedyne 51 PLN...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64680686

[#9] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@Sylwester, post #6

Sylwester napisał(a):

> Coś mało kostek ram jak na 128bit ale mogę się mylić, domyślam
> się że chcesz tą kartę do Pega i zastanawia mnie jakiego typu
> jest ta karta, zgodna z x2/x4 czy wyżej?

Niekoniecznie za mało tych kostek, jeśli są 32bitowe, to 4x32=128

Karty Radeon, na których kości pamięci są ułożone w kształcie litery L, są zazwyczaj 128bitowe (ja bynajmniej na 64bitowe nie trafiłem), natomiast karty z oznaczeniami SE i kostkami pamięci tylko z jednego boku GPU są 64bitowe.

Warto zapytać sprzedawcę, czy kości pamięci na tym PowerColor 7500 LE są też po drugiej stronie karty, wtedy jest na 100% 128bit.

Co do AGP: na zdjęciu zamieszczonym na aukcji wyraźnie widać, że karta jest standardu Universal AGP 3.0, czyli może współpracowac ze slotami AGP 2x/4x/8x o napięciach 3.3V, 1.5V oraz 0.8V

Można to poznać po wycięciach na grzebieniu karty: jeśli są dwa, to jest właśnie karta uniwersalna do każdego slotu AGP (czyli z Pegazem też będzie działać), jeśli jest jedno bliżej gniazd dla monitora, to karta jest na 3.3V (AGP 2x/4x, z Pegazem też zadziała), a jeśli jest jedno wycięcie bliżej końca karty bez śledzia, to jest karta najnowszego standardu AGP 1.5/0.8V i z Pegazem nie zadziała.
[#10] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@R-Tea, post #7

R-Tea napisał(a):

> a jak nie będzie zgodna z agp x2/x4 to nie pójdzie? nie
> zwracałem na to uwagi bo myślałem że wszystkie są kompatybilne
> w dół.

Niestety nie pójdzie, bo w nowszych standardach zmieniały się napięcia.

> radeon 7500 to jest dosyć stara karta i raczej z agp x2 powinna
> być zgodna.

Tak, raczej problemu być nie powinno.

> a ilość kostek ram jest zależna chyba od ilości pamięci (MB) a
> nie od szerokości magistrali pamięci (?)

I jedno i drugie ma wpływ na ilość kostek pamięci

Ale bardziej jednak zależy to od szerokości magistrali, bo na nowszych Radeonach ilość kostek się nie zmienia, a pamięci przybywa.
Ta sama karta z taką samą ilością pamięci w wersji 64bit ma zawsze o połowę mniej kostek niż karta 128bit.
[#11] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@R-Tea, post #7

Mam przed sobą 2 karty GF4MX440 AGPx8 64MB DDR z tym że jedna ma w sumie 4 kostki po obu stronach a druga ma 8 kostej tylko po jednej stronie, ta druga ma szynę 128bit w odróżnieniu od tej pierwszej i tym się właśnie sugerowałem.

[#12] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@lord_spider, post #9

Można to poznać po wycięciach na grzebieniu karty: jeśli są dwa, to jest właśnie karta uniwersalna do każdego slotu AGP (czyli z Pegazem też będzie działać), jeśli jest jedno bliżej gniazd dla monitora, to karta jest na 3.3V (AGP 2x/4x, z Pegazem też zadziała), a jeśli jest jedno wycięcie bliżej końca karty bez śledzia, to jest karta najnowszego standardu AGP 1.5/0.8V i z Pegazem nie zadziała.

Coś chyba zalewasz, wymienione w poprzednim poście karty mają po 2 wycięcia a wg. instrukcji działają jako x4/x8.
[#13] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@lord_spider, post #9

Propo GFX-ów. Czy ta karta pójdzie na mojej płycie głownej?? (Karta - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64499214 ) Płyta główna to ABIT BF6, z następującymi parametrami AGP: AGP 1x/2x 3.3V. Z tego co widze to większość GF2 MX na Allegro ma 2 wycięcia w "grzebieniu" czyżby wszystkie miały łącze AGP Universal 3.0??

Pozdro

Ostatnia modyfikacja: 30.09.05 15:00
[#14] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@Sylwester, post #12

Sylwester napisał(a):

> Można to poznać po wycięciach na grzebieniu karty: jeśli są
> dwa, to jest właśnie karta uniwersalna do każdego slotu AGP
> (czyli z Pegazem też będzie działać), jeśli jest jedno bliżej
> gniazd dla monitora, to karta jest na 3.3V (AGP 2x/4x, z
> Pegazem też zadziała), a jeśli jest jedno wycięcie bliżej końca
> karty bez śledzia, to jest karta najnowszego standardu AGP
> 1.5/0.8V i z Pegazem nie zadziała.

>
> Coś chyba zalewasz, wymienione w poprzednim poście karty mają
> po 2 wycięcia a wg. instrukcji działają jako x4/x8.

No to mój Pegasos II chyba jakiś dziwny jest, skoro wszystkie karty z dwoma wycięciami w grzebieniu z nim działają.

A tak na serio to nie zalewam, w dzisiejszych czasach większość producentów już nie pisze 2x/4x/8x, tylko od razu 4x/8x.
Jak są DWA wycięcia w grzebieniu, to karta FIZYCZNIE pasuje do każdej, nawet najstarszej płyty głównej, więc obsługuje KAŻDE złącze AGP.

Obecnie sprzedaję Radeona 8500 z dwoma wycięciami i na pudełku podali 2x/4x, a jakiś czas temu sprzedawałem Radeona 7500 LE, 8500 LE i 9250 z dwoma wycięciami i w tym ostatnim przypadku było na pudełku napisane 2x/4x/8x.
Wszystkie działały z Pegasosem II bez problemów.

[#15] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@Malin, post #13

Malin napisał(a):

> Propo GFX-ów. Czy ta karta pójdzie na mojej płycie głownej??
> (Karta - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64499214 )
> Płyta główna to ABIT BF6, z następującymi parametrami AGP: AGP
> 1x/2x 3.3V. Z tego co widze to większość GF2 MX na Allegro ma 2
> wycięcia w "grzebieniu" czyżby wszystkie miały łącze AGP
> Universal 3.0??

Innego wyjścia te karty nie mają, skoro są u nich te dwa wycięcia, to muszą działać z każdym złączem AGP, nawet w opisie tej aukcji z linka jest napisane, że obsługuje 2x/4x/8x.

[#16] Re: Radeon PowerColor 7500LE 64

@lord_spider, post #8

Właśnie tak patrzę na datę i widze że akurat wtedy byłem mocno nastawiony na coś z serii r9xxx i naet nie zaglądałem do działu ze starszymi radeonami.
Napisałem do sprzedawcy pytanie czy z drugiej strony karty też są wlutowane kości pamięci. czekam na odpowiedź.

a ta cena to w świetle tego jak teraz schodzą takie karty na allegro jest faktycznie bardzo atrakcyjna. szkoda że wcześniej się nie zdecydowałem na coś z niższej półki bo na pewno bym nie przegapił.

Ostatnia modyfikacja: 30.09.05 17:42
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem