[#1] Amiga w służbie publicznej (urzędach)
Po kilkunastu latach "ery komputeryzacji w urzędach" w końcu określono standardy wymiany dokumentów i informacji w jednostkach publicznych, np.: urzędy, szkolnictwo, agencje państwowe itp.
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20052121766&type=2&name=D20051766.pdf

Proponuje zapoznać się z rozporządzeniem w tej sprawie, bo to dotyczy każdego z nas.

Np. wysyłamy pdf do instytucji, a pani z urzedu mowi ze takich nie przujmuja, bo maja tylko worda. Wiec cytujemy rozporzadzenie ze pdfy sa jak najbardziej obowiazujace.

Warto zwrocic uwage, ze standardem edycji dokumentów tekstowo-graficznych jest OpenOffice, a word tylko moze sluzyc do przegladania. Alternatywny format dla OO jest RTF.

Podsumowując można powiedzieć, że króluje XLM.
[#2] Re: Amiga w służbie publicznej (urzędach)

@rjack, post #1

Do kodowania dokumentów tekstowych używać należy utf-8... Czyli ISO2
też już jest nieużywane...

[#3] Re: Amiga w służbie publicznej (urzêdach)

@rjack, post #1

Hmm.. w końcu coś się rusza. Paragraf drugi - punkt pierwszy dot. ISO9126 bodajże. W oparciu o ISO projektowałem (na inżynierce) obiegi informacji w urzędach administracji państwowej. Było to jakieś 3 lata temu i już myślałem że nigdy się nie doczekam postanowień państwowych w tym zakresie ;).
Projekt oprogramowania (obiektowy VUML) dot. tylko części procesów biznesowych - nie macie pojęcia ile papierów trzeba było przerzucić żeby wypracować schematy pozyskiwania informacji,zapisu, odtwarzalności itd.
Wiecie czemu rozporządzenie jest takie ważne? Bo mam nadzieję że w końcu na coś się ci informatycy w końcu przydadzą. Bo jeśli znowu jakaś prywata będzie budowała za grube pieniądze systemy urzędowe - to ja wysiadam. Pamiętacie informatyzację szpitali? Wiele kasy i szumu - a padło :D
Echhh
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem