[#1] MLDonkey - problemo z zalogowaniem
Problem niestety mało amigowy, ale parę razy rzuciło mi się w oczy, że niektórzy z Was korzystają z MLDonkey.

Używam mldonkey'a pod debianem (a przynajmniej staram się). Zainstalowałem go z apt-geta.

Uruchamia się jako daemon. Oto jak figuruje u mnie w systemie:

/usr/bin/mldonkey_server --start --daemon --pidfile /var/run/mldonkey/mlnet.pid --chdir /var/lib/mldonkey --chgid mldonkey --umask 0022 --max-alive 48 --chuid mldonkey

Problem polega na logowaniu. Config jest defaultowy, więc teoretycznie powinno dać się zalogować za pomocą loginu - admin oraz pustego hasła. Próbowałem robić to z WebUI, telnetu czy Sancho, ale za każdym razem wyskakuje mi komunikat, że identyfikacja przebiegła niepomyślnie. Oto mój users.ini:

(************************************)
    (*   Never edit options files when  *)
    (*       the daemon is running      *)
    (* SECTION : Users *)
    (* User accounts on the core *)

(* The users that are defined on this core. The default user is
        called 'admin', and uses an empty password. To create new users,
        login as admin in mldonkey, and use the 'add_user' command. *)
 users = [
  (admin, "5F34308B3C59DA2C9070296DB227AD87");]

Czyli defaultowo. Powinno działać! Zasugerujcie coś, bo zaczynam się frustrować. Googlowałem i nic ciekawego nie znalazłem. THX.

[#2] Re: MLDonkey - problemo z zalogowaniem

@Kokos, post #1

Luknij na tą stronkę - może zdarzyło ci się cóś podobnego ....

http://zeus.polsl.gliwice.pl/~dydko/linux/mldonkey/

I jeszcze stronka http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=13663
[#3] Re: MLDonkey - problemo z zalogowaniem

@Kokos, post #1

No tak. Linuks. Kilometrowe ściezki poleceń, godziny googlowania, "a to nadal nie działa". Super user friendly. ;)
Lata mijają, a niewiele się zmienia. ;)

[#4] Re: MLDonkey - problemo z zalogowaniem

@MinisterQ, post #3

No, no, nooo.. bez przesady - są fajne GIU do programu , ale kolega Kokos po prostu ma problemy z samym logowaniem się ... tam jest bodajże haczyk że jak mu się raz źle uda trza znaleźć odp. plik i go wywalić. Pozatym, odchodzi się już dawno od surowego shella na rzecz GUI - chociaz to tak samo jak w Amidze; nie załatwisz wszystkiego jednym kliknięciem ;)
[#5] Re: MLDonkey - problemo z zalogowaniem

@Kokos, post #1

Już wszystko jest dobrze. Wyrzuciłem wszystko, wyczyściłem configi i zainstalowałem na nowo - wszystko działa... Musiałem się walnąć przy definiowaniu hasła dla admina. Czyli czynnik ludzki. Linux wychodzi z twarzą. :P

[#6] Re: MLDonkey - problemo z zalogowaniem

@Kokos, post #5

No ba... że tak zacytuję...
Linux rządzi, Linux radzi.. Linux b00lsy ci wysadzi!!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem